19 Νοε 2007

Ο δικός μας tux...

Αφορμή για τη δημιουργία του παρόντος blog ήταν το post "Στροφή στο Linux", που είχε μεγάλη απήχηση. To ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα μεγάλο: φίλοι, συνάδελφοι, λινουξάδες, βιβλιοθηκονόμοι, καταλογογράφοι, διοικητικοί κ.ά. μέσα από τα comments, το τηλέφωνο, το email εξέφρασαν την επιθυμία, τον ενθουσιαμό τους, αλλά και την αγωνία για το μέλλον των βιβλιοθηκών μας. Διείδαν ή γνώριζαν την εναλλακτική δύναμη του Linux. Κι έτσι δημιούργησα τη δική μας γωνιά, με το δικό μας πιγκουίνο: την tuxlibrary!
Από καιρό ένοιωθα την ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου οικείου, δικού μας, με προσωπικό χρώμα, ανταλλαγής απόψεων, ιδεών, εμπειριών για μας που δουλεύουμε στις βιβλιοθήκες, που οι περισσότεροι δεν είμαστε πληροφορικοί, αλλά αγαπάμε τη δουλειά μας, μας αρέσει η αλλαγή, οι νέες τεχνολογίες και κυρίως θέλουμε να ορίζουμε εμείς τις επιλογές και τις ζωές μας (ακόμη και στη δουλειά).
Η πολιτεία θέλει να λέει ότι είναι παρούσα και ότι ενστερνίζεται τις ανάγκες μας και τα προβλήματά μας, αλλά δυστυχώς η αντίδρασή της είναι συνήθως καθυστερημένη, κάποιες φορές πλήρως υποτονική ή άλλες φορές απλά ανύπαρκτη...
Μας πρότειναν να μπούμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να εκσυγχρονιστούμε. Θέλαμε, δεχτήκαμε και κάναμε το άλμα. Βγάλαμε τις βιβλιοθήκες από την αφάνεια, αλλά αργά και σταθερά οι αρχές μας εγκαταλείπουν. Θέλανε να κάνουμε έργα. Τα κάναμε, αλλά με τί προοπτική;
Δημιουργήσαμε π.χ. τα κέντρα πληροφόρησης και μετά... τί;! Η σιωπηλή απάντηση των αρχών κραυγάζει: "Κάντε ό,τι νομίζετε!".
Μα, πώς θα εκπαιδεύσουμε το κοινό στη χρήση των νέων τεχνολογιών; Δεν πρέπει πρώτα να μάθουμε εμείς; Πώς θα συντηρούμε ή θα αναβαθμίζουμε τα μηχανήματα; Πώς θα αναπληρώνουμε τα αναλώσιμα; Πώς θα ανανεώνουμε κάθε χρόνο τα προγράμματα ασφαλείας ή θα κάνουμε τις απαραίτητες αναβαθμίσεις και τα upgrades; Με τί πόρους; "Δεν υπάρχουν πόροι. Κάντε περικοπές."
Δηλ., όλα είναι πολιτικά πυροτεχνήματα; χωρίς σχεδιασμό, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς προβλεπόμενους προϋπολογισμούς, χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους και οράματα;
Τέλος πάντων.
Επειδή δεν είμαστε όμως άνθρωποι που γκρινιάζουν ή κοιτάνε μόνο πίσω, αλλά της δράσης και της δημιουργίας εμείς συνεχίζουμε.
"Είμαστε πολλοί, αλλά σκόρπιοι!", και νομίζω ήρθε η ώρα να βρεθούμε, να τα πούμε.
Το blog tuxlibrary είναι ανοιχτό για όλους. Όλοι μπορούν να γράψουν, να ρωτήσουν, να "βγάλουν το άχτι τους", να απαντήσουν, να υποδείξουν, να πληροφορήσουν, να..., να..., οτιδήποτε για τα καθημερινά μας προβλήματα.
Το Linux είναι η αφορμή και ο κύριος λόγος ύπαρξης του blog.
Αλλά, επειδή τα πάντα είναι σχετικά και αλληλοεξαρτώμενα υπάρχει χώρος για όλα: τα Windows, το ΑΒΕΚΤ, το Koha, το Advanced, το OpenOffice, το MS Office....!
Καλώς ορίσατε στην tuxlibrary!

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

2 σχόλια:

ggk είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Πάρα πολύ καλή ιδέα! Είμαι σίγουρη οτι κατά αυτό το τρόπο θα μάθουμε πολλά πράγματα. Καλή αρχή!

Δημήτρης ΔΚΒΚ είπε...

Συγχαρητήρια
“Η αξιοποίηση των γνώσεων του Παγκόσμιου ιστού είναι η άσκηση με ηρεμία και απλότητα της τέχνης της κριτικής” η παράφραση των στοίχων του Borges μας δίνει ίσως και το μέγεθος της προσφοράς των Κέντρων Πληροφόρησης στην κοινωνία.
Και αλήθεια τι καλύτερο μέσο για εξερεύνηση αυτού του θαυμαστού κόσμου από το όχημα του ελεύθερου λογισμικού. Ένα λογισμικό που “δημιουργήθηκε ζει και αναπνέει” μέσα στο διαδίκτυο. Η μέχρι πρότινος εμπειρία μου από την λειτουργία του Κ.Π. μου έδειξε ότι οι μόνοι Η/Υ χωρίς προβλήματα ήταν οι 2 Pentium lll με Linux (Debian-Zenwalk) και Firefox που δεν σταμάτησαν να λειτουργούν ούτε ένα λεπτό επί δύο χρόνια με τις ενδιάμεσες εννοείται αναβαθμίσεις (Να είναι καλά ο φίλος “λινουξιλάς” από το ΑΠΘ). Οι υπόλοιποι 7 Η/Υ Pentium lV με Windows XP εξάντλησαν την δυνατότητα επανεγκατάστασης των CD (windows xp, microsoft office) με τα αναγκαία Format.
Μήπως ο εξοπλισμός των κέντρων πληροφόρησης αποτελούσε για του ιθύνοντες του ΥΠΕΠΘ ασκήση ασχετοσύνης; ή μήπως στρατηγική δημιουργίας αρνητικών προτύπων για τις Βιβλιοθήκες; Που είναι η χρηματοδότηση και τα απαραίτητα για την λειτουργία των Κ.Π; Που είναι οι πληροφορικάριοι; Που είναι η τεχνική υποστήριξη; Δυστυχώς μας πέταξαν στην θάλασσα και μας έδεσαν και τα χέρια.
Καλούμαστε τώρα όλοι εμείς που αγαπάμε την δουλεία μας και δεν είμαστε οι “ανάπηροι” βιβλιοθηκάριοι του Ροΐδη (κείμενο του 1880 για την Εθνική Βιβλιοθήκη), να αποδείξουμε οτι δεν είμαστε φελλοί, επιπλέουμε χάρι στην αγάπη που έχουμε για την δουλεία μας.
Τέρμα η γκρίνια το μέλλον:
1.Εγκατάσταση Linux Ubuntu 7.10 και Windows XP σε 4 Η/Υ Pentium lV
2.Εγκατάσταση Linux Ubuntu 7.10 σε 4 Η/Υ Pentium lll
Ολοκλήρωση εργασιών τέλος Νοεμβρίου 2007. (Bill επιτρέποντος).
Ελπίζω το είμαστε δυό είμαστε τρεις είμαστε χίλιοι δεκατρείς να γίνει πραγματικότητα χάρι στην δική σου πρωτοβουλία. Και πάλι συγχαρητήρια.
.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη