6 Ιαν 2008

Η Αθήνα υποδέχεται τον Mr. Microsoft

Πόσα μπορεί να χωρέσει το πρόγραμμα ενός ανθρώπου μέσα σε 6-7 ώρες; Πολλά, αν αυτός είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της αυτοκρατορίας της Microsoft, που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους.

Στις 28 Ιανουαρίου ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος τους τελευταίους μήνες «κονταροχτυπιέται» με τον Μεξικανό μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ για τη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, έρχεται στην Αθήνα με γεμάτη ατζέντα. Εκτός από τα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας Microsoft (Microsoft Innovation Center) το πρόγραμμα του κ. Γκέιτς στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Ο πρόεδρος της Microsoft θα έχει επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης και επιχειρηματίες και αναμένεται να αναφερθεί σε θέματα από τη διεύρυνση της χρήσης της τεχνολογίας και την πειρατεία λογισμικού μέχρι το μαθητικό φορητό υπολογιστή. Θεωρείται δεδομένο ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, καθώς η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας ως τμήμα του διεθνούς δικτύου κέντρων καινοτομίας του κολοσσού της πληροφορικής ουσιαστικά υλοποιεί τη συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας- Microsoft που είχαν υπογράψει οι δύο άντρες στη Λισαβόνα το Φεβρουάριο του 2006.

Στο πρόγραμμα του Μπιλ Γκέιτς περιλαμβάνεται, επίσης, μια διάλεξη το μεσημέρι της άφιξής του στο Μέγαρο Μουσικής σε εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμήν του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών. Ο κ. Γκέιτς μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, θα μεταδώσει στους ακροατές ένα μικρό κομμάτι από την εμπειρία του στο χτίσιμο της κορυφαίας εταιρίας λογισμικού στον κόσμο. Το ενδιαφέρον επιχειρηματιών και κορυφαίων στελεχών να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Γκέιτς είναι τεράστιο και ήδη ο ΣΕΒ κατακλύζεται από αιτήματα για την πολυπόθητη πρόσκληση στην εκδήλωση. Το Κέντρο Καινοτομίας, προϋπολογισμού περίπου 250.000 ευρώ για την πρώτη τριετία, θα υποστηρίζει την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής και λογισμικού.

Οι τρεις κύριοι τομείς δράσης του Κέντρου, όπως καθορίστηκαν στη Λισαβόνα, θα είναι η ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων, η επιτάχυνση συνεργασιών, η προώθηση της καινοτομίας κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα στελεχωθεί από περίπου 20 «γκουρού» της Microsoft, οι οποίοι θα παρέχουν σε ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας ή στην ακαδημαϊκή κοινότητα την απαραίτητη γνώση σε προϊόντα Microsoft. Ο χώρος όπου θα εγκατασταθεί το Κέντρο δεν έχει ακόμη καθοριστεί από το Δημόσιο, καθώς εξετάζεται ένα ακίνητο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και δύο ακόμη τα οποία μπορεί να παραχωρήσει η ΚΕΔ, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό.

Ακόμη, εκκρεμεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή, κάτι που αναμένεται μετά τις 7 Ιανουαρίου. Αυτή τη στιγμή το κείμενο συνεργασίας Ελλάδας – Microsoft βρίσκεται στη φάση της νομικής επεξεργασίας.

Το διεθνές Κέντρο Καινοτομίας ενδέχεται να δημιουργήσει σε μια επόμενη φάση ένα δίκτυο παραρτημάτων σε πόλεις με ερευνητικό δυναμικό όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο.
Η συμφωνία Ελλάδας – Microsoft προβλέπει επίσης:

- Ενίσχυση ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων (ανέργων, κατοίκων ακριτικών περιοχών, ηλικιωμένων κοκ), μέσα από την ίδρυση και λειτουργία Εργαστηρίων Υπολογιστών στο πλαίσιο του προγράμματος «Απεριόριστες Δυνατότητες».
- Εκπαίδευση στη χρήση νέων τεχνολογιών για τους εργαζομένους του δημοσίου τομέα που εντάσσονται στη συμφωνία μέσω εργαλείων ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.
- Παροχή υποτροφιών σε διδακτορικούς φοιτητές.
- Δωρεάν παροχή λογισμικού της Microsoft σε ακαδημαϊκά ιδρύματα για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς (Σχολές/Τμήματα πληροφορικής, επιστήμης υπολογιστών και συναφών ειδικοτήτων).
- Συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Κυβερνητικής Ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι δεν είναι αποκλειστική συνεργασία, προκύπτει από διαγωνιστικές διαδικασίες και εξαρτάται από τις ανάγκες του Δημοσίου στο άμεσο μέλλον.

Ανάλογες υψηλού επιπέδου συμφωνίες με τη Microsoft έχουν συνάψει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ουκρανία, Εσθονία, Ρουμανία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Σερβία κ.ά.

Της ΡΟΗΣ ΧΑΪΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη