16 Φεβ 2008

Ασύρματη σύνδεση Δικτύου Δημοσίων Βιβλιοθηκών στο Chicago. Στην Ελλάδα, όμως...;

Στην Ελλάδα δεν έχει καν συζητηθεί κάτι ανάλογο (τουλάχιστον εμείς δεν έχουμε ακούσει τίποτα σχετικό)!

Πώς να συζητηθεί, βέβαια, αφού δεν έχουμε εξασφαλίσει ούτε καν αξιοπρεπείς συνδέσεις (έστω και ενσύρματες) από άποψη ταχύτητας, τουλάχιστον για τις εσωτερικές ανάγκες στις Βιβλιοθήκες μας;

Παρότι στη χώρα μας, σε πολλές βιβλιοθήκες, δημόσιες και δημοτικές, λειτουργούν τώρα πια Κέντρα Πληροφόρησης, οι συνδέσεις ADSL που έχουν παραχωρηθεί από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δεν ξεπερνούν τα 1024, με συνέπεια τις ώρες αιχμής το δίκτυο κυριολεκτικά να "σέρνεται", τόσο που μερικές φορές μου θυμίζει συνθήκες dialup συνδέσεων!

Δικαίωμα στο όραμα και την ελπίδα, όμως, έχουμε πάντα!

Να σημειωθεί ότι το παρακάτω post είχε αναρτηθεί το 2004!

Chicago Public Library's High Speed Wireless Internet

"Στην πόλη του Σικάγο των ΗΠΑ, όλες οι 79 δημόσιες βιβλιοθήκες της πόλης προσφέρουν πλέον δωρεάν Wi-Fi πρόσβαση. Από ότι φαίνεται από τις δημοσιεύσεις που έχουν γίνει δεν απαιτείται χρήση κάποια κάρτας μέλους αν και κάποιες πηγές πληροφοριών είναι μόνο για μέλη.

Οι βιβλιοθήκες ήδη πρόσφεραν ελεύθερη φυσική πρόσβαση σε υπολογιστές και internet, σε όσους είχαν κάρτα μέλους ή ήταν επισκέπτες και άφηναν κάποιο χαρτί που τους ταυτοποιούσε (πχ ταυτότητα, διαβατήριο). Με το Wi-Fi έχουν την δυνατότητα να επεκτείνουν αυτή την υπηρεσία. Όσοι έχουν ένα laptop ή ένα PDA με Wi-Fi θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς κατάλογους των βιβλίων, σε ηλεκτρονικά κείμενα, και σε βάσεις δεδομένων, χωρίς να είναι δεσμευμένοι με καλωδιακή σύνδεση.

Το όλο σύστημα υλοποιείται με εξοπλισμό της Airespace, και διαχειρίζεται κεντρικά μέσω ενός WLAN κέντρου ελέγχου. Η Airespace έχει δικτυώσει ασύρματα και την Δημόσια Βιβλιοθήκη του Seattle με τα κεντρικά γραφεία στο κέντρο της πόλης.

Μια επιπλέον λειτουργία είναι η δυνατότητα διασύνδεσης μέσω ενός ασφαλούς καναλιού (VLAN με 802.1x;) των βιβλιοθηκών με τους υπαλλήλους του δήμου, που θα τους δίνουν πληροφορίες για την πόλη, όταν βρίσκονται στον δρόμο. Αυτό μετατρέπει τις βιβλιοθήκες σε παραρτήματα του δήμου, που μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε μια μητροπολιτική περιοχή.

Από ότι φαίνεται οι βιβλιοθήκες μπορούν να αποτελέσουν μιας πρώτης τάξης πηγή πληροφοριών και να δώσουν προστιθέμενη αξία σε ένα μητροπολιτικό ασύρματο δίκτυο. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές και οι βιβλιοθήκες είναι λιγοστές ακόμα και σε μεγάλα Αστικά κέντρα όπως η Αθήνα."

Περισσότερα για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Σικάγο

Πηγή: λ-ΑΜΔΑ - Aσύρματα κοινοτικά δίκτυα και τεχνολογίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη