11 Μαρ 2008

Σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ (v. 5.5.01)

ΑΒΕΚΤ Το Σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ (Αυτοματισμός Βιβλιοθηκών ΕΚΤ) είναι εφαρμογή λογισμικού, η οποία έχει αναπτυχθεί πλήρως από το ΕΚΤ, για την ολοκληρωμένη οργάνωση βιβλιοθηκών και τη διάθεση των βιβλιογραφικών δεδομένων.

ΤΟ ΑΒΕΚΤ χρησιμοποιείται σήμερα από εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές βιβλιοθήκες και άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, το συνολικό πλήθος των οποίων ξεπερνά τους 2.000. Πρόκειται  για την πλέον διαδεδομένη εφαρμογή αυτοματισμού βιβλιοθηκών στην Ελλάδα.

Το ΑΒΕΚΤ μπορεί να διαχειριστεί πολυγλωσσικά βιβλιογραφικά δεδομένα μεγάλης ποικιλίας τύπων (μονογραφίες, περιοδικά, εφημερίδες, εικόνες, video, μουσική κ.ά.), ενώ η διεπαφή χρήσης (user interface) με το ΑΒΕΚΤ διατίθεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και καλύπτει τις παρακάτω κύριες λειτουργίες με τα αντίστοιχα υποσυστήματα:

 • καταλογογράφηση (βιβλία, φυλλάδια, περιοδικά, κλπ) (Κατάλογος)
 • αναζήτηση και ανάκτηση βιβλιογραφικών δεδομένων (Αναζήτηση-Ανάκτηση)
 • κυκλοφορία υλικού: χρέωση, επιστροφή, ανανέωση, κράτηση υλικού (Κυκλοφορία υλικού)
 • παραγγελία υλικού (Παραγγελίες)
 • διάθεση δεδομένων και διαδανεισμός υλικού μέσα από το Διαδίκτυο (Z39.50)
 • παρακολούθηση τευχών περιοδικών εκδόσεων (Cardex) (Παρακολούθηση τευχών)
 • έκδοση στατιστικών δεδομένων (Στατιστικά)
 • διαχείριση εκτυπώσεων δεδομένων που έχουν εισαχθεί στη βάση δεδομένων από άλλα υποσυστήματα του ΑΒΕΚΤ) (Εκτυπώσεις)

Στο δεύτερο κύκλο σεμιναρίων "Εκπαίδευση Eκπαιδευτών για το πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ" που διοργανώθηκε από το ΙΝΕΠ στην Αθήνα 3-7/3/2008 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΔΔΑ, παρουσιάστηκαν όλες οι δυνατότητες όλων των υποσυστημάτων του λογισμικού ΑΒΕΚΤ (v. 5.5.01), αλλά και μερικές νέες εφαρμογές. Δηλ.

 • Έγινε ολοκληρωμένη παρουσίαση των δυνατοτήτων των παραπάνω υποσυστημάτων και λειτουργιών
 • Δόθηκε έμφαση στις ακόλουθες λειτουργίες και υποσυστήματα
  • Τη δυνατότητα εισαγωγής στο σύστημα και του 13ψηφου ISBN στο πεδίο 010 του UNIMARC, με ταυτόχρονο έλεγχο ορθότητας για αποφυγή πιθανών διπλοεγγραφών στον "Κατάλογο", καθώς και τη μετατροπή του ελληνικού Χ σε λατινικό Χ (τελευταίο ψηφίο ελέγχου ISBN) και τη μετακίνηση του λανθασμένου ISBN στο 010_$z.
  • στο Υποσύστημα "Διαχείριση Κατάστασης Αντιτύπων", δηλ. την αλλαγή της τρέχουσας κατάστασης αντιτύπων αναφορικά με τη διαθεσιμότητά τους, την εκτύπωση εκθέσεων, την παροχή ποσοτικών στοιχείων για την κατάσταση των αντιτύπων και την πράξη δανεισμού στην οποία υπόκεινται, ενώ το υποσύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπλέον για την καταγραφή της ροής και της διαθεσιμότητας του υλικού από τη συλλογή της Κινητής Βιβλιοθήκης στο Βιβλιοαυτοκίνητο ή από τη συλλογή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο Βιβλιοαυτοκίνητο
  • στο Υποσύστημα "MARCViewer" - εφαρμογή προβολής και ανάγνωσης βιβλιογραφικών εγγραφών σε μορφή MARC, ανάλογα με την επιλεγμένη μορφή χαρακτήρων (UTF8, ANSI κλπ.)
  • στο Υποσύστημα "Ανταλλαγή Βιβλιογραφικών Εγγραφών", όπου προϋποθέτει τη  συμβατότητα σε βιβλιοθηκονομικό επίπεδο και επίπεδο συστημάτων
  • στο Υποσύστημα «Ειδικών Ενδιαφερόντων Χρηστών» (SDI - Selective Dissemination of Information), με βασική λειτουργία την αυτόματη ενημέρωση των χρηστών για τις νέες προσκτήσεις τις βιβλιοθήκης οι οποίες εμπίπτουν στα ενδιαφέροντά τους
  • στο "ABEKT Z39.50 Server & Web-gate 4.0" (Διεθνές Πρότυπο για την επικοινωνία μεταξύ υπολογιστικών συστημάτων Βιβλιοθηκών και Υπηρεσιών Πληροφόρησης - Δίνει τη δυνατότητα ενιαίας πρόσβασης σε διαφορετικές Β.Δ. (hardware & software independent) για άντληση πληροφοριών - Βασισμένο στην αρχιτεκτονική δικτύου client/server, όπου ο Z-client (origin) στέλνει ένα ερώτημα και ο Z-server (target) απαντάει στο ερώτημα)
 • Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά 
  • η διαδραστική εφαρμογή επικοινωνίας "Abekt Video Bug Recorder", με την οποία γίνεται εγγραφή σε αρχείο βίντεο των κινήσεων ενός χρήστη σύμφωνα με τις οποίες εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του ΑΒΕΚΤ. Αποστολή του αρχείου με e-mail στο ΑΒΕΚΤ για περαιτέρω εξέταση του θέματος.
  • η εφαρμογή "ABEKT Database Backup Utility", μέσω της οποίας η βιβλιοθήκη μπορεί να πραγματοποιήσει αντίγραφα ασφαλείας της βάσης δεδομένων της ή να χρησιμοποιήσει τα αντίγραφα ασφαλείας που έχουν γίνει για να επαναφέρει τη βάση δεδομένων σε περίπτωση προβλήματος. Η εφαρμογή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κοινών αντιγράφων της βάσης σε οποιαδήποτε τοποθεσία του υπολογιστή ή σε ένα FTP διακομιστή.

Μη ξεχνάμε πώς σχεδόν κάθε υποσύστημα συνοδεύεται από εξαιρετική ηλεκτρονική βοήθεια, ενώ υπάρχει και η σχετική online βοήθεια στην ιστοσελίδα του ΕΚΤ:

ενώ αναμένεται σύντομα η διάθεση του helpdesk μέσω διαδικτύου.

Θυμίζουμε μερικές ακόμη παρεχόμενες υπηρεσίες και εφαρμογές του ΕΚΤ προς τις βιβλιοθήκες: την Αργώ, τα Στατιστικά Στοιχεία Z39.50 στο περιβάλλον πρόσβασης «η Αργώ», καθώς και τη διάθεση της εφαρμογής MarcEditor2006 για τις ανάγκες διαχείρισης της βάσης του Συλλογικού Καταλόγου Δημοσίων Βιβλιοθηκών.

2 σχόλια:

ggk είπε...

Φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον το Υποσύστημα «Ειδικών Ενδιαφερόντων Χρηστών». Εύχομαι να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για αυτό σύντομα.

aikker είπε...

Κι εμένα με ενθουσίασε! Παρότι ήξερα ότι υπήρχε αυτό το υποσύστημα, δεν είχαμε ασχοληθεί μαζί του σοβαρά. Νομίζω ότι το ΕΚΤ θα έπρεπε να το προβάλλει περισσότερο.
Ήδη έχω ξεκινήσει την εφαρμογή του στη βιβλιοθήκη μας και δουλεύει άψογα.
Δε νομίζω να γνωρίζουν τη λειτουργία του αρκετοί συνάδελφοι.
Σκοπεύω στο μέλλον να αναφερθώ αναλυτικά (και μάλιστα από εμπειρία) σε ένα επόμενο post.
Και φυσικά θα γνωστοποιηθεί ευρέως η υπηρεσία αυτή στα μέλη μας.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη