20 Μαρ 2008

Η Ρωσία γυρνάει την πλάτη στα Windows. Linux στα σχολεία της!

Στην Ελλάδα όμως; smile_sad Περισσεύουν φαίνεται τα χρήματα στο ελληνικό δημόσιο!

Από Medgreece

image Ναι καλά διαβάσατε, η Ρωσία προτιμά Linux. Και που; Στα σχολεία! Αυτή και αν είναι κίνηση. Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι, ότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση! Τώρα ποιος θα έπρεπε να παραδειγματιστεί από την κίνηση αυτή, το αφήνω στην φαντασία σας…

Πριν ξεκινήσω το άρθρο να αναφέρω (με όλο το θάρρος) το εξής: Πριν μερικές μέρες στο vidcast.gr , ο Βαγγέλης έγραψε ένα άρθρο Microsoft φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας . Σε αυτό το άρθρο αναλύει κάποια θετικά και αρνητικά από την πολιτική της Microsoft , και μάλιστα αναφέρει και κάτι σημαντικό: Το ελληνικό μαθητικό laptop, το οποίο θα διανεμηθεί με την τιμή των 100$ , θα συνοδεύεται στην Ελλάδα από windows.Είναι κάτι το οποίο το έμαθα από τον Βαγγέλη και η παρακάτω είδηση είναι σχετική με το θέμα , και επίσης άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική (κάποιοι ίσως να τη γνωρίζετε).

Η Ρωσία λοιπόν πήρε την μεγάλη απόφαση να αλλάξει το λειτουργικό σύστημα στα σχολεία της (ξεκινώντας στην αρχή από τρεις περιοχές) και αντί για Windows να βάλει Linux και αυτό μέχρι το 2009. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και αν στεφθεί από επιτυχία , 1 χρόνο μετά (το 2010 δηλαδή) θα κάνει την αλλαγή σε ΟΛΑ τα σχολεία. Δηλαδή σε δύο χρόνια από τώρα πιθανόν όλα τα σχολεία της Ρωσίας να τρέχουν Linux!

Ένας από τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του λογισμικού που κυκλοφορεί στη Ρωσία είναι πειρατικό (χμμ… για ποιόν χτυπάει η καμπάνα; ) . Μεταξύ άλλων το κόστος για τις άδειες χρήσης είτε για τα Windows είτε για κάτι απλό και δεδομένο όπως το Word (δεδομένο και δωρεάν για το linux ) ήταν τέτοιο που ήταν ασύμφορο.

Η εταιρεία η οποία αναπτύσσει το Linux στην Ρωσία είναι η Armada Company και θα διοχετεύσει το linux στα σχολεία της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή της, Igor Gorbatov,μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, το linux είναι καλύτερο για να μάθουν τα παιδιά στο σχολείο. Το πρόγραμμα είναι ελεύθερο και ανοικτό στον καθένα να δει πως δουλεύει, και επιπλέον,ακόμα τα παιδιά μπορούν να μάθουν πως να το τροποποιούν.

Το νέο είναι κάτι παραπάνω από θετικό, και αποδεικνύει ακόμα μια φορά , περίτρανα ότι το Linux μέρα με τη μέρα κερδίζει τον κόσμο. Άλλες χώρες οι οποίες ήδη χρησιμοποιούν Linux σε κάποια σχολεία τους είναι η Ινδία , η Γαλλία, και η Αμερική. Στην Ελλάδα βέβαια ήμαστε λίγο πίσω (προς μεγάλη μας έκπληξη ε;)…. Εκεί που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα λογισμικό ελεύθερο, δωρεάν, και αποτελεσματικό, διαλέγουμε τον δρόμο των χρημάτων… Είμαστε χουβαρντάδες τι να κάνουμε;

Μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε κάτι τζάμπα , αλλά εμείς θέλουμε να τα σκάσουμε.

Παγκοσμίως το linux γίνεται γνωστό και αγαπητό από όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όποιος το δοκιμάζει για πρώτη φορά , εκπλήσσεται και δεν θέλει να το αποχωριστεί.

Το ξαναλέμε: είναι απολύτως δωρεάν και δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε τα Windows. Μπορείτε να τα έχετε μαζί, μέχρι να αποφασίσετε τι σας ταιριάζει περισσότερο ή και για πάντα. Εδώ το διδάσκουν ήδη σε παιδιά. Τι φοβάστε; Και εκτός από λειτουργικότητα η εμφάνιση του Linux είναι μερικά χρόνια μπροστά από τα … Vista. Α! και δεν κολλάει…. :)

Πέστε μου θα υπήρχε κάποια καλύτερη ευκαιρία για να γίνει κάτι σαν το Linux ευρύτερα γνωστό στα παιδιά, αλλά και μέσω αυτών στους γονείς, από το να διανεμηθεί με τους υπολογιστές των 100$;

Πως την βλέπουν την κίνηση αυτή στην Ρωσία , μαθητές και δάσκαλοι;……. ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΑ…

Ελπίζω κάποια στιγμή και στην Ελλάδα να καταλάβουν ότι: ότι μπορείς να κάνεις με τα Windows μπορείς να το κάνεις και με το Linux με την ίδια ασφάλεια και ευκολία. Λίγη εξοικείωση θέλει και τέλος…. Τα πράγματα είναι απλά.. εμείς τα κάνουμε δύσκολα….(αν σας μπήκε η ιδέα να το δοκιμάσετε , να δείτε βρε αδερφέ πως είναι… μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα χάρη στις οδηγίες του Βαγγέλη εδώ)

Τουλάχιστον στην Ρωσία η επόμενη γενιά θα ξέρει από “κούνια”, τι σημαίνει ελεύθερο λογισμικό και θα κρυφογελάει κάτω από τα μουστάκια της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη