3 Ιουν 2008

Ψηφιοποίηση και ψηφιακή επιμέλεια της επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

image Το Καφενείο της Επιστήμης (4ος κύκλος)

Ίδρυμα Ευγενίδου, Γαλλικό Ινστιτούτο, Βρετανικό Συμβούλιο

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008, ώρα 8.00 μ.μ. στο ΄Iδρυμα Ευγενίδου, (Λ.Συγγρού 387, Π.Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11)

clip_image002

Θέμα: «Ψηφιοποίηση και ψηφιακή επιμέλεια της επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς»

Επιστημονικός οικοδεσπότης: Κωστής Γ. Δάλλας, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Εταίρος Ερευνητής της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

Συντονισμός: Ματθαίος Τσιμιτάκης, Δημοσιογράφος

  • Τι είναι η ψηφιοποίηση των τεκμηρίων της επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και σε τι χρησιμεύει;
  • Ποιος είναι ο «κύκλος ζωής» των ψηφιακών συλλογών και σε τι συνίσταται η ψηφιακή τους επιμέλεια;
  • Πώς μπορούν να χρησιμεύσουν οι ψηφιακές συλλογές ως εργαλείο δημόσιας επικοινωνίας της επιστήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς;
  • Ποιος είναι ο ρόλος των ψηφιακών συλλογών για την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης;
  • Ποια είναι η πρόσφατη ελληνική εμπειρία και με ποια προβλήματα είναι σήμερα αντιμέτωποι οι κάτοχοι και επιμελητές ψηφιακών συλλογών;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα δώσουν έναυσμα για συζήτηση στο Καφενείο της Επιστήμης, που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008, και ώρα 20.00, με θέμα: «Ψηφιοποίηση και ψηφιακή επιμέλεια της επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επιστημονικός οικοδεσπότης είναι o Κωστής Γ. Δάλλας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εταίρος Ερευνητής της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και Αντιπρόεδρος της PRC Group – The Management House AE.

Το συντονισμό της συζήτησης με το κοινό θα έχει ο δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης.

Το Καφενείο της Επιστήμης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Αξιοποίηση των συλλογών του Ιδρύματος Ευγενίδου», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Το έργο είναι ενταγμένο στο ΜΕΤΡΟ 1.3 – ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Πρόσκληση 161 του Ε.Π. Κ.τ.Π και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 80% και από Εθνικούς πόρους κατά 20%.

Καφενείο της Επιστήμης: Ένας ανοικτός διάλογος για την επιστήμη

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, συνεχίζουν και τη φετινή χρονιά μια σειρά ανοιχτών διαλόγων ανάμεσα σε επιστήμονες-ερευνητές και στο ευρύ κοινό, με σύγχρονα θέματα από το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα όπως η κοσμολογία, η βιολογική εξέλιξη, η συνείδηση, η οικολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες γίνονται κοινωνοί των προβληματισμών, της αγωνίας και των προσδοκιών των πολιτών σχετικά με τα μείζονα επιστημονικά θέματα.

Οι συζητήσεις γίνονται πάντα σε ένα ζεστό κλίμα φιλικής ανταλλαγής απόψεων, σε χαλαρό περιβάλλον, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί.

Πώς θα συμμετέχετε: H είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: Για να πάρετε μέρος στο Καφενείο της Επιστήμης μπορείτε να απευθύνεστε στα πιο κάτω τηλέφωνα επικοινωνίας:

Καφενείο της Επιστήμης – Ίδρυμα Ευγενίδου Τηλ.: 210 9469615

Καφενείο της Επιστήμης - Γαλλικό Ινστιτούτο Τηλ.: 210 3398647-740

Καφενείο της Επιστήμης – Βρετανικό Συμβούλιο Τηλ.: 210 3692342

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη