14 Ιουλ 2008

Το WEB γιορτάζει τα 15χρονά του

Με 2 δισεκατομμύρια χρήστες (ένας στους τρεις κατοίκους της Γης) και 15 χρόνια «ελεύθερης» ζωής, το Διαδίκτυο της καθημερινότητάς μας, ο παγκόσμιος ιστός (web), ο οικουμενικός ιστός επικοινωνίας εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει φτάσει σε σημείο καμπής. Ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα, την ίδια στιγμή βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, υποστηρίζουν Ελληνες και ξένοι ειδικοί, ανάμεσα στους οποίους και οι Ελληνες πανεπιστημιακοί Γιώργος Μητακίδης και Μιχάλης Βαφόπουλος.

Παρά τη φαινομενική αυτή αντίφαση, θεωρείται μακράν η σπουδαιότερη εφαρμογή της πληροφορικής σήμερα, ενδεχομένως και μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις που έχουν γίνει στην ιστορία του ανθρώπου. Ισως μάλιστα η σημερινή γενιά να είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία που, ενώ ζει την ανακάλυψη ενός τέτοιου σημαντικού τεχνολογικού μέσου, ταυτόχρονα το αξιοποιεί σε όλα τα επίπεδα. Στόχος του πνευματικού πατέρα του web (παγκόσμιου ιστού), Tim Berners-Lee, ήταν το «παιδί» του να αποτελέσει κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Στην παγκόσμια διάστασή του πλέον το Διαδίκτυο είναι ένας πανίσχυρος μηχανισμός ελεύθερης πληροφόρησης και αδιαμφισβήτητος φορέας για τη στήριξη της δημοκρατίας, του πολιτισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ενημέρωσης οπουδήποτε στη Γη.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται να παίξει σημαντικό ρόλο και στη μελλοντική εξέλιξη του web, αφού στις 18, 19 και 20 Μαρτίου του 2009 θα είναι η διοργανώτρια χώρα του Πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου για την «Επιστήμη του Ιστού». Δηλαδή, την επιστημονική μελέτη του Διαδικτύου, με χώρο διεξαγωγής τον «Ελληνικό Κόσμο», τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Να σημειωθεί ότι το Ιδρυμα πρωτοπόρησε στη ζεύξη των ψηφιακών τεχνολογιών με τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Επίσημοι ομιλητές θα είναι ο Tim Berners-Lee και οι δύο βασικοί συνεργάτες του, η καθηγήτρια Wendy Hall και νεοεκλεγείσα πρόεδρος της ACΜ (ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός πληροφορικής), καθώς και ο καθηγητής Nigel Shadbolt. Επίσης, ο άνθρωπος που από ελληνικής πλευράς συνέβαλε όσο λίγοι στην ανάπτυξη και στην καθιέρωση του Διαδικτύου/Web στην Ευρώπη, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΑΙΤΥ, κ. Γιώργος Μητακίδης.

Μεταξύ των Ελλήνων και ο κ. Μιχάλης Βαφόπουλος, διδάσκων στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταφραστής στη γλώσσα μας του βιβλίου που έγραψε για το web ο Tim Berners-Lee και το οποίο διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πατρών, Πειραιά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Ως απόσταγμα της γενικότερης γνώσης που αποκομίζει κανείς μεταφράζοντας το βιβλίο του Tim Berners-Lee, ο κ. Βαφόπουλος θα πει στον ΕΤ ότι η υφισταμένη γνώση από πολλές και διάφορες ενότητες της επιστήμης πρέπει να ενσωματωθεί στο Διαδίκτυο προς όφελος του ανθρώπου. Μια πρόθεση που προς το παρόν αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Ομως το web δεν είναι μόνο γνώση και μια τεράστια, συνεχώς ανανεούμενη βιβλιοθήκη, αλλά και μια μηχανή παραγωγής πολλών χρημάτων, με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό. Αν και πνευματικός του πατέρας, λόγω ιδεολογίας δεν κέρδισε ούτε και διεκδίκησε οτιδήποτε υλικό, οι χρήστες του δημιουργήματος, άτομα και εταιρίες, κερδίζουν πολλά με την προσφορά υπηρεσιών στο Διαδίκτυο.

Είναι δεδομένο ότι ο Tim Berners-Lee εσκεμμένα δημιούργησε το web με τη λογική της ουδετερότητας στη χρήση, του μηδενικού κόστους πρόσβασης και της συνεχούς δημιουργίας νέου περιεχομένου, επισημαίνει ο κ. Βαφόπουλος. Ομως εξίσου σίγουρο είναι ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να εκμηδενίσουν την πολύπλευρα κοινωφελή ιδιότητα του Διαδικτύου. Τώρα, λοιπόν, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, πρέπει να εξετασθούν τα συστατικά αυτής της τεχνολογίας και να θεσμοθετηθούν όροι χρήσης.

ΠΡΟΥΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη