15 Οκτ 2008

Δημοτική Χαρτοθήκη & Κοβαντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Στο σύμβολο του πνεύματος του ελληνικού διαφωτισμού για την πόλη της Κοζάνης «χτυπά» εδώ και λίγες μέρες η καρδιά της Δημοτικής Χαρτοθήκης. Η δωδεκάφυλλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, ο «Γεωγραφικός Πίναξ της Ελλάδος» και «ο 'Ατλας ή χάρτης της Υδρογείου» του 'Ανθιμου Γαζή, τα γεωγραφικά συγγράμματα των Μελέτιου Μήτρου και Χρύσανθου Νοταρά, αντίγραφο του μέγα 'Ατλαντα του Schrambl, του πρώτου αυστριακού άτλαντα και όλη η συλλογή της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης βρήκαν «στέγη» στο αρχοντικό Λασσάνη, κτήριο του 1750, όπου έζησε ο Γεώργιος Λασσάνης, συγγραφέας, δραματουργός, δάσκαλος, αγωνιστής στην επανάσταση του 1821 και στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

«Το αρχοντικό αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της πόλης της Κοζάνης και της Ευρώπης, καθώς το έργο του Γεώργιου Λασσάνη είναι επηρεασμένο από τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό διαφωτισμό», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Θεόδωρος Βασδάρης. «Οι χάρτες της εποχής του 1700 με 1800 συντάχθηκαν την εποχή, που έζησε ο Λασσάνης. Καθώς η ιδεολογία του επηρέασε την ελληνική επανάσταση, ο δήμος Κοζάνης αποφάσισε όλο το υλικό των χαρτών να φιλοξενηθεί στο σπίτι όπου έζησε», προσθέτει.

Το αρχοντικό, ανήκε στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ χάρη σε μια σειρά ενεργειών των δημάρχων της πόλης, αγοράστηκε από ιδιώτη και πραγματοποιήθηκαν σε αυτό εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης.

Στο ισόγειο του διώροφου σπιτιού έμενε η οικογένεια τους χειμερινούς μήνες. Εκεί υπάρχουν κύριοι και βοηθητικοί χώροι, μεταξύ των οποίων μια μεγάλη αποθήκη και ένα κελάρι. Το καλοκαίρι η οικογένεια έμενε στον όροφο, όπου υπάρχουν δύο κύριοι χώροι, ένα κελάρι και ένας χώρος υποδοχής ξένων με προσανατολισμό την εσωτερική αυλή. Στο θολωτό υπόγειο του αρχοντικού, τα χρόνια εκείνα αποθηκεύονταν αγροτικά προϊόντα, ενώ εκεί μπορούσε να βρει καταφύγιο η οικογένεια σε περίπτωση κινδύνου. Στους χώρους αυτούς με τη μεγάλη ιστορία φιλοξενείται πλέον η ιστορική «Λασσάνειος χαρτοθήκη».

Σήμερα, η αστική αρχιτεκτονική της εποχής του 1750 δεσπόζει στο πατρικό σπίτι του Γεώργιου Λασσάνη, ένα διατηρητέο οίκημα και μνημείο στο κέντρο της πόλης της Κοζάνης, που καλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά την ιστορία της εποχής μέσα από τους χάρτες της Δημοτικής Χαρτοθήκης.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη