15 Οκτ 2008

Το μανιφέστο του Linux

from Breezer Blog by brz20

Το ζήτημα είναι ότι έχει περάσει στον κόσμο ότι τα Windows είναι πιο εύκολα. Και αυτό κατά ένα μυστήριο τρόπο. Δικαιολογίες όπως "πως να αλλάξει το δημόσιο με Linux αφού είναι πιο δύσκολο" δεν χωράνε.

Όλα αυτά είναι παραμύθια. Θα μπορούσα να τα πάρω έστω και λίγο στα σοβαρά αν οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν παιδιά τα οποία, όπως όλοι ξέρουμε, μαθαίνουν από νωρίς να χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα που αντικρίζουν για πρώτη φορά. Γι' αυτά ίσως να ήταν λίγο πιο δύσκολο γιατί έχουν συνηθίσει αλλιώς.

Και αμέσως θα εξηγήσω τι εννοώ.

Γενικά τα παιδιά τα πάνε καλά με την τεχνολογία. Το βλέπω από την δουλειά μου.

Οι μεγάλοι όμως μαθαίνουν πολύ δύσκολα. Έχω βρεθεί πολλές φορές να μην μπορώ να εξηγήσω σε κάποιον γιατί ανοίγουμε τον υπολογιστή για να δούμε τα περιεχόμενα του δίσκου, γιατί με πατημένο το αριστερό κλικ και σέρνοντας μπορούμε να πάρουμε ένα αρχείο και να το πετάξουμε σε έναν φάκελο και άλλα πολλά.

Όλοι αυτοί νομίζετε ότι αν βρισκόταν στο δημόσιο ή σε άλλον τομέα θα τα πήγαιναν καλά με το λειτουργικό που θα αντίκριζαν για πρώτη φορά;

Τι σας κάνει να πιστεύετε κάτι τέτοιο; Το όνομα Windows μήπως;

Το ίδιο δύσκολα θα ήταν με το να συναντούσαν το Linux. Άρα λοιπόν το θέμα δεν είναι πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι το Linux σαν λειτουργικό, το θέμα είναι πόσοι από εμάς το ξέρουν και ποιοι από εμάς μπορούν να το μεταδώσουν ώστε να το μάθουν και άλλοι.

Εκεί λοιπόν μπαίνει ο τομέας της εκπαίδευσης.

Τα παιδιά μεσώ ειδικών διανομών θα ήταν σε θέση να εξοικειωθούν από το δημοτικό ακόμα με το Linux μιας και μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα. Όμως στην κοινωνία της πληροφορίας δεν υπάρχουν σχολικά εργαστήρια για να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. Και αυτά που υπάρχουν φροντίζουν, κάποιοι, να τα φουσκώνουν με λογισμικό κλειστού κωδικά επιβαρύνοντας τα ίδια τα μηχανήματα, αλλά και την τσέπη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ή του Δήμου με την αγορά αδειών χρήσης.

Τα μηχανήματα, φυσικά, συμφωνούν για λίγο καιρό με τις αυξημένες απαιτήσεις του λογισμικού. Η συνεχεία γνωστή. Μένουν πίσω από τις εξελίξεις μιας και το μπάτζετ δεν επαρκή για την αγορά νέων μηχανημάτων που θα φέρουν και νέο λειτουργικό.

Και φανταστείτε ότι αυτό συμβαίνει σε κάθε σχολικό εργαστήριο. Μιλάμε για τεράστια ποσά την στιγμή που υπάρχει η ανέξοδη λύση του ανοιχτού λογισμικού. Στην περίπτωση αυτή τα χρήματα δεν θα δαπανούνταν για την αναβάθμιση των μηχανημάτων και την αγορά τόσων νέων αδειών. Θα δαπανούνταν για την δημιουργία νέων σχολικών εργαστηρίων ώστε όλα τα παιδιά να είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή.

Και αν νομίζετε ότι ξοδεύονται λίγα σε άδειες χρίσεις θυμηθείτε μόνο το νομοσχέδιο-συμφωνία της κυβέρνησης με την Microsoft. 33εκ. ευρώ θα μας κοστίσει. Θα αγοραστούν 70 χιλιάδες υπολογιστές με άδειες χρήσης Windows. Μόνο και μόνο οι άδειες κάνουν 7εκ ευρώ.

Δεν νομίζετε ότι, μόνο τα λεφτά των αδειών, είναι υπεραρκετά για να αποκτήσουν δικαίωμα στη χρήση ενός υπολογιστή περισσότερα παιδάκια στην Ελλάδα;

Πως περιμένετε να διαδοθεί η πληροφορική στην κοινωνία της πληροφορίας όταν το κόστος για την απόκτηση ενός υπολογιστή αλλά και του λογισμικού ξεπερνά τον βασικό μισθό του μέσου Έλληνα; Πως περιμένετε να διαδοθεί η πληροφορική όταν το κάθε σχολείο πρέπει να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό για την απόκτηση μηχανημάτων που φέρουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από πλευράς hardware για να ικανοποιούμε μόνο τις ανάγκες του λογισμικού;

Απαντήστε μου στις παραπάνω ερωτήσεις με επιχειρήματα και εγώ θα σας ακολουθήσω.

Οι εξελίξεις τρέχουν χωρίς να κοιτάνε ποιος μπορεί να τις ακολουθήσει. Τα υπάρχοντα εργαστήρια λοιπόν υποβαθμίζονται μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν. Την ίδια στιγμή θα μπορούσαν να είχαν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε επίπεδο λογισμικού ανέξοδα χωρίς να χρειάζονται διπύρηνους επεξεργαστές και τεράστιες μνήμες για να το τρέξουν.

Είδατε λοιπόν ποιος ευθύνεται κατά κύριο λόγο; Το κλειστό λογισμικό που πολλοί επιλέγουμε. Μην σας πω ότι αυτή η βραδυπορεία οφείλετε αποκλειστικά σε αυτό. Τα υλικά εξάλλου είναι πολύ πιο φτηνά σε σχέση με τα δεκάδες προγράμματα που βάζουμε στον υπολογιστή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη