14 Νοε 2008

Ιδιωτική συλλογή σπάνιων βιβλίων με θέμα «Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος» πουλήθηκε στους Σόθμπις προς 1,5 εκατ. ευρώ

Ιστορικό ελληνοτουρκικό «χτύπημα»
Ελληνοτουρκική συνύπαρξη συλλεκτών, χάριν σπάνιων εκδόσεων -που μακάρι να τη βλέπαμε να διευρύνεται και σε άλλους χώρους. Το σημαντικό ποσό του 1.576.565 ευρώ (ή 1.297.692 αγγλικών λιρών) συγκέντρωσε η δημοπρασία ιδιωτικής συλλογής βιβλίων με θέμα «Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος», που πραγματοποιήθηκε χθες στον οίκο δημοπρασιών Sotheby's του Λονδίνου και προσέλκυσε το ενδιαφέρον Ελλήνων και Τούρκων ιδιωτών συλλεκτών.
Ηρωική απεικόνιση της επανάστασης του '21, από το βιβλίο του Λουί Ντιπρ «Voyage a Athenes et a Constantinople», που δημοπρατήθηκε χθες στους Sotheby's
Η συλλογή βιβλίων, που δημοπρατήθηκε από τους Sotheby's και διακρινόταν για την «καλύτερη ποιότητα που έχει εμφανιστεί σε δημοπρασία τα τελευταία 20 χρόνια», μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε μια πρώτη έκδοση του «Voyage a Athenes et a Constantinople» του Louis Dupre, που θεωρείται «το ομορφότερο βιβλίο όλων των εποχών για την Ελλάδα και την Τουρκία», όπως επίσης και μία από τις πλέον ονομαστές συλλογές εικονογραφήσεων με τα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης: μια πρώτη έκδοση του «Album of Greek Heroism or the Deliverance of Greece» του Πίτερ φον Χες.
Στα δυνατά «χαρτιά» των Sotheby's και μια πρώτη έκδοση του Καρλ Κρατζάιζεν, με 21 πορτρέτα των αρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης. Χθες δημοπρατήθηκε και ένα από τα πιο γνωστά χρωματιστά χαρακτικά με θέμα την Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στο «Views in Greece» του Εντουαρντ Ντόντγουελ, μαζί με το έργο του Φέρντιναντ Στάντεμαν «Panorama von Athens», επίσης πρώτη έκδοση, αποτελούμενη από δέκα μεγάλα συνεχόμενα χαρακτικά που σχηματίζουν μια καταπληκτική πανοραμική άποψη της Αθήνας από την Ακρόπολη. Ο καλλιτέχνης του ήταν μέλος της Αντιβασιλείας, που κυβερνούσε την Ελλάδα πριν από την ενηλικίωση του Οθωνα Ι. Το έργο προοριζόταν ως φόρος τιμής στην Αθήνα και στον Οθωνα.
Από την ταυτότητα της πολύτιμης και σπάνιας «πραμάτειας» εξηγείται αφενός το γεγονός ότι «η δημοπρασία ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική υψηλή εκτίμηση», και αφετέρου ότι τα περισσότερα από τα κορυφαία έργα-βιβλία αγοράστηκαν από ιδιώτες Ελληνες και Τούρκους αγοραστές, που «επέδειξαν το συνεχόμενο έντονο ενδιαφέρον και τη δέσμευση να αγοράζουν βιβλία πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας».
[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη