12 Νοε 2008

Καταστροφή αρχειακού υλικού από το 1914 έως το 1996

Την καταστροφή του αρχειακού υλικού από το 1914 έως το 1996, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η υπόθεση Λαμπράκη και η δολοφονία Πολκ, αποφάσισε λόγω έλλειψης χώρου η επιτροπή του Εφετείου

Ιστορικές πολιτικές δίκες, όπως η υπόθεση Λαμπράκη, η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στον Εμφύλιο, οι δίκες αντιστασιακών και βασανιστών της χούντας, άλλες της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, ακόμα και ποινικές υποθέσεις που έγραψαν ιστορία, όπως η δίκη του λεγόμενου «δράκου» του Σέιχ Σου, Αριστείδη Παγκρατίδη, περιλαμβάνονται στο αρχειακό υλικό που προτείνεται για καταστροφή, με απόφαση της επιτροπής του Εφετείου. Το υλικό που διατηρείται αποτελεί και μια πολύτιμη κοινωνική καταγραφή της Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση της πόλης.

Σε συνεδρίασή της στις 30 Οκτωβρίου η επιτροπή απεφάνθη πως το παραπάνω αρχείο «ουδεμία χρησιμότητα ή ιστορική αξία έχει» που να δικαιολογεί τη φύλαξή του, και με επίκληση ενός Βασιλικού Διατάγματος του 1966 αποφάσισε την εκποίησή του προς πολτοποίηση για βιομηχανική χρήση ή την καταστροφή του διά πυρός.

Η απόφαση ελήφθη για λόγους αποσυμφόρησης των χώρων όπου φυλάσσονται τα αρχεία, και από αυτήν εξαιρούνται ρητά μόνον οι δικογραφίες που αφορούν βουλεύματα και αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Δωσίλογων. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης -παρότι συναίνεσε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, Ι. Κοτζαμανίδης, που συμμετείχε στην επιτροπή- καθώς και ιστορικών, μελετητών αρχείων και συλλόγων αντιστασιακών.

«Αρχικά θεωρήσαμε το θέμα γραφειοκρατικό, αλλά όταν αντιληφθήκαμε τι πάει να γίνει, αντιδράσαμε. Προσωπικά είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην καταστροφή οποιουδήποτε αρχείου», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μ. Λαμτζίδης. Ο Σύλλογος έχει αναλάβει να ενημερώσει μια σειρά από φορείς, συλλόγους και επιστήμονες, σε μια προσπάθεια διάσωσης του αρχείου.

«Η δικαιοδοτική διαδικασία αποτελεί πολύτιμη πηγή της σύγχρονης ιστορίας. Γι αυτό η διαχείριση των δικαστικών αρχείων οφείλει να διευκολύνει την ιστορική έρευνα, να σέβεται τη συλλογική μνήμη και να ακολουθεί τις αρχές της σύγχρονης αρχειονομίας», τόνισε ο Γ. Κωνσταντίνου, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου.

Ο ιστορικός, ειδικός επιστήμονας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Στρ. Δορδανάς, έχει περάσει ώρες ατελείωτες στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, μελετώντας τα αρχεία των δικών των δωσίλογων της Κατοχής. «Κατά καιρούς έχουν γίνει κι άλλες εκκαθαρίσεις και έχουν διασωθεί πολύτιμοι φάκελοι χάρη στην ευαισθησία των υπαλλήλων του αρχείου, που τους άρπαξαν την τελευταία στιγμή από τα χέρια των εκκαθαριστών», είπε και προσέθεσε: «Εχω δει το πακέτο της δίκης Λαμπράκη σε μια κούτα σε μια γωνιά του αρχείου και προφανώς υπάρχουν κι άλλες σημαντικές υποθέσεις εκεί. Με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή η απόφαση».

Για προκλητική απόφαση κάνει λόγο ο γραμματέας της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων αντιστασιακών, Τ. Μηταφίδης. «Σε μια μαρτυρική πόλη, όπου δεν υπάρχει ούτε μουσείο, ούτε αρχείο αντιφασιστικής και αντιδικτατορικής αντίστασης, είναι πρόκληση να καταστρέφονται τα τεκμήρια των διώξεων μιας ολόκληρης γενιάς», είπε, και ζήτησε το αρχείο να μεταφερθεί στις πρώην φυλακές Γεντί Κουλέ.

Αντίθετος σε κάθε καταστροφή δικογραφίας, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, δηλώνει ο γραμματέας των Αρχείων Κοινωνικής Ιστορίας, Ε. Καραμανωλάκης.

«Τα δικαστικά αρχεία είναι πολύτιμα και έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ως ιστορικές πηγές, καθώς προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για πρόσωπα και αποτυπώνουν κοινωνικά φαινόμενα και συμπεριφορές», είπε στο «Εθνος».

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η διοίκηση του Εφετείου δηλώνει τώρα διατεθειμένη να εξαιρέσει κι άλλες υποθέσεις εκτός από αυτές των δωσίλογων, κάτι που ωστόσο δεν αναφέρεται στην απόφαση. «Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε να χαθεί η εθνική μνήμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για διατήρηση κι άλλων αρχείων», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εφετείου Θεσσαλονίκης, Χ. Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση βρίσκεται στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους), που θα εκφράσει τη γνώμη του, πριν σταλεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη