3 Νοε 2008

Εφάπαξ τέλος για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους

Χωρίς εφάπαξ κινδυνεύουν να μείνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς το ταμείο προνοίας έχει χρήματα για να καταβάλει μόλις 55 εφάπαξ, την ώρα που εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Το ταμείο διαθέτει μόνον δυόμισι εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα αποθεματικά του βρίσκονται στο κόκκινο με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να περιμένουν τουλάχιστον τρία χρόνια, για να εισπράξουν το εφάπαξ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το Ταμείο μπορεί να εξυπηρετήσει μόλις το 0,4% των αιτήσεων, ενώ οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να παραμείνουν ζωντανοί επί μακρόν. Κάθε μήνα ο φορέας εισπράττει 23 με 24 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αρκούν για την καταβολή του εφάπαξ σε περίπου 600 άτομα.

Ενδεικτικό της καθυστέρησης που υπάρχει στην καταβολή του εφάπαξ είναι ότι 10.000 από τους 15.000 ασφαλισμένους έχουν ήδη πάρει τη σύνταξη, αλλά δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ από το εφάπαξ!

Μάλιστα το Ταμείο «επισκέπτονται» αγανακτισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ζητούν να πάρουν επιτέλους το εφάπαξ -το οποίο κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 44.000 ευρώ.

Πριν από τρία χρόνια κατά μέσο όρο οι ασφαλισμένοι περίμεναν περίπου 6 μήνες για την καταβολή του εφάπαξ. Ωστόσο τώρα -επειδή δεν υπάρχει ρευστό- το εφάπαξ στην καλύτερη περίπτωση καταβάλλεται 13 μήνες μετά την ημερομηνία παραίτησης και στη χειρότερη περίπτωση ύστερα από 18 μήνες.

Σε ραγδαία αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης οδήγησε και η ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Παλιότερα κατά μέσο όρο έφευγαν 7.000 άτομα το χρόνο, αλλά φέτος εκτιμάται πως θα αποχωρήσουν 16.000 άτομα για να αποφύγουν δυσμενείς αλλαγές στο Ασφαλιστικό (καθώς εκκρεμεί νέος γύρος αλλαγών στο Δημόσιο).

Συνολικά η περιουσία του Ταμείου -μετοχές, ομόλογα κ.ά.- υπολογίζεται πως είναι 60 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εμφανίζει ανάγκη έκτακτης επιχορήγησης άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ξεκινήσουν την Πέμπτη 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Στόχος είναι η ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, όπως είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, η επιστροφή του 3% από τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και η πρόσληψη 250 μόνιμων υπαλλήλων.

Απάντηση Πετραλιά

Δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση το πρόβλημα καταβολής του εφάπαξ που αντιμετωπίζει το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε το Σάββατο το πρωί η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά.

Σημείωσε ότι το όλο θέμα προέκυψε από το μαζικό αίτημα για συνταξιοδότηση, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την ΑΔΕΔΥ, για την επίλυση του προβλήματος.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη