20 Νοε 2008

Ξεκινά τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Εμπνευσμένη από την προσπάθεια της αρχαίας Αλεξάνδρειας να συγκεντρώσει τη γνώση όλου του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τη λειτουργία της ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana, τη δικτυακή επιτομή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας, η Ε.Ε. επιδιώκει να συκεντρώσει εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα, από φιλμ και φωτογραφίας μέχρι χάρτες, εφημερίδες και φυσικά, βιβλία. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, οι χρήστες θα μπορούν να βρουν μεγάλα λογοτεχνικά έργα, όπως η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ή τα χειρόγραφα διάσημων συνθετών, μεταξύ των οποίων και ο Μπετόβεν.

To Ίντερνετ και οι τεχνικές ψηφιοποίησης «θα δώσουν τη δυνατότητα σε ένα Τσέχο φοιτητή να κάνει έρευνα στη Βρετανική βιβλιοθήκη χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί στο Λονδίνο, ή σε ένα Ιρλανδό λάτρη της τέχνης να δει από κοντά τη Μόνα Λίζα χωρίς να περιμένει στην ουρά στον Λούβρο» δήλωση η Βίβιαν Ρέντιγκ, Ευρωπαία Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η Europeana είναι μια ευκαιρία για μεγαλύτερη προβολή «όλων των θησαυρών που βρίσκονται κρυμμένοι στις βιβλιοθήκες μας, τα μουσεία και τα εθνικά αρχεία» εξήγησε η Ρέντιγκ, και «να συγκρίνει αριστουργήματα που μέχρι σήμερα βρισκόταν σκορπισμένα στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου».

Με 14 μέλη προσωπικού και ετήσιο κόστος περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, η Europeana έχει θέσει αρχικά ταπεινούς στόχους. Το πρωτότυπο που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του σήμερα θα περιέχει περίπου δύο εκατομμύρια ψηφιοποιημένα στοιχεία, όλα διαθέσιμα στους χρήστες. Μέχρι το 2010, όταν η Europeana υπολογίζεται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική, στόχος είναι η διάθεση 10 εκατομμυρίων στοιχείων στους χρήστες που θα την επισκεφθούν.

Η διαδικασία ψηφιοποίησης είναι ένα τεράστιο έργο, με 1% των βιβλίων στις ευρωπαϊκές εθνικές βιβλιοθήκες να έχουν ψηφιοποιηθεί, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 4% μέχρι το 2012. Ωστόσο, ακόμη και μετά την ψηφιοποίηση απομένει η διεργασία μεταφοράς τους στο Διαδίκτυο. Το μέγεθος του προγράμματος αποδείχτηκε μεγάλο ακόμη και για τη Microsoft.

Η αμερικανική εταιρεία κυκλοφόρησε το δικό της πρόγραμμα βιβλιοθήκης στα τέλη του 2006, αλλά αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει 18 μήνες αργότερα και μετά την ψηφιοποίηση 750.000 περίπου έργων.

Η Google, μία από τους πρωτοπόρους στον συγκεκριμένο τομέα, υποστηρίζει ότι διαθέτει επτά εκατομμύρια βιβλία στην υπηρεσία «Google Book Search», που ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη του 2004. Μάλιστα, η Europeana θεωρήθηκε αρχικά ως η απάντηση της EE στην υπηρεσία της Google. Μετά από πρόταση της Γαλλίας, πολλά κράτη αποφάσισαν το 2005 να συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας τέτοιας βιβλιοθήκης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρώτη απόπειρα, που περιείχε μερικές χιλιάδες έργα από τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία, διατέθηκε στο Διαδίκτυο τον Μάρτιο του 2007.

Επιπλέον παράγοντας δυσκολίας για τη Europeana συνιστά η λειτουργία της σε 21 διαφορετικές γλώσσες, αν και τα αγγλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά θα είναι αυτές που θα χρησιμοποιούνται συχνότερα.

Παράλληλα με την Europeana, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να επενδύσουν συνολικά περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ τη διετία 2009-2010 για να αναπτύξουν ψηφιακή τεχνολογία και ακόμη 40 εκατομμύρια για εφαρμογές αυτόματης μετάφρασης.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη