22 Νοε 2008

Τι είπε ο υπ. Παιδείας για τις βιβλιοθήκες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

image Διάλογο με τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για το θέμα των βιβλιοθηκών , είχε σήμερα ο υπ. Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η περίφημη ψηφιακή βιβλιοθήκη που ξεκίνησε χθες και χάλασε το βράδυ και θα μείνει κανένα μήνα τώρα χωρίς, λόγω της μεγάλης επιτυχίας.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, υπάρχει ένα πρόγραμμα σε εφαρμογή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για την ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων και των βιβλιοθηκών. Όσον αφορά την Εθνική Βιβλιοθήκη έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί 400 χιλιάδες σελίδες από ιστορικά κείμενα, τα οποία διασώζονται και προστατεύονται κατ’ αυτό τον τρόπο.

Αυτό το σύστημα της ψηφιοποίησης θα συνεχιστεί και στις ακαδημαϊκές και στις δημόσιες βιβλιοθήκες της επαρχίας, αλλά βεβαίως σταδιακά και στις σχολικές βιβλιοθήκες που τώρα περιέρχονται στην αρμοδιότητα του αντίστοιχου προεδρείου του Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την ευρωπαϊκή μιλούσα. Με αυτούς συνεργαζόμαστε εμείς;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Εμείς έχουμε απευθείας σύνδεση και συνεργασία μαζί τους, αλλά σας περιέγραψα το τι γίνεται σε επίπεδο εθνικό, το οποίο βέβαια έχει άμεση σύνδεση με αυτά όλα, διότι όλες αυτές οι μονάδες εμβάθυνσης όπως τις λέμε, μπορούν να έχουν link και με την κεντρική ψηφιακή βιβλιοθήκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή έχεις παραπομπή από την ευρωπαϊκή, μπορείς να σε πηγαίνει στην ελληνική ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Το σύστημα όπως στήνεται στην Ελλάδα στήνεται για να μπορεί να εξυπηρετήσει και σε αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ένας που μπαίνει στην ευρωπαϊκή με διάφορα link θα μπορεί να μπει στην ελληνική.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό νομίζω ότι θα γίνει από κάποια στιγμή και μετά, όταν θα ολοκληρωθεί και η δική μας η ψηφιοποίηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς το έχουμε και αγγλικά κ. Υπουργέ; Το περισσότερο υλικό είναι στα αγγλικά ή στα ελληνικά;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Στα ελληνικά, επειδή εμείς έχουμε και πολλά ιστορικά κείμενα. Αλλά όμως υπάρχουν και διεθνή τμήματα στις βιβλιοθήκες μας τα οποία είναι προσβάσιμα και απ’ τους ξένους. Γενικώς υπάρχει όμως και η λογική θεμελιώδη κείμενα να μπορούν να μεταφράζονται για να είναι προσβάσιμα γενικότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 20 εκατομμύρια την ώρα μπαίνανε χθες και έπεσε το μηχάνημα. Είναι τρομακτική επιτυχία.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό είναι καλό. Να πω ότι παράλληλα προωθούμε και την νέα εθνική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, η οποία είναι μία χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου και προβλέπεται να κατασκευαστεί μαζί με την ελληνική όπερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Φάληρο;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Στο Φαληρικό Δέλτα, στον Ιππόδρομο. Πριν από λίγο καιρό είχα στο Παρίσι μία συνάντηση με τον Λορέντζο Πιάνο, τον διάσημο αρχιτέκτονα που έχει αναλάβει το σχεδιασμό της και μέσα από την επικοινωνία αυτή που κάναμε μαζί του, προσπαθήσαμε να του περάσουμε και κάποια αντίληψη που βασίζεται κυρίως στην ελληνική παράδοση και την ελληνική φιλοσοφία και το πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο κτίριο να δέσει αρμονικά με το ρόλο που καλείται να έχει.

Το στοιχείο είναι ότι θα πρέπει η βιβλιοθήκη να υπερισχύσει συμβολικά της όπερας που αναπτύχθηκε μεταγενέστερα στην Ελλάδα. Γιατί στην Ελλάδα πρώτα γεννήθηκε η φιλοσοφία, η αρχαία τραγωδία, η ιστορία και μετά πήγαμε σε τέτοιου είδους καλλιτεχνικές εξάρσεις.

Αλλά νομίζω ότι χρειάζεται όμως και η ευρωπαϊκή ισορροπία σε αυτή τη σύγκλιση που θα γίνει, γιατί είναι χρήσιμο ο σύγχρονος πολιτισμός μας να ενσωματώνει και πολλά άλλα ευρωπαϊκά στοιχεία που συμπληρώνουν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Όχι, θα είναι λίγο μη παραδοσιακή. Δηλαδή απ’ ότι γνωρίζω από τις πρώτες μελέτες, που γίνονται από διεθνείς εμπειρογνώμονες οι οποίοι πραγματικά έχουν διακριθεί, πρώτα απ’ όλα θα έχει τμήμα εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Θα μπορεί δηλαδή κάποιος τυφλός με τα σύγχρονα συστήματα, με scanning να ακούει με ήχο το περιεχόμενο ενός βιβλίου.

Θα υπάρχει ειδικό τμήμα παιδικών βιβλιοθηκών, τμήμα ιστορικών αρχείων, και φυσικά θα υπάρχουν και τα δανειστικά τμήματα κ.λ.π. Θα είναι μία ζωντανή μονάδα πολιτισμού και παιδείας και κατά τη γνώμη μου είναι κάτι που λείπει απ’ την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ναι. Βέβαια προβλέπεται ότι τα παραδοσιακά παραρτήματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης τα οποία διατηρούν πρωτότυπα μεγάλης αξίας θα πρέπει να βρίσκονται αλλού. Εκεί θα πρέπει κυρίως να είναι το λειτουργικό κομμάτι και να υπάρχουν και εκθεσιακοί χώροι, όποτε χρειάζεται να αναδεικνύονται τέτοια κείμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θα συνεχίζει να λειτουργεί. Και έχουμε και το καινούργιο τμήμα τώρα το οποίο επίσης ολοκληρώνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΕΣΠΑ τα χρηματοδοτεί αυτά κύριε Υπουργέ;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ναι, σε μεγάλο βαθμό. Αλλά η συγκεκριμένη για την οποία μιλάμε θα είναι χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει συμμετοχή το κράτος.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Το κράτος μπορεί να παίξει ίσως ένα ρόλο μετά στον εξοπλισμό και σίγουρα και στην οργάνωση. Πάντως το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί τη ψηφιοποίηση της νυν Εθνικής Βιβλιοθήκης και γίνεται καταπληκτική δουλειά.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη