26 Νοε 2008

ΕΡΕΥΝΑ: Ο εθισμός των νεαρών gamers στην Ελλάδα


ΕΠΕΙΔΗ στη χώρα μας όλα είναι θέμα Παιδείας...

Εικοσιπέντε  αγόρια (14-16ετων) με συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο παρακολουθεί η επιστημονική ομάδα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του  Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». 
Εξειδικευμένες ομάδες με παιδοψυχολόγους και παιδοψυχίατρους εφαρμόζουν γνωσιακές συμπεριφορηκές θεραπείες και ψυχοθεραπεία.

Τα συμπτώματα του εθισμού στο ιντερνέτ, μερικά από τα οποία εμφανίζουν τα παιδιά αυτά είναι, ανοχή (συνεχή παραμονή στο Διαδίκτυο που αυξάνεται καθημερινά),συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης (θλιμμένη συμπεριφορά, μειωμένη ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, απώλεια ενδιαφέροντος)αδυναμία τήρησης προκαθορισμένου χρόνου παραμονής στο διαδίκτυο, έκπτωση της λειτουργικότητας τους, άγχος αίσθηση αποδιοργάνωσης εκτός διαδικτύου.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η σχολική αποτυχία, οι διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, μειωμένη αυτοεκτίμηση διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων με τους φίλους και την οικογένεια, μοναξιά μειωμένη φυσική δραστηριότητα, χαμηλή ποιότητα ζωής.

Η έρευνα που πραγματοποιεί η Μ.Ε.Υ του Πανεπιστήμιου Αθηνών έδωσε σημαντικά στοιχεία όσο αφορά τον χρόνο που καταναλώνουν  οι έφηβοι στο διαδίκτυο καθώς και με τι ασχολούνται όταν βρίσκονται εντός:

  • 53.4% χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για χρονικό διάστημα > 1 έτος
  • 26% ανέφεραν καθημερινή χρήση και
  • 8% χρήση > 20 ώρες εβδομαδιαίως.
  • Τα αγόρια χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο σημαντικά περισσότερο από τα κορίτσια
  • Ποσοστά χρήσης διαδικτύου. 55% χρησιμοποιούν το δίκτυο για παιχνίδια, 40% για τα e-mail, 37,5% για chat(χώροι συνάντησης), 10% για αγορές, 4% για ενημέρωση σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, 27% θέματα επιμόρφωσης, 26% για ενημέρωση-υπηρεσίες
  • Υπήρξε θετική συσχέτιση της χρήσης διαδικτύου και της διάσπασης προσοχής-υπερκινητικότητας, σύμφωνα με την κατάταξη στο SDQ.
  • 1% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο.
  • 18,2% (ένα στα πέντε 15χρονα παιδιά) παρουσίαζαν περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση διαδικτύου (κατάσταση πριν το εθισμό)

Περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη