2 Δεκ 2008

Εγκαίνια του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη

Το λίκνο της γνώσης της αρχαιότητας, η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, ανοίγει τις πόρτες της σε ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους στις Ελληνιστικές σπουδές. Ένα μικρό πανεπιστήμιο, που θα αρχίσει να λειτουργεί από το νέο ακαδημαϊκό έτος, πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, έρχεται να συμπληρώσει το κενό στις έδρες των πανεπιστημίων γι' αυτή την πλούσια περίοδο με την τεράστια συνεισφορά στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Πρόκειται για το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών, το οποίο ιδρύθηκε με κοινή συνεργασία ανάμεσα στη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, το Ίδρυμα Α. Ωνάσης, το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη και το Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας, υπό την σκέπη της πρώτης κυρίας της Αιγύπτου, κας Σούζαν Μουμπάρακ. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν προχθές με μια λαμπρή εκδήλωση, η οποία πλαισιώθηκε και από τα εγκαίνια της Έκθεσης Εικόνων της συλλογής Βελιμέζη στο Κέντρο Καλών Τεχνών της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη, του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου Β΄, του προέδρου του Ωνασείου κ. Αντώνη Παπαδημητρίου, της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, του διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Ισμαήλ Σεραγκελντίν, του προέδρου του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας Δρ. Χασάν Ναντίρ, του υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης της Αιγύπτου Δρ. Χανί Ηελάλ και όλων των βασικών συντελεστών του εγχειρήματος.

«Είμαι βέβαιος ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό και την εξέλιξή του», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Κασσίμης. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο ίδιος, «εδώ στην Αλεξάνδρεια έγινε στους ελληνιστικούς χρόνους η πρώτη πνευματική και επιστημονική παγκοσμιοποίηση, γεγονός πολύ σημαντικό που μπορούμε να ξαναζήσουμε και σήμερα».

Ιδιαίτερης σημασίας, λοιπόν, όπως τόνισε ο κ. υφυπουργός, είναι το έργο που προσφέρουν τα δύο Ιδρύματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα με αυτές τις πρωτοβουλίες τους. Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Κασσίμης ανακοίνωσε ότι από το 2009 η ελληνική κυβέρνηση θα προσφέρει δύο επιπλέον υποτροφίες για Αιγυπτίους στα πανεπιστήμια της Ελλάδος.

Γιατί εδώ στην Αλεξάνδρεια το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών; «Εδώ βρίσκεται όλο το πρωτότυπο υλικό- επιγραφές, πάπυροι, αντικείμενα και παράδοση», εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου επισημαίνοντας ότι «αυτή η περίοδος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς για πρώτη φορά εδώ οι πολιτισμοί Ελλήνων, Αιγυπτίων, Περσών και Ιουδαίων ήρθαν κοντά και ενώθηκαν αντιμετωπίζοντας και εν μέρει λύνοντας προβλήματα που είναι μέχρι σήμερα επίκαιρα».

Η ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στην Αλεξάνδρεια, όπως δήλωσε ο ίδιος, «είναι μία κίνηση που ανήκει σε μία γενικότερη δράση του Ιδρύματος για τον Πολιτισμό, η οποία βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης Κέντρων Ελληνικών Σπουδών σε χώρες όπου χρειάζεται, όπως στην Κωνσταντινούπολη και στη Χάιφα όπου ήδη έχουν ιδρυθεί».

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Μουμπάρακ που ήταν η πρώτη που αγκάλιασε το έργο» εξέφρασε η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, δηλώνοντας ότι «η οικογένειά μου θεώρησε χρέος προς την πατρίδα μας την ίδρυση του Κέντρου για να αναβιώσει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα μέσα στο σύγχρονο λίκνο του πολιτισμού, την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας».

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη