3 Δεκ 2008

Παγιδευμένος στο… Διαδίκτυο είναι σχεδόν ένας στους δέκα νεαρούς Ελληνες.

Παγιδευμένοι στο Διαδίκτυο οι Ελληνες

Παγιδευμένος στο… Διαδίκτυο είναι σχεδόν ένας στους δέκα νεαρούς Ελληνες.
Μεγάλη έρευνα του ΤΕΙ Αθήνας αποκαλύπτει πως σε ποσοστό 8% οι νέοι είναι εξαρτημένοι από το Ιντερνετ, καθώς περνούν κατά μέσο όρο 22 ώρες, δηλαδή σχεδόν μία ολόκληρη μέρα, την εβδομάδα μπροστά στον υπολογιστή!
Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο χρόνος που τους χαρακτηρίζει εξαρτημένους από το Διαδίκτυο αλλά η απομόνωση από το κοινωνικό περιβάλλον, η ψυχαναγκαστική προσήλωση στον υπολογιστή και η εσωστρέφεια, χαρακτηριστικά που εντόπισαν οι ερευνητές στους εθισμένους νέους.
Οι διαδικτυακές συζητήσεις (chat) και τα βίντεοπαιχνίδια είναι οι συχνότερες ιντερνετικές τους δραστηριότητες που μπορεί να διαρκούν ως και πάνω από 5 ώρες την ημέρα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 646 άνδρες και γυναίκες από 18 μέχρι 27 χρόνων και είναι η πρώτη μελέτη τέτοιας κλίμακας στη χώρα μας, βασισμένη σε διεθνή κριτήρια αναγνώρισης του εθισμού. «Ο εξαρτημένος χρήστης του Διαδικτύου είναι με βάση τη δική μας έρευνα μεταξύ 18 και 20 χρόνων, συχνότερα άνδρας. Συνήθως έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, είναι ντροπαλός, χωρίς πολλές κοινωνικές σχέσεις και με έντονο το αίσθημα απογοήτευσης από τη ζωή. Χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ως ένα μέσο κοινωνικοποίησης.
Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που τα εξαρτημένα από το Διαδίκτυο άτομα παρουσιάζουν και άλλες εθιστικές συμπεριφορές, όπως η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής κ. Χρήστος Φράγκος, σκιαγραφώντας το προφίλ του εξαρτημένου χρήστη του Διαδικτύου. Οπως παρατήρησε η ερευνητική ομάδα, ένας στους δέκα νέους με συμπτώματα εξάρτησης δήλωσε πως χρησιμοποιεί το Ιντερνετ ως και πάνω από 10 ώρες καθημερινά – ο μέσος όρος καθημερινής χρήσης δεν ήταν πάνω από 3 ώρες!
Αρκετοί ήταν εκείνοι που παρουσίαζαν χαμηλές επιδόσεις στις σπουδές τους αλλά και όσοι ανέφεραν ότι δεν έχουν στόχους στη ζωή τους. Ανάμεσα στα κριτήρια που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για τη «διάγνωση» του εθισμού στο Διαδίκτυο ήταν τα αισθήματα στέρησης, οι αποτυχημένες προσπάθειες μείωσης του χρόνου ενασχόλησης με το Ιντερνετ, τα ψέματα σχετικά με το χρόνο χρήσης του Διαδικτύου. Πάντως, το Διαδίκτυο τείνει να γίνει… αρρώστια ακόμη και στα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου. Τουλάχιστον 40 παιδιά από 10 μέχρι 17 χρόνων με συμπτώματα κατάχρησής του παρακολουθούνται στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Tα παιδιά αυτά χρειάστηκαν τη βοήθεια των ειδικών, αφού είχαν φτάσει στο σημείο να μένουν όλη την ημέρα στο σπίτι εγκαταλείποντας αγαπημένες δραστηριότητες, να αποφεύγουν τις παρέες με συνομήλικούς τους ακόμη και να μην παρακολουθούν κανονικά το σχολείο τους.
Πρόσφατη μελέτη της Μονάδας σχετικά με τη χρήση του Ιντερνετ σε 897 εφήβους 15 και 16 χρόνων διαπίστωσε πως 12,8% των παιδιών βρίσκεται στα όρια του «εθισμού», ενώ καταγράφηκε και ένα ποσοστό 1% εφήβων που ήταν πλέον εξαρτημένο από το Διαδίκτυο.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη