20 Δεκ 2008

Εκθεση παλαιων χαρτων του Ιονιου Πελαγους

Εκθεση παλαιών χαρτών με τίτλο "Το Ιόνιο Πέλαγος: χαρτογραφία και ιστορία 15ος- 18ος αιώνας" διοργανώνεται από το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις της Πρέβεζας, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, τον συλλέκτη και μελετητή παλαιών χαρτών Αντώνη Ι. Τάντουλο καθώς και άλλους ιδιώτες συλλέκτες.

image Με την έκθεση των παλαιών χαρτών του Ιονίου πελάγους, σε επιμέλεια Βίκτωρος Μελά και με επιστημονική σύμβουλο την Λεονόρα Ναβάρη, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης επιδιώκει -όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις της Κρήτης και της Πελοποννήσου- να αναδείξει τους χάρτες της εποχής εκείνης ως σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία της περιοχής που απεικονίζουν, συμπληρώνοντας τις άλλες ιστορικές πηγές που διαθέτουμε, αλλά ακόμα και ως τεκμήρια των συνειδήσεων της κοινωνίας στην οποία ανήκαν οι χαρτογράφοι που τους εκπόνησαν.

Ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έκθεση θα παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντικό χαρτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης σχετικό με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, κατά την οποία ο χριστιανικός στόλος καταναυμάχησε τον οθωμανικό. Αποσπάσματα της ιστορίας της ναυμαχίας του Ανδρέα Κορνάρου, αδελφού του Βιτσέντζου και πολεμιστή της χριστιανικής παράταξης, περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έκθεσης.

Στον κατάλογο αυτό εκτός από τα κείμενα της Λεονόρας Ναβάρη που εισάγουν τις ενότητες και σχολιάζουν τα εκθέματα της έκθεσης περιλαμβάνονται οι εξής αξιόλογες μελέτες:

1. Ν. Ε. Καραπιδάκης: "Τα Επτάνησα από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Μια επισκόπηση"

2. Δ. Αρβανιτάκης: "Η βενετική κυριαρχία στο Ιόνιο. Σχόλιο για τη βίωση και την πρόσληψη του παρελθόντος."

3. Στ. Κακλαμάνης: "Ο Ανδρέας Κορνάρος και η ναυμαχία της Ναυπάκτου"

4. Ανδρέας Κορνάρος: "Η ναυμαχία της Ναυπάκτου" (απόσπασμα από την ανέκδοτη Ιστορία της Κρήτης σε μετάφραση Στ. Κακλαμάνη και Ειρήνης Παπαδάκη)

5. Α. Κραντονέλλη: Η δράση των πειρατών στο Ιόνιο πέλαγος (15ος - 18ος αιώνας).

* Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου ιδρύθηκε το 2002 με τη δωρεά στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης της συλλογής παλαιών χαρτών του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά.

--------------------------------------------

Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου 2008- 22 Φεβρουαρίου 2009. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα- Σάββατο: 10:00- 13:00, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 18:00- 20:00

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη