10 Δεκ 2008

Κτίρια - μνημεία «θύματα» του μένους

Εφιαλτικός ο απολογισμός των ζημιών σε οικήματα που «λαμπάδιασαν» προχθές στο κέντρο της πρωτεύουσας

image «Ε, όχι και την Εθνική Βιβλιοθήκη!». Ο ρεπόρτερ του ιδιωτικού καναλιού μεταδίδει το βράδυ της Δευτέρας την πληροφορία για καπνούς που βγαίνουν κοντά στο ιστορικό κτίριο του Θεόφιλου Χάνσεν. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης ένα βράδυ που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Αποκλεισμένοι στα σπίτια μας, αποσβολωμένοι και τρομοκρατημένοι, είμαστε στο έλεος των εφιαλτικών εικόνων της τηλεόρασης. Αν καίγονται κτίρια και πολυκατοικίες στο Κολωνάκι και στη λεωφόρο Συγγρού, γιατί να μη συμβεί και το (μέχρι χθες) ανήκουστο: ένα μνημείο της Αθήνας να παραδοθεί στις φλόγες, όπως παραδόθηκαν κτίρια και γειτονιές υπεράνω πάσης υποψίας;

Τελικά, το ξημέρωμα της Τρίτης βρίσκει την Εθνική Βιβλιοθήκη ανέπαφη. Σχεδόν. Οι καπνοί που τρομοκράτησαν τον ρεπόρτερ έβγαιναν από ένα πυρπολημένο όχημα του Ιδρύματος στον κήπο του συγκροτήματος ο οποίος «βλέπει» στην οδό Ακαδημίας. Ευτυχώς η Πυροσβεστική έδρασε γρήγορα και η φωτιά δεν πήρε διαστάσεις. Αλλά δεν ήταν η μοναδική στιγμή πραγματικού κινδύνου για την Εθνική Βιβλιοθήκη. Πέτρες που εκσφενδόνισαν άγνωστοι από την οδό Ιπποκράτους έσπασαν τζάμια στον χώρο φύλαξης των περιοδικών εκδόσεων. Ευτυχώς δεν ακολούθησαν ρίψεις μολότωφ, ένα εφιαλτικό σενάριο που καλύτερα να μην το συζητάμε καθόλου. Aντίθετα, καμία βάση δεν είχαν οι φήμες για το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται «από θέση» στο μάτι του κυκλώνα. Υπάλληλοι του Ιδρύματος έκαναν λόγο για «υπερβολές», ενώ καθησυχαστική ανακοίνωση εξέδωσε το ίδιο το Μουσείο.

Λιγότερο «τυχερά» υπήρξαν άλλα μεμονωμένα παραδοσιακά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν αναμενόμενο ύστερα από τρεις νύχτες πρωτοφανών ταραχών και βανδαλισμών. Την Κυριακή, όταν τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην οδό Ερμού, σημαντικά κτίρια στο ύψος της Καπνικαρέας παραδόθηκαν στις φλόγες. Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος στο θέαμα της μεγάλης καταστροφής στο κατάστημα της αλυσίδας «Sprider» που στεγάζεται σε μια από τις ωραιότερες στοές του κέντρου της Αθήνας. Τα έργα αποκατάστασης του κτιρίου είχαν ολοκληρωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες, γεγονός που κάνει το μέγεθος της θλίψης ακόμα μεγαλύτερη. Σημαντικές ζημιές που ωστόσο δεν έχουν επηρεάσει τον φέροντα οργανισμό τους έχουν υποστεί σχεδόν όλα τα παλιά κτίρια περιμετρικά της πλατείας.

Ενα ιστορικό κτίριο της Αθήνας, στη συμβολή της οδού Οθωνος με την οδό Φιλελλήνων, λίγο έλειψε να καταστραφεί ολοκληρωτικά. Μιλάμε για το πρώτο πολυώροφο κτίριο της Αθήνας: χτίστηκε το 1917 και προκάλεσε την πρώτη νομοθετική ρύθμιση περί του ύψους των οικοδομών στην Ελλάδα. Κατάστημα που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου, με πρόσοψη στην Φιλελλήνων, έγινε στόχος των κουκουλοφόρων, όταν τα επεισόδια πήραν μεγάλες διαστάσεις στην πλατεία Συντάγματος. Τελικά, «λαμπάδιασε» ένα σχετικά μικρό τμήμα του κτιρίου, αν και οι φλόγες «έγλειψαν» μέχρι και τον τελευταίο όροφο της οικοδομής. Καταστροφές σημειώθηκαν και στο μέτωπο των μεγάλων ξενοδοχείων της πλατείας, περιορισμένες, ευτυχώς, στις εισόδους των κτιρίων.

Μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής σ’ ένα από τα ωραιότερα κτίρια της οδού Ακαδημίας, στο ύψος της Σίνα. Και αυτό είχε ανακαινιστεί πρόσφατα. Προβλήματα, μικρότερης έκτασης, υπάρχουν στο Μέγαρο Πράπα (πρώην ξενοδοχείο «Εξέλσιορ»), στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Πατησίων, στην πλατεία Ομονοίας. Ευτυχώς εδώ στεγάζεται η Εθνική Τράπεζα, γεγονός που εγγυάται τη γρήγορη επιστροφή στην αρχική κατάσταση.

Στο Κολωνάκι τώρα. Αλώβητη έμεινε η οδός Σκουφά που για πολλές ώρες τη Δευτέρα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Σου πιάνεται η ψυχή από τις θρυμματισμένες τζαμαρίες των καταστημάτων που παρέμεναν κλειστά χθες, αλλά τουλάχιστον δεν είχαμε επέκταση στους ορόφους των κτιρίων. Το ίδιο συνέβη και στο όμορφο νεοκλασικό που στεγάζει τις εκδόσεις Μέλισσα, γωνία με Σίνα. Ας ελπίσουμε πως στο αυριανό μας φύλλο δεν θα επιστρέψουμε με νέο απολογισμό.

Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη