15 Δεκ 2008

Η Google συμβιβαζεται για την υπηρεσια Google Books

image

Aπό τον Οκτώβριο του 2004 η Google διαθέτει “δωρεάν” στο διαδίκτυο την υπηρεσία Google Books. Με αυτή οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αποσπάσματα βιβλίων ή και να κατεβάζουν ολόκληρα βιβλία, η προστασία των οποίων με βάση την πνευματική ιδιοκτησία έχει λήξει. Ήδη έχουν σκαναριστεί 7 εκατ. βιβλία, μολονότι η υπηρεσία είναι ακόμη υπό δοκιμή (beta έκδοση).

Με ξεχωριστές αγωγές η Ένωση Συγγραφέων και η Ένωση Εκδοτών των ΗΠΑ έχουν εδώ και χρόνια προσφύγει στη δικαιοσύνη, ισχυριζόμενοι ότι η Google παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και καλώντας την να τους καταβάλλει δικαιώματα. Ως ένσταση η Google ισχυρίζεται ότι η υπηρεσία Google Books είναι απολύτως νόμιμη, καθώς η χρήση των πνευματικών έργων, που γίνεται, εμπίπτει στην έννοια της καλόπιστης χρήσης (fair use), μίας αόριστης νομικής έννοιας του δικαίου των ΗΠΑ, η οποία αντανακλά τους “δικούς μας” (του ηπειρωτικού Ευρωπαϊκού δικαίου) θεσμοθετημένους περιορισμούς του περιουσιακού δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στις 28 Οκτωβρίου του 2008 οι δύο πλευρές, Google και κάτοχοι δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ήρθαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι η Google θα καταβάλλει 125 εκατ. $ για δικαιώματα στις προσφεύγουσες ενώσεις. Ως αντάλλαγμα η Google θα έχει δικαίωμα να παρέχει μέχρι και το 20% των βιβλίων στους χρήστες του διαδικτύου. Επιμέρους διατάξεις της συμφωνίας συμβιβασμού επίσης προβλέπουν ότι η Google θα παρέχει στους χρήστες πληροφορίες για την τιμή κάθε προϊόντος, για την αγορά του καθώς και δυνατότητα περαιτέρω πρόσβασης στο υπόλοιπο περιεχόμενο αυτού υπό πληρωμή. Προβλέπουν ακόμη ότι, από τα 125 εκατ. $ που θα πληρώνει η Google για δικαιώματα, οι Ενώσεις θα χρηματοδοτήσουν ένα ανεξάρτητο Μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται οι εκάστοτε κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και πληροφορίες για επαφή μαζί τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν άδειες χρήσης, και από το οποίο θα διαμοιράζονται τα κέρδη από την online χρήση.

Με τη νέα υπηρεσία θεσμικοί χρήστες, όπως βιβλιοθήκες, διοικητικές αρχές και πανεπιστήμια, θα είναι σε θέση να αγοράζουν συνδρομές για πρόσβαση σε εξαντλημένα βιβλία, ενώ δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες των ΗΠΑ θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν πλήρη online πρόσβαση σε εκατομμύρια εξαντλημένα βιβλία σε συγκεκριμένους εντός των κτιρίων τους υπολογιστές. Η Google θα έχει επίσης το δικαίωμα να τοποθετεί διαφημίσεις γύρω και κάτω από τις σελίδες κειμένων κάθε βιβλίου. Τα έσοδα από την υπηρεσία θα μοιράζονται ανάμεσα στην Google και το Μητρώο σε αναλογία 37:63.

“Το [νεο] οικονομικό μοντέλο είναι ένας καινούργιος κόσμος” δήλωσε ο David Drummond, ανώτερο στέλεχος της Google. Πηγές από τις ενώσεις των κατόχων δικαιωμάτων δήλωναν αντιστοίχως ότι η συμφωνία “ανοίγει το δρόμο για όλους τους κατόχους δικαιωμάτων …… να έχουν την κατάλληλη ανταμοιβή για τις προσπάθειές τους - ενώ, ταυτόχρονα, να εξασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή πρόσβαση. “

Υπάρχουν βέβαια και επικρίσεις. “Ήλπιζα ότι ήταν μία καλή ευκαιρία για τη διακρίβωση των ορίων της έννοιας της καλόπιστης χρήσης από τα δικαστήρια” ήταν το σχόλιο της ακαδημαϊκού Wendy Seltzer, το οποίο εκφράζει τη γενικότερη ανησυχία για την αοριστία της συγκεκριμένης έννοιας και επομένως για τα δικαιώματα πρόσβασης των χρηστών σε πνευματικά έργα, που εμφανίζονται μόνο ως εξαιρέσεις και μάλιστα εξαιρετικά ασαφείς και στην πράξη ανεφάρμοστες. Και απαντά στο ερώτημα γιατί η Google συμβιβάστηκε : “Με αυτό το συμβιβασμό η Google θεμελίωσε τη θέση της ως κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο και εξοβέλισε αποτελεσματικά οποιουσδήποτε μελλοντικούς ανταγωνιστές. Αντίθετα, μία θετική απόφαση δικαστηρίου θα επέτρεπε σε όλους να προσφέρουν υπηρεσίες εφάμμιλες με την Google Books.”

Σχόλιο : Η συμφωνία Google - πολυεθνικών δείχνει κάτι που δεν αναφέρεται στις μεγαλόστομες και εκθειαστικές περιγραφές της από τα ΜΜΕ, δεν μπορεί όμως να ξεφεύγει της προσοχής μας. Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν την αιτία που οι κοινωνίες σήμερα χάνουν τα οφέλη από μία καθολική πρόσβαση στη συνολική γνώση και μνήμη της ανθρωπότητας. Τα τεχνολογικά μέσα πλέον υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι το αντίστοιχο οικονομικό - πολιτικό σύστημα, που να το επιτρέπει αυτό. Έτσι, τέτοιες συμφωνίες, που δίνουν ψίχουλα στις κοινωνίες εμπορευματικοποιώντας πλήρως κάθε ψήγμα γνώσης, ακόμη και ελεύθερης (που έχει λήξει η έννομη “προστασία” της) και αμπαλάρωντάς το σα να είναι 1 κιλό ντομάτες, θεωρούνται ως τρομερές επιτυχίες, ενώ θα έπρεπε να θεωρούνται προσβολή στην ελευθερία, την ισότητα και τη δημοκρατία.

By inlovewithlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη