2 Ιαν 2009

Ψηφιακο το αρχειο του Ερνστ Χεμινγουεϊ

Αδημοσίευτα έγγραφα από το Μουσείο στην Αβάνα στη διάθεση των ερευνητών από 5/1
Ψηφιακό το αρχείο του Ερνστ Χεμινγουέι
Τρεις χιλιάδες αδημοσίευτα έγγραφα του Αμερικανού συγγραφέα Ερνστ Χεμινγουέι πρόκειται να τεθούν στη διάθεση των ερευνητών σε ψηφιακή μορφή από τις 5 Ιανουαρίου του 2009. Τα έγγραφα αυτά, που μέχρι σήμερα φυλάσσονται στο Μουσείο της Finga Vigia της Αβάνα, περιλαμβάνουν φωτογραφίες, βιβλία με σημειώσεις, έγγραφα και γράμματα με σημαντικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα.
Η συλλογή, που αναμένεται ότι θα διευρύνει τους ορίζοντες για όσους θέλουν να μελετήσουν το έργο και την προσωπικότητα του συγγραφέα αριστουργημάτων όπως «Ο αποχαιρετισμός στα όπλα», φωτίζει την περίοδο ακριβώς που έγραψε τα πιο σπουδαία έργα του. «Αυτά τα έγγραφα είναι ανέκδοτα και σχεδόν άνευ προηγουμένου», είπε ο διευθυντής του Μουσείου Ada Rosa Alfonso στη γαλλική «Le Monde» και επεσήμανε: «Γνωρίζουμε ότι ορισμένα περιέχονται στο βιβλίο “Ο Χεμινγουέι στη Κούβα”. Ομως τα περισσότερα είχαν προσεκτικά διατηρηθεί στα αρχεία του Finga Vigia για πάνω από 45 χρόνια».
H Finga Vigia υπήρξε η τελευταία κατοικία του Αμερικανού συγγραφέα και βρίσκεται στα περίχωρα της Αβάνας. Μετά το θάνατο του νομπελίστα, περίπου 2.000 έγγραφα που ανήκαν στην αλληλογραφία του και στα χειρόγραφά του, περίπου 900 χάρτες, 3.000 φωτογραφίες και 9.000 βιβλία, περιοδικά και έντυπα, έμειναν εκεί.
Ολο αυτό το μυθικό υλικό συντηρήθηκε, αποθηκεύτηκε και ψηφιοποιήθηκε από το Μουσείο Χεμινγουέι, το Εθνικό Κέντρο Συντήρησης και το Εθνικό Συμβούλιο για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κούβας. Περίπου 3.200 σελίδες των εγγράφων έχουν αναπαραχθεί σε ψηφιακή μορφή, όπως τηλεγραφήματα, γράμματα και μερικά του έργα όπως το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και «Ο γέρος και η θάλασσα».
Το σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο με συμφωνία ανάμεσα στην οικογένειά του και τις αρχές της Κούβας, η οποία περιλαμβάνει και το γιοτ Pilar, με το οποίο ο συγγραφέας, που υπήρξε ως γνωστόν και φανατικός ερασιτέχνης ψαράς, διέσχιζε τον Κόλπο του Μεξικού. Ο Χεμινγουέι είχε αγοράσει τη La Vigia Farm το 1940 και αυτοκτόνησε στις 2 Ιουλίου 1961 στις ΗΠΑ. Εκπληρώνοντας την επιθυμία του, η τελευταία του σύζυγος δώρισε το οίκημα στην επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας.
Στη Βιβλιοθήκη Κένεντι
Ενα μήνα μετά την παρουσίασή τους στην Αβάνα της Κούβας, 3.000 έγγραφα θα τεθούν στη διάθεση της Βιβλιοθήκης Κένεντι της Βοστόνης στις ΗΠΑ.
ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη