18 Ιαν 2009

Βιβλιοδεσια, μια τεχνη που αψηφα το χρονο

Βιβλιοδεσία, μια τέχνη που αψηφά το χρόνο

Αν αποφασίσετε να κάνετε έναν περίπατο στη Σόλωνος και τα στενάκια που τη συναντούν, προς τα Εξάρχεια, δεν μπορεί παρά να τα δείτε. Μικρά μαγαζάκια, από αυτά που λέμε «τρύπες», χωρίς φανταχτερές βιτρίνες και φωτεινές επιγραφές. Πρόκειται για τα καλλιτεχνικά βιβλιοδετεία, που στερεώνουν τις ρίζες τους σε μια τέχνη από το σχετικά μακρινό παρελθόν αλλά διεκδικούν επάξια μια αρτίστικη θέση στο παρόν και -γιατί όχι;- ακόμη και στο ηλεκτρονικό μέλλον.

Γιατί να ανοίξει κάποιος την πόρτα τους και να μπει; Επειδή σε αυτά μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε κείμενο ή απόκομμα σε ένα θαυμάσιο, μοναδικό και ενίοτε συλλεκτικό βιβλίο. Να μετατρέψει μία έκδοση σε ένα μοναδικό δώρο ή να προστατέψει και να σώσει ένα παλιό φθαρμένο βιβλίο. Οι βιβλιοδέτες αναλαμβάνουν να «δέσουν» εργασίες, καλλιτεχνικά χειρόγραφα, αποκόμματα από περιοδικά και εφημερίδες, σελίδες από παλιά, ξεφτισμένα βιβλία. Κατά περιπτώσεις, μπορεί να αποκαταστήσουν τις φθορές στη ράχη ή και το σώμα των παλιών εκδόσεων. Το κόστος, βέβαια, είναι ανάλογο με τη δουλειά που θα γίνει και τα υλικά ή την τεχνική που θα επιλέξετε. Πολύ γενικά, το κόστος για το απλό καλλιτεχνικό δέσιμο ενός βιβλίου ξεκινάει από €200. Οι ειδικές κατασκευές όμως μπορεί με ευκολία να ξεπεράσουν τα €400.

Ως προς τα υλικά, οι επιλογές σας αφορούν στην εξωτερική επένδυση (μουσαμάς, δέρμα, πλαστικό ή ύφασμα) και την εσωτερική επένδυση του βιβλίου. Το κόστος αυξάνεται στην περίπτωση που θελήσετε να στολίσετε το βιβλίο σας με μια χρυσοτυπία (δηλαδή την αποτύπωση γραμμάτων ή σχεδίων με φύλλα χρυσού). Σε κάποια βιβλία, υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης σελιδοδείκτη. Οσον αφορά στο στιλ, μπορείτε να επιλέξετε μία κλασική πρόταση ή να συνθέσετε μαζί με το βιβλιοδέτη μία καινούργια. Στα βιβλιοδετεία θα σας δείξουν δείγματα της δουλειάς που κάνουν και θα σας προτείνουν ποια θεωρούν κατάλληλα για το δικό σας βιβλίο.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη