5 Ιαν 2009

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

image

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης επεκτείνεται. Επίκεντρο της νέας πανεπιστημιούπολης ένα εκπληκτικό κτίριο: η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Εκμάθησης που θα φέρουν την υπογραφή της Ζάχα Χαντίντ

Τον πανεπιστημιακό χώρο τον γνωρίζει καλά. Συχνά εξάλλου βρίσκεται σε αίθουσες μεγάλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για να μεταφέρει τις πολύτιμες γνώσεις της σε μελλοντικούς συναδέλφους της, ενώ το έργο της αποτελεί αντικείμενο μελέτης τόσο από φοιτητές αρχιτεκτονικής όσο και από καθηγητές. Ζάχα Χαντίντ

Η Ζάχα Χαντίντ ετοιμάζεται να εντυπωσιάσει και πάλι τον ακαδημαϊκό κόσμο. Τώρα με ένα έργο διαστάσεων 28.000 (καθαρών) τ.μ., το οποίο θα αποτελέσει το έμβλημα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης. Η ιρακινής καταγωγής σταρ της αρχιτεκτονικής - και οι συνεργάτες της - υπογράφει τη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Εκμάθησης που σύντομα θα προστεθούν στις υποδομές του ευυπόληπτου ιδρύματος της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η επιλογή δεν ήταν εύκολη για τους υπεύθυνους του έργου, οι οποίοι έπρεπε να διαλέξουν μεταξύ πληθώρας εξαιρετικών σχεδίων που προτάθηκαν στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού. Για άλλη μια φορά όμως, η γυναίκα με την ανεξάντλητη έμπνευση άφησε πίσω της πολλούς, εξίσου σπουδαίους, αρχιτέκτονες. Πώς; Σχεδιάζοντας έναν εκπληκτικό πολυγωνικό όγκο που θα αναδυθεί από την καρδιά της πανεπιστημιούπολης για να φιλοξενήσει - εκτός από χιλιάδες βιβλία - εργαστήρια γλώσσας, αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία διοίκησης, βιβλιοπωλείο, καφέ, καθώς και άλλους χώρους ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων. Πιο συγκεκριμένα, η Βιβλιοθήκη παίρνει το σχήμα ενός κύβου «με κυρτές και ίσιες άκρες», όπως τις χαρακτήρισε και η σχεδιαστική ομάδα. Οι ευθείες γραμμές της εξωτερικής όψης ξεχωρίζουν καθώς κινούνται προς τα μέσα, γίνονται πιο καμπύλες και ελεύθερες, δημιουργώντας ένα πρωτότυπης φόρμας εσωτερικό φαράγγι που θα λειτουργεί ως κεντρική πλατεία. Ολες οι άλλες υπηρεσίες του συγκροτήματος θα φιλοξενούνται σε έναν μοναδικό όγκο ο οποίος με τη σειρά του διαχωρίζεται σε δύο ξεχωριστές «κορδέλες» που μοιάζουν να ανεμίζουν κλείνοντας μέσα τους αυτό το αριστούργημα γνώσεων.

image2«Μια βιβλιοθήκη και ένα κέντρο εκμάθησης πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μία απλή βιβλιοθήκη με την κλασική έννοια» αναφέρει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, Κριστόφ Μπαντέλτ. «Με τη συναρπαστική αρχιτεκτονική του, το σχέδιο της Ζάχα Χαντίντ καταφέρνει να συνδυάσει όλες τις βασικές λειτουργίες της μελέτης με τον πιο όμορφο τρόπο. Είναι μια οπτασία που ενσαρκώνει αυτή την πρωτοποριακή ιδέα για ένα πανεπιστήμιο» συμπληρώνει.

Οσο για την ίδια τη Ζάχα Χαντίντ, δεν είναι φυσικά λιγότερο ενθουσιασμένη. «Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Εκμάθησης αποτελούν ένα φόρουμ ανταλλαγής ιδεών. Είναι συναρπαστικό για εμάς να είμαστε μέρος αυτής της επέκτασης του Πανεπιστημίου». Σίγουρα, όμως, πιο συνεπαρμένοι θα είναι οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι καθηγητές που θα απολαμβάνουν έρευνα και μελέτη σε ένα μαγευτικό, για τα πανεπιστημιακά δεδομένα, περιβάλλον.

Ηρώ Πογκόη – ΒΗΜΑgazino, 4/1/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη