19 Φεβ 2009

Ψηφιοποιηση ανεκδοτου μουσικου αρχειου και χειρογραφων παρτιτουρων γνωστων Ελληνων συνθετων στο ΑΠΘ

Κεντρική Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ Την ψηφιοποίηση ανέκδοτων μουσικών αρχείων του Τμήματος Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ξεκίνησε η υπηρεσία ψηφιοποίησης παλαίτυπων συλλογών της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου, ενώ τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου του μουσικού Γιάννη Μάντακα, στην οποία περιλαμβάνονται ανέκδοτες χειρόγραφες παρτιτούρες γνωστών συνθετών, όπως των Θεοδωράκη, Μιχαηλίδη, Σκαλκώτα, Λάλα, Χρήστου, Τερζάκη, Αδάνη κ.α.

    Το αρχείο των χειρόγραφων μουσικών συνθέσεων θα είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή για το κοινό, μέσω της ιστοσελίδας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (www.lib.auth.gr), σε περίπου τρεις μήνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η μοναδική ίσως χειρόγραφη παρτιτούρα των Ολυμπιακών Αγώνων, που αποτύπωσε ο Σπύρος Σανάρας το 1912 και φυλάσσεται στο αρχείο σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων της Βιβλιοθήκης.

    Στο μουσικό αρχείο του Τμήματος Λαογραφίας περιλαμβάνονται περίπου 200 δημοτικά τραγούδια, ως γνήσιες επιτόπιες καταγραφές από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, την περίοδο από το 1968 έως σήμερα. Τα τραγούδια είναι καταγεγραμμένα σε μπομπίνες και κασέτες και η μεταφορά τους σε ηλεκτρονική μορφή προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

    Η υπηρεσία ψηφιοποίησης παλαίτυπων συλλογών της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ ξεκίνησε το έργο της το 2002 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχοντας ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση 200 παλαιών και σπάνιων βιβλίων, καθώς επίσης και περίπου 600.000 σελίδων χειρογράφων, άρθρων, έργων τέχνης, φωτογραφιών, γκραβούρων κ.α., στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση το κοινό μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας.

    Μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων

  H βιβλιοθήκη του ΑΠΘ είναι από τις μεγαλύτερες στο χώρο των Βαλκανίων. Αποτελείται από ένα σύστημα 50 βιβλιοθηκών (την Κεντρική Βιβλιοθήκη, τέσσερις θεματικές, 45 Σχολών και Τμημάτων), διαθέτει περίπου 1.100.000 τίτλους βιβλίων, προσφέρει ηλεκτρονική πρόσβαση σε περισσότερα από 20.000 διεθνή επιστημονικά περιοδικά σε πλήρες κείμενο (καλύπτει το 80% της παγκόσμιας κυκλοφορίας), σε περίπου 3.000 διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες που εκπονήθηκαν την τελευταία πενταετία στο Ιδρυμα, σε 120 βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες και σε σπάνιες συλλογές από δωρεές (Μάντακα, Καλλιγά, Τρικόγλου, εφημερίδες του 19ου και 20ου αιώνα, έργα τέχνης, αρχεία νεοελληνικής λογοτεχνίας και του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη κ.α.).

    Το παλαιότερο βιβλίο που διαθέτει είναι ένας χρυσόδετος τόμος της ιστορίας των Ιεροσολύμων στη λατινική γλώσσα, που εκδόθηκε το 1495, ενώ το παλαιότερο χειρόγραφο είναι θρησκευτικού περιεχομένου, του 10ου αιώνα. Στις σπάνιες εκδόσεις του περιλαμβάνονται, επίσης, οι «Αισχύλου Τραγωδίαι» (Γενεύη 1557), «Ερωτόκριτος, ποίημα ερωτικόν» (Βενετία 1847), «Ιαμβοι και ανάπαιστοι» του Κωστή Παλαμά (πρώτη έκδοση, Αθήνα 1897 με ιδιόχειρη αφιέρωση του ποιητή), «Ομήρου Οδύσσεια» (Βασιλεία 1582).

    Η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί, εξάλλου, 10τομο «Ονομαστικό Ευρετήριο Αγροτών Προσφύγων» του 1928, που αποτελεί την επίσημη καταγραφή των προσφύγων της Μικράς Ασίας από την Επιτροπή Αποκατάστασης του ελληνικού κράτους. Περιλαμβάνει γενεαλογικά στοιχεία, ονόματα, τόπο προέλευσης και διαμονής και άλλα στοιχεία.

   Ιδρυματικό Αποθετήριο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, κ. Χρήστο Μπαμπατζιμόπουλο, τις επόμενες μέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η λειτουργία του Ιδρυματικού Αποθετηρίου. Πρόκειται για έναν ιστοχώρο, όπου θα καταχωρείται όλο το ερευνητικό έργο του πανεπιστημίου (διδακτορικές διατριβές, αποτελέσματα ερευνών, δημοσιεύσεις κ.α.).

    Στο Αποθετήριο θα έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος, ενώ το ΑΠΘ θα είναι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που θα θέσει σε λειτουργία την υπηρεσία αυτή, βάσει σχετικής ευρωπαϊκής συμφωνίας, που υπεγράφη μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη