4 Μαρ 2009

Αυτοπροσωπογραφία του Ντα Βίντσι αποκάλυψε έρευνα στην Ιταλία

Μόνο η μύτη του πορτραίτου διακρίνεται σε αυτή την εικόνα που δημοσιοποίησε η RAI

Ένα μικρό σκίτσο που ανακάλυψε ένας δημοσιογράφος σε σημειωματάριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι πιθανότατα αυτοπροσωπογραφία του μεγάλου καλλιτέχνη της Αναγέννησης, εκτιμούν οι ειδικοί που το εξέτασαν.

Ο Πιέρο Αντζελα, δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε επιστημονικά θέματα, πρόκειται να δείξει το εύρημά του στη διάρκεια του τηλεοπτικού προγράμματος Ulisse της ιταλικής RAI το βράδυ του Σαββάτου.

Μόνο η μύτη του πορτραίτου διακρινόταν κάτω από το χειρόγραφο της μελέτης του Ντα Βίντσι για το πέταγμα των πουλιών, αναφέρει το BBC. Χρειάστηκαν μήνες εργασίας από συντηρητές χειρογράφων για να αποκαλυφθεί η εικόνα ενός νεαρού άνδρα με μακριά μαλλιά και γένια.

Όταν το σκίτσο αποκαλύφθηκε στο σύνολό του, ο Αντζελα το συνέκρινε με μεταγενέστερες αυτοπροσωπογραφίες του Ντα Βίνστι και ζήτησε τη βοήθεια εγκληματολόγων και ενός πλαστικού χειρουργού στη Ρώμη Ρώμη για να βεβαιωθεί ότι πρόκειται για τον καλλιτέχνη.

Στην έρευνα συμμετείχε και ο καθηγητής Κάρλο Πεντρέτι, αυθεντία σε ό,τι αφορά τον Ντα Βίντσι, ο οποίος δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος» ότι πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία.

via

1 σχόλιο:

9th High School Library είπε...

Tο σκίτσο είναι στον κώδικα "περί της πτήσης των πουλιών", από τις μελέτες που έκανε ο μεγάλος ζωγράφος για τις ιπτάμενες μηχανές.

Δείτε στην ιστοσελίδα
http://www.universalleonardo.org/work.php?id=483

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη