8 Μαρ 2009

Η νέα ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης Κοραή

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΙΟΥ «ΚΟΡΑΗΣ»

KORAI’S LIBRARY IN CHIOS

Η χρήση της νέας Ιστοσελίδας μας www.koraeslibrary.gr

logo-korai Μετά από πολλές δυσκολίες, τη λύση διαφόρων τεχνικής φύσεως προβλημάτων και με τη σχετική, αναμφίβολα , καθυστέρηση ως προς το αρχικό χρονοδιάγραμμα και σχεδιασμό μας, λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά η νέα ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας και είμαστε βέβαιοι ότι προσφέρει στον ερευνητή αλλά και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο πολλά χρήσιμα στοιχεία. Να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα βρίσκεται , όπως είναι φυσικό σε μια συνεχή κινητικότητα και δυναμική και δεν λείπουν οι συνεχείς βελτιώσεις, όπου κριθεί αναγκαίο, για την καλύτερη χρήση εκ μέρους των επισκεπτών.

Η διεύθυνση της νέας ιστοσελίδας μας είναι www.koraeslibrary.gr

Για να βρίσκεται εύκολα η ιστοσελίδα από τις μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιήσαμε τον πλέον μικρό και ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ηλεκτρονικό όνομα.

korai1 Επιτρέψτε μας να σημειώσουμε δυο- τρία πραγματάκια τα οποία θα σας διευκολύνουν στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας κυρίως εκείνους που δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι και μάλιστα, καλό θα είναι, να κρατήσετε όσοι θέλετε αυτές τις οδηγίες. Οι υπογραμμισμένες λέξεις δηλώνουν αυτό που θα πρέπει να επιλέγετε με το «ποντίκι».

1. Το πολύ σημαντικό νέο έργο που εισάγει την Βιβλιοθήκη μας στη νέα εποχή είναι η έναρξη ψηφιοποίησης και παρουσίασης αυτού του υλικού της. Αυτό θα το βρείτε από την βασική σελίδα αριστερή στήλη (κύριο μενού), επιλέγοντας Κατάλογοι και από εκεί ψηφιοποιημένο υλικό. Στο πλαίσιο «αναζήτηση» θα γράψετε ένα αναζητούμενο όνομα (π.χ. Όμηρος) και «πατάτε» αναζήτηση. Εμφανίζονται όλα τα ψηφιοποιημένα βιβλία και γενικώς Αρχεία που έχουν ψηφιοποιηθεί και ασχολούνται με το αναζητούμενο όνομα (π.χ. με τον Όμηρο). Επιλέγετε (κλικ πάνω σ΄ αυτό) όποιο βιβλίο επιθυμείτε και μεταφέρεστε από σελίδα σε σελίδα επιλέγοντας το «next» (στο περιθώριο πάνω δεξιά κινήσετε το ποντίκι) ή «prev» (πάνω αριστερά) . Σύντομα θα μπουν και οι ψηφιοποιημένες εφημερίδες της αρχής του 20ου αιώνα. Σε κάθε ψηφιοποιημένη σελίδα υπάρχει υδατογράφημα με το σήμα της Βιβλιοθήκης για προφανείς λόγους.

2. Επίσης, από τους Καταλόγους και από τη δυνατότητα επιλογής Α.Β.Ε.Κ.Τ. μπορείτε να αναζητήσετε την ύπαρξη ή όχι στη Βιβλιοθήκη συγκεκριμένου βιβλίου. Ο «δρόμος» Α.Β.Ε.Κ.Τ. σας οδηγεί στη συνέχεια στη δυνατότητα επιλογής (Αργέντη, Θεοτοκά, κύριος κατάλογος) και αναζητείτε το βιβλίο, αφού πληκτρολογήσετε πρώτα τον όρο – λέξη αναζήτησης.

3. Αξιόλογο και πολύ χρήσιμο κομμάτι της ιστοσελίδας είναι και οι Συλλογές βιβλίων. Από αυτόν τον «δρόμο» θα σας παρουσιαστεί αναλυτική κατάσταση όλων των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων Συλλογών βιβλίων των διαφόρων δωρητών και εκεί, με σχετική αναζήτηση (προγράμματα excel) θα βρείτε ίσως το βιβλίο για το οποίο ενδιαφέρεστε. Οι Συλλογές αυτές έχουν καταγραφεί και σε CD τα οποία βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη , οπότε μπορεί ο ενδιαφερόμενος να εργαστεί και εκεί.

4. Ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι της νέας ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης μας είναι η πινακοθήκη. Στο τμήμα αυτό της ιστοσελίδας μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δει, μαζί με μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, τους ζωγραφικούς πίνακες και τους χάρτες που διαθέτει η Βιβλιοθήκη. Ελπίζουμε, ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα το έργο αυτό γιατί είναι πολύ χρονοβόρο. Η αναζήτηση γίνεται από το κυρίως μενού, επιλέγοντας Βιβλιοθήκη και αμέσως μετά Πινακοθήκη. Αυτό μας οδηγεί στις προσωπογραφίες και στους χάρτες και επιλέγουμε αναλόγως.

5. Μία δουλειά που ενδιαφέρει κυρίως τους μελετητές, είναι τα χειρόγραφα. Έχει αρχίσει η ηλεκτρονική καταγραφή τους σε πίνακες οι οποίοι σταδιακά θα εμφανίζονται στην ιστοσελίδα μας. Κύριο στοιχείο καταγραφής από τα χειρόγραφα είναι το θέμα το οποίο διαπραγματεύονται. (όχι πάντα εύκολο να φανεί). Από το κυρίως μενού (αρχική σελίδα πάνω αριστερά) επιλέγει ο ενδιαφερόμενος Κατάλογοι χειρογράφων.

6. Παρά τις δυσκολίες ως προς τον χρόνο αλλά και το προσωπικό, καταβάλλεται προσπάθεια να αποκτήσει η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας και το ξενόγλωσσο τμήμα της. Κυρίως τα Αγγλικά. Η εργασία αυτή θα ολοκληρωθεί σταδιακά.

7. Μπορείτε να περιδιαβείτε και όλα τα άλλα μέρη της ιστοσελίδας μας όπου είναι βέβαιο ότι θα μάθετε ενδιαφέροντα στοιχεία και γεγονότα από τη ζωή και τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Το δανειστικό τμήμα , τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το τμήμα καταλογογράφησης, το Μουσείο – Συλλογή Αργέντη, διάφορες εκδηλώσεις κλπ.

Θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε παρατήρηση βελτίωσης σχετικά με τη λειτουργία της ιστοσελίδας μας αλλά και κάθε απορία σας στο τηλέφωνο 22710 44230 (Π. Καλογεράκης)

Με την ευκαιρία αυτή να σας ενημερώσουμε ότι σύντομα θα παρουσιάσουμε στο Χιώτικο κοινό το νέο βιβλίο, έκδοση της Βιβλιοθήκης μας, «Χίος, το ευτυχισμένο Νησί», του περιηγητή Perilla σε μετάφραση από τα Γαλλικά.

Επίσης, ενημερωτικά φυλλάδια για τους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης θα κυκλοφορήσουν τον Μάιο, σε τρεις γλώσσες.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΙΟΥ «ΚΟΡΑΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη