20 Μαρ 2009

Το Κορανι θα μεταφραστει στην κουρδικη γλωσσα

Το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, το Κοράνι, θα μεταφραστεί στα κουρδικά στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να ενισχύσει τα δικαιώματα των Κούρδων ώστε να ανταποκριθεί στα πολιτικά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική θρησκευτική αρχή.

Η Τουρκία έχει 12-14 εκατομμύρια Κούρδους σε συνολικό πληθυσμό 70 εκατομμυρίων. Όμως η δημόσια χρήση της κουρδικής γλώσσας εξακολουθεί να απαγορεύεται σε ορισμένες περιοχές, καθώς και σε πολιτικές ομιλίες και στην επίσημη αλληλογραφία.
Βάσει των μεταρρυθμίσεων με στόχο να επιτευχθεί η ένταξη στην ΕΕ, η 'Αγκυρα έχει επεκτείνει τα πολιτιστικά και τα πολιτικά δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, ενώ έχει επίσης επιτρέψει τη λειτουργία ενός κρατικού τηλεοπτικού καναλιού στα κουρδικά.

"Δεν θέλαμε να αποκλείσουμε τα κουρδικά την ώρα που ετοιμάζουμε μεταφράσεις του Κορανίου σε άλλες γλώσσες.
Τα κουρδικά ομιλούνται ευρέως στην Τουρκία", δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ο Μεχμέτ Γκορμέζ, αναπληρωτής επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να λάβει την υποστήριξη των Κούρδων ενόψει των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου και μια επίσημη μετάφραση του Κορανίου στην κουρδική γλώσσα αναμένεται ότι θα γίνει δεκτή πολύ θετικά.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη