26 Απρ 2009

Φημισμένες εγκυκλοπαίδειες και βιβλία ελεύθερα πλέον στο Διαδίκτυο

Ύστερα από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα, τώρα και φημισμένες εγκυκλοπαίδειες και εκδόσεις από τον ιδιωτικό τομέα, με πλουσιότατο περιεχόμενο, σπεύδουν να ανεβούν στο "άρμα" της Ανοικτής Πρόσβασης, όπως έκανε και η προσφάτως ενταγμένη στον κόσμο του διαδικτύου, τριαντάτομη θρυλική εγκυκλοπαίδεια της Γερμανίας, Brockhaus.

Επίσης η γαλλική Larousse ξεκίνησε τη λειτουργία μιας δωρεάν online έκδοσης, όπου δέχεται και συνεισφορές χρηστών ενώ η βρετανική Britannica επέτρεψε την ελεύθερη πρόσβαση των bloggers και τις εισφορές χρηστών, οι οποίες, αφού εγκριθούν, δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο. Η HarperCollins απο την μεριά της ξεκίνησε δοκιμαστικά την προσφορά δωρεάν ηλεκτρονικής πρόσβασης στο πλήρες κείμενο επιλεγμένων βιβλίων της, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή οδηγεί τελικά στην αύξηση των πωλήσεων των έντυπων έργων στα βιβλιοπωλεία.

Ως προς τη διετή δικαστική αντιπαράθεσή της με τους αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες, η Google κατέληξε, λίγο πριν κλείσει το 2008, σε διακανονισμό. Η πρόταση για συμφωνία, που τελεί ακόμη υπό έγκριση, αφορά αυτούς στους οποίους ανήκει ή τους έχει παραχωρηθεί αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης έργου με πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα από το νόμο των Η.Π.Α. (οι δικαιούχοι εκτός Η.Π.Α. επηρεάζονται από αυτήν αν το βιβλίο τους έχει εκδοθεί στις Η.Π.Α., ή αν η χώρα τους είναι μέλος της συνθήκης της Βέρνης ή είχε διμερείς συμφωνίες με τις Η.Π.Α. όταν εκδόθηκε το βιβλίο) και συνίσταται στη δημιουργία ενός συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει την περαιτέρω δημιουργία μιας βάσης δεδομένων. Σε αυτήν θα καταχωρείται το πλήρες κείμενο βιβλίων ψηφιοποιημένων από την ίδια τη Google, με σκοπό την εμπορική χρήση με διάφορους τρόπους.

Το καινούργιο σύστημα αφορά και τους δικαιούχους, δίνοντάς τους το δικαίωμα να αποφασίσουν το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα επιτρέπουν στη Google να κάνει χρήση των έργων τους, κυρίως παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο σύστημα (opt-out) και, όποτε πρέπει, αποζημιώνοντάς τους για τη χρήση των έργων τους.

Λόγω ορισμένων περιορισμών, το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο καθεστώς, αν και εξακολουθεί να επιτρέπει στο Google να "σαρώνει" τα βιβλία public domain. Τέσσερις μήνες πριν από τη διευθέτηση αυτή, ανακοινώθηκε η παραίτηση της Microsoft από το δικό της σχέδιο ψηφιοποίησης βιβλίων public domain. Τέλος, άλλες μικρότερες αλλά σημαντικές προσπάθειες ψηφιακής σάρωσης βιβλίων σχεδιάζονται ή/και υλοποιούνται από τα πανεπιστήμια Κολούμπια των Η.Π.Α. και Λούντβιχ-Μαξιμίλιαν του Μονάχου, καθώς και από το Θεολογικό Σεμινάριο του πανεπιστημίου Πρίνστον των Η.Π.Α.

Εξάλλου, τη χρονιά που πέρασε, μέσω του World eBook Fair 2008, για έναν ολόκληρο μήνα προσφέρθηκε δωρεάν πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιοποιημένα βιβλία. Στόχος για το φετινό, τέταρτο στη σειρά, World eBook Fair, είναι να παρέχει δωρεάν πρόσβαση για ένα μήνα σε 1,5 εκατ. eBooks. Τους υπόλοιπους μήνες του έτους, με μόνο 7 ευρώ το χρόνο, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κατεβάσει στον υπολογιστή του όποιους τίτλους επιθυμεί, έχοντας τη δυνατότητα να διαλέξει από περίπου 500.000 eBooks σε μορφή pdf.

Σήμερα, οι ψηφιοποιημένοι τίτλοι που διατίθενται ελεύθερα στο Διαδίκτυο υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο. Σε μεγάλο ποσοστό, αυτό είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Project Gutenberg, με τους 50.000 και πλέον εθελοντές του.

via

1 σχόλιο:

9th High School Library είπε...

Δε μου κάνει εντύπωση η ανακρίβεια στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας
http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=37548
(που αναδημοσιεύετε κι εσείς)
ότι φημισμένες και πραγματικά πολύ αξιόλογες έντυπες εγκυκλοπαίδειες ανεβαίνουν στο άρμα της Ανοικτής Πρόσβασης.

Όνειρα θερινής νυκτός, προς το παρόν.

Δοκίμασα τη γερμανόφωνη
Brockhaus, ψάχνοντας το λήμμα Helmut Kohl, και ηλεκτρονικά δίνει μόνον ελάχιστες πληροφορίες:

Kohl (Artikelvorschau)

Kohl, Helmut, Politiker (CDU), * Ludwigshafen am Rhein 3. 4. 1930; studierte Geschichte, Rechts- und Staatswissenschaften; ...
Quelle: Der Brockhaus: in 15 Bänden. Permanent aktualisierte Online-Auflage. Leipzig, Mannheim: F.A. Brockhaus 2002-2007.
Umfang: 771 Wörter

Zum Abruf dieses Artikels im Volltext:

Der Volltext dieses Artikels ist kostenpflichtig. Wenn Sie ein Abo oder Punktekonto besitzen, loggen Sie sich bitte unten ein.

Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα,
το πλήρες κείμενο του εγκυκλοπαιδικού άρθρου είναι kostenpflichtig = "επί πληρωμή".

Η γαλλόφωνη Larousse
για το ίδιο λήμμα
http://www.larousse.fr/encyclopedie/#larousse/105725/15/Kohl
προσφέρει μόνον ένα συντομότατο αρθράκι,δύο φωτογραφίες,
και ένα επίσης συντομότατο ηχητικό ντοκουμέντο από ομιλία του Γερμανού πολιτικού την εποχη της πτώσης του τοίχου του Βερολίνου.

Αυτό δεν αποτελεί ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία.
Μια απλή σύγκριση μe το αντίστοιχο λεπτομερέστατο δωρεάν άρθρο στη γερμανόφωνη Wikipedia
http://de.wikipedia.org/wiki/Helmut_Kohl
ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη