14 Μαΐ 2009

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: “ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΤΟΠΙΚΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ” (11-12/6/09)

synergasia1 Πολιτικές βιβλιοθηκών από άποψη τοπική, περιφερειακή και εθνική

6ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών

11 και 12 Ιουνίου 2009, Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα).

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά, Διεθνές Συνέδριο, με θέμα «Πολιτικές βιβλιοθηκών από άποψη τοπική, περιφερειακή και εθνική».Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου 2009 στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα).

Οι πολιτικές βιβλιοθηκών σε εθνικό επίπεδο αποτελούν τη βασική συνιστώσα της σωστής λειτουργίας τους. Καθορίζουν το γενικό πλαίσιο για την οργάνωση και το στρατηγικό σχεδιασμό τους. Οι πολιτικές βιβλιοθηκών αναφέρονται σε γενικά ή ειδικά θέματα (γενική πολιτική βιβλιοθήκης ή ανάπτυξη συλλογής, υπηρεσίες προς τους χρήστες, πηγές χρηματοδότησης, διαφήμιση υπηρεσιών, συνεργασίες κ.λπ.). Προκειμένου οι βιβλιοθήκες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ραγδαία μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως πύλες στη γνώση και στη δια βίου μάθηση, καθίσταται αναγκαίο να υπάρχουν πολιτικές που να διέπουν τις λειτουργίες τους, σωστός σχεδιασμός, σαφείς κατευθύνσεις και κοινός προσανατολισμός.

Διατηρώντας τον διεθνή χαρακτήρα του συνεδρίου, έχουν προσκληθεί να παραστούν έγκριτοι ομιλητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Οι ομιλητές θα περιγράψουν τις πολιτικές βιβλιοθηκών που εφαρμόζονται στις χώρες τους και την επίδρασή τους στις τοπικές υπηρεσίες των βιβλιοθηκών. Επιπλέον θα αναφερθούν στις εμπειρίες τους από την εφαρμογή των πολιτικών είτε στο σύνολο των βιβλιοθηκών της χώρας είτε σε συγκεκριμένους τύπους  βιβλιοθηκών.

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί μοντέλο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν, με στόχο να προσφέρουν γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Τα μέλη της Επιτροπής αποτελούν οι παρακάτω φορείς: Goethe-Institut Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Πληροφόρησης της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.

Η Επιτροπή εκδίδει το ηλεκτρονικό βιβλιοθηκονομικό περιοδικό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που κυκλοφορεί τρεις φορές τον χρόνο, με συνεντεύξεις, άρθρα, παρουσιάσεις βιβλιοθηκών και νέα από τον ελληνικό και διεθνή βιβλιοθηκονομικό χώρο.

Η ιστοσελίδα της Επιτροπής είναι: http://www.goethe.de/synergasia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη