12 Μαΐ 2009

Ψηφιοποιειται η πολιτιστικη κληρονομια της Κυπρου

Με στόχο τον καταρτισμό σχεδίου για ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και συμμετοχής της στο πρόγραμμα «Europeana» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ινστιτούτο Κύπρου, στην Λευκωσία, συνάντηση αρμοδίων φορέων.

Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου και εμπειρογνώμονας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μαρίνος Ιωαννίδης δήλωσε ότι όλοι οι φορείς θα εργαστούν , ώστε μέχρι το τέλος του έτους «να δείχνουμε το εκτόπισμα του πολιτισμού της Κύπρου».

Ο κ. Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στα προγράμματα της ΕΕ σχετικά με την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου λέγοντας ότι αυτά είναι τα προγράμματα «Europeana», «Athina» και «EuropeanaLocal».

Η Κύπρος εκπροσωπείται στα προγράμματα από το Ινστιτούτο Κύπρου και θα πρέπει μέχρι το 2010 να συμπεριλάβει στην συλλογή της «Europeana», γύρω στα 1000 βιβλία και εφημερίδες, είπε.

Το πρόγραμμα «Europeana», είπε ο κ. Ιωαννίδης είναι ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης, πολυγλωσσικό και πολυμέσων, που άρχισε το 2005 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής.

Το «Athina» είναι πρόγραμμα το οποίο συλλέγει πληροφορίες από τα μουσεία των χωρών μελών της ΕΕ ενώ το «EuropeanaLocal» είναι το πρόγραμμα που συλλέγει πληροφορίες από βιβλία, αρχεία και βιβλιοθήκες.

Όλες οι πληροφορίες καταλήγουν στο «Europeana», η οποία είναι, όπως την χαρακτήρισε, η «μητέρα βιβλιοθήκη» των πληροφοριών για τον πολιτισμό των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδρεύει στη Χάγη.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν στο πρόγραμμα έχουν κληθεί να λάβουν μέρος και τουρκοκυπριακοί φορείς, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι έχουν κληθεί, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Χωρεπίσκοπος Μεσσαορίας Γρηγόριος, υπεύθυνος του Γραφείου Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου , είπε ότι η Εκκλησία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ψηφιοποίηση ιστορικών και εκκλησιαστικών αντικειμένων.

«Δηλώνουμε την ευαισθησία μας σε θέματα παρουσίασης, διαφύλαξης και προβολής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία δεν ανήκει μόνο στην Κύπρο αλλά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε δε ότι στις 28 Μαΐου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της ανανεωμένης ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη