11 Μαΐ 2009

Γραφη μονο με τη σκεψη στο Twitter

Μια επιστημονική εφαρμογή, η οποία χρησιμοποιεί το Twitter ως μέσο για να βοηθήσει άτομα που είναι καθηλωμένα να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, αποτελεί ήδη πραγματικότητα.

Χωρίς πληκτρολόγιο ή mouse, φορώντας μόνο ένα κόκκινο «κράνος» που συνδέεται με ηλεκτρόδια, παρακολουθείται η εγκεφαλική δραστηριότητα του χρήστη ο οποίος μπορεί να «πληκτρολογεί» στο Twitter μόνο με τη σκέψη του τα γράμματα που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή.

Εντυπωσιακό είναι εξάλλου, το γεγονός ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για αυτή την πρωτοποριακή εφαρμογή δεν είναι καινούργια, καθώς βρίσκεται ήδη «στα σκαριά» εδώ και δέκα χρόνια.

Υπεύθυνοι για αυτή την τεχνολογική εφαρμογή είναι ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Γουινσκόνσιν, (University of Wisconsin) Άνταμ Γουίλσον (Adam Wilson), και ο επιβλέπων καθηγητής του Τζάστιν Γουίλιαμς (Justin Williams), οι οποίοι αποφάσισαν να υλοποιήσουν κάτι που υπήρχε εδώ και χρόνια ως ιδέα, δηλαδή να βρεθεί κάποιο πρόγραμμα προκειμένου να γίνει εφικτή η επικοινωνία ατόμων που είναι καθηλωμένα να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους.

Το project των δύο ερευνητών ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Όπως δήλωσε στο CNN ο Άνταμ Γουίλσον, τελικά μέσα σε λίγες μέρες μόνο, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα το οποίο συνδέει τον κώδικα του Twitter με την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία.

Η εφαρμογή αυτή, η οποία χρησιμοποιεί το γνωστό SNS, δεν αποτελεί κάποιου είδους τεχνολογικό «τρικ» καθώς στοχεύει στο να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται καθηλωμένα, παρότι ο εγκέφαλός τους λειτουργεί κανονικά, λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, παραπληγίας ή εκφυλιστικών ασθενειών παρόμοιες με αυτή από την οποία πάσχει ο γνωστός βρετανός επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ, (Stephen Hawking).

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες «το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της νέας ανακάλυψης είναι ότι μπορεί και ικανοποιεί πολλές από τις επιθυμίες των ατόμων που πάσχουν από τέτοιες ασθένειες, καθώς πολλές φορές αυτό που θέλουν περισσότερο είναι να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους.

Όπως κρίνει ο Τζάστιν Γουίλιαμς, το Twitter είναι πολύ πιο απλό στη χρήση του από τα παραδοσιακά e-mail, εφόσον δεν απαιτεί πολλά copy paste, διευκολύνοντας έτσι και τα άτομα που βρίσκονται καθηλωμένα να το χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη άνεση.

ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη