18 Ιουν 2009

Σχετικα με τη διαμαρτυρια των βιβλιοθηκονομων για τις σχολικες βιβλιοθηκες

from
Paideia-gr

Λάβαμε το παρακάτω άρθρο από αναγνώστη μας σχετικά με ένα θέμα που αφορά το προσωπικό των σχολικών βιβλιοθηκών. Το δημοσιεύουμε (αν και δε συμφωνούμε πλήρως μαζί του). Διαβάστε το σχόλιό μας παρακάτω.

"Την 31η Μαΐου έληξαν οι συμβάσεις 380 εργαζομένων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της χώρας. Άνθρωποι με σπουδές πάνω στο αντικείμενο που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο απαξιώνονται και καλούνται να πάρουν τα κουβαδάκια τους και να πάνε να παίξουν σε άλλη παραλία (στην κυριολεξία, αφού βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιριού).
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο εδώ και ένα χρόνο κορόιδευε αυτούς τους ανθρώπους με υποσχέσεις ότι οι θέσεις τους είναι διασφαλισμένες, προσκαλεί εκπαιδευτικούς να καταλάβουν τις θέσεις που προορίζονται γι αυτούς στις Σχολικές Βιβλιοθήκες (η προκήρυξη αφορά μόνο εκπαιδευτικούς). Η ανακοίνωση ήταν απλή και αφοπλιστική.
«Το Υπουργείο Παιδείας προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση 87 θέσεων Υπευθύνων στις νέες Σχολικές Βιβλιοθήκες Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με διετή θητεία.»
* Αφού δεν τους υπολογίζει (τους βιβλιοθηκονόμους), γιατί δημιουργεί τρεις σχολές (1 ΑΕΙ και 2 ΤΕΙ) και καλεί τον υποψήφιο φοιτητή να τις επιλέξει;
* Πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει ένα Υπουργείο για να χωρίζει τους εργαζόμενους σε «παιδιά» και «αποπαίδια»;
* Μέχρι πότε οι εκπαιδευτικοί θα κόβουν χαρτί προτεραιότητας στις θέσεις του Υπουργείο Παιδείας;
* Πόσα μαθήματα βιβλιοθηκονομίας έχουν στο πρόγραμμά σπουδών του οι εκπαιδευτικοί;
* Πόσους ψήφους πρέπει να συγκεντρώσει ο κλάδος των βιβλιοθηκονόμων για να ακουστεί η φωνή τους;
«Αγαπητό» Υπουργείο, δεν είμαστε Iznogood και δεν επιθυμούμε να γίνουμε
βεζίρηδες στη θέση των βεζίρηδων. Απλά ζητάμε το αυτονόητο, να δουλέψουμε
στις υπηρεσίες για τις οποίες προοριζόμαστε.
«Αγαπητέ» Υπουργέ, που μπορώ να κάνω αίτηση για να διδάξω αρχαία; What about
maths; Physics;.....
Υ.Γ Οι επίδοξοι «συνάδελφοι» μπορούν να ενημερωθούν εδώ:
http://www.diorismos.gr/Dpages/news/viewnews.php?nid=6488&type=1

Σχόλιο paideia-gr: Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη των φίλων βιβλιοθηκονόμων για εύρεση εργασίας. Όμως προφανώς το κείμενο δεν λαμβάνει υπ' όψιν του ορισμένα σημαντικά στοιχεία.

1) Υπάρχουν πάρα πολλοί μόνιμοι εκπαιδευτικοί χωρίς αντικείμενο (ή με λίγες ώρες), οι οποίοι θα μπορούσαν να εργαστούν στη σχολική βιβλιοθήκη χωρίς έξτρα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πρόσληψη νέων υπαλλήλων από την άλλη έχει ένα κόστος. Άλλωστε δεν πρόκειται για μόνιμες θέσεις. Μπορεί κάποια στιγμή να καταργηθούν.

2) Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις βιβλιοθηκονομίας για να λειτουργήσει μια σχολική βιβλιοθήκη (Δεν μιλάμε για την Εθνική βιβλιοθήκη). Εν πάσει περιπτώσει, ό,τι νέες γνώσεις χρειαστεί ο εκπαιδευτικός μπορεί εύκολα να τις βρει (δεν είναι δα και επιστήμη).

3) Δεν έχουν μόνο οι βιβλιοθηκονόμοι πρόβλημα εύρεσης εργασίας, αλλά βέβαια και οι εκπαιδευτικοί. Σκεφτείτε ότι μόνο ένας στους 40 (και πλέον) φιλολόγους διορίζεται κάθε φορά που γίνεται ΑΣΕΠ.

4) Το πραγματικά σημαντικό θέμα (το οποίο αναφέρεται στο άρθρο, αλλά δεν του δίνεται η πρέπουσα βαρύτητα) είναι το γιατί υπάρχουν τόσα τμήματα βιβλιοθηκονομίας όταν οι απαιτήσεις είναι πολύ μικρές. Αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα όμως. Στην Ελλάδα όλα τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ βγάζουν υπερπληθώρα πτυχιούχων σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς.

via

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στα σχόλια της ανάρτησης: Η ΑΛΉΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΈΣ ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΕΣ

2 σχόλια:

Μάρα είπε...

Από: Βραχλιώτου Μαρία


Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι το συγκεκριμένο blog δεν υποστηρίζει τα όσα ισχυρίζεται και επομένως, δεν έχει λόγω ύπαρξης. Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή του αναφέρεται το εξής:
• Υποστηρίζουμε την ποιοτική ανεξάρτητη παιδεία (μα πώς? υποστηρίζοντας την «μπακαλίστικη» τακτική του ΥΠΕΠΕΘ, το οποίο φροντίζοντας το
Χαμηλό οικονομικό κόστος , ζημιώνει την Παιδεία στην ουσία της βάζοντας ανειδίκευτους σε θέσεις που θα έπρεπε να καλύπτουν άτομα με κάποια εξειδίκευση?)

• Μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες (επιτρέψτε μου να έχω κάποιες επιφυλάξεις)

• Υποστηρίζουμε την αξιοκρατία (θα έπρεπε αξιοκρατικά σκεπτόμενοι να συμπεριλάβουμε και τους βιβλιοθηκονόμους στην κάλυψη των θέσεων στις σχολικές βιβλιοθήκες)

• Και την αξιολόγηση σε όλους του τομείς (μήπως θα έπρεπε αντί να τα βάζουμε με τους βιβλιοθηκονόμους οι οποίοι στο κάτω κάτω, είναι αυτοί που αδίκως αποκλείονται από τις σχολικές βιβλιοθήκες, να κάτσουμε και να αξιολογήσουμε την ήδη ισχύουσα κατάσταση των σχολικών βιβλιοθηκών και τους λόγους για τους οποίους αυτή παρουσιάζει δραματική επιδείνωση?)

Και επειδή όλα είναι θέμα Παιδείας….. το θεωρώ αρχικά προσβλητικό να μειώνεται έτσι ένας κλάδος, ο οποίος αν και μετράει μόλις κάποιες δεκαετίες παρουσίας στον ελλαδικό χώρο, έχει μια μακραίωνη ιστορία. Επιπλέον, η πλειοψηφία των αποφοίτων έχουν όλα τα τυπικά προσόντα και τα ουσιαστικά (σωστή παιδεία και πολύπλευρη μόρφωση) που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των χρηστών που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν.

Αγαπητέ-ή φίλε-η, κατανοώ ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες έχει περάσει και περνά δύσκολες στιγμές ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση των εκπροσώπων του. Αυτό όμως δε δικαιολογεί το να τα βάζετε με τους συναδέλφους βιβλιοθηκονόμους αντί να τα βάζετε με το ΥΠΕΠΘ. Ορθώς διεκδικείτε
τα δικαιώματά σας, με ανορθόδοξο όμως τρόπο, καταπατώντας τα δικαιώματα άλλων. Έτσι ακριβώς συμπεριφέρονται και οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι τόσα χρόνια, το κάνετε και εσείς? Ντροπή…

Τέλος, θα ήθελα να παρακαλέσω, όποιος έγραψε το αρχικό σχόλιο/απάντηση στη διαμαρτυρία των βιβλιοθηκονόμων και επειδή αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτό, να επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενημερωθεί λίγο καλύτερα:

1. Για τον κλάδο της βιβλιοθηκονομίας ο οποίος (ενημερωτικά το λέω, έχει για εξελιχθεί σε επιστήμη της πληροφορίας) και για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη δουλειά και στο ρόλο του βιβλιοθηκονόμου.
2. Για την ιστορία και την κατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και για το πώς θα έπρεπε να είναι σήμερα, αν στην πορεία της εξέλιξής της είχε στελεχωθεί από κατάλληλο προσωπικό και όχι από όσους είχαν κάποιο «δόντι για να μην πω «χαυλιόδοντο».
3. Για το Νομικό Πλαίσιο Λειτουργίας των Σχολικών και να ζητήσει και βοήθεια τρίτων αν σε κάποια σημεία δεν κατανοεί πλήρως το τι ισχύει.
4. Για τα συνεχή «χαστούκια» και την απαξίωση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιστήμονες της πληροφόρησης και γενικά, για τις τελευταίες εξελίξεις (βλ. απόλυση των συμβασιούχων από τις ακαδημαϊκές). Έχω πολλούς συναδέλφους οικογενειάρχες που ευχαρίστως αγαπητέ-ή φίλε-η θα σε ενημέρωναν με λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση που είχαν από την πολιτική εξουσία.


Αυτά προς το παρόν. Σκεφτείτε τι θα μπορούσαμε να είχαμε καταφέρει, εάν οι κλάδοι που εκπροσωπούμε αντί να τρώγονται στην αρένα της επαγγελματικής επιβίωσης συνεργάζονταν για τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όσων αδικούνται. Όλα τελικά είναι θέμα Παιδείας….

tuxlibrary είπε...

Φυσικά και το παρόν blog "Greek Libraries in a New World" δεν ενστερνίζεται τις απόψεις και τα σχόλια του paideia-gr!!!
Το blog μας είναι ενημερωτικό και η αναπαραγωγή ακόμη και τέτοιων αναρτήσεων και σχολίων γίνεται (και θα γίνεται) για τη συνειδητοποίηση της προχειρότητας προσέγγισης του ρόλου των βιβλιοθηκών στη ελλάδα από τους κατ' εξοχήν αρμοδίους, αλλλά και του εύρος της ημιμάθειας της ελληνικής κοινωνίας για την αναγκαιότητα και το ρόλο των βιβλιοθηκονόμων!

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη