26 Ιουν 2009

Το τελος του Εθνικου Ιδρυματος Ερευνων

Το 1958 ιδρύθηκε το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και την ενεργό συμμετοχή τριών σημαντικών Ελλήνων επιστημόνων: του νομικού και οικονομολόγου Γιάγκου Πεσμαζόγλου, του φιλολόγου Κ. Θ. Δημαρά και του χημικού Λεωνίδα Ζέρβα. Στο ΕΙΕ υπάγονται έξι ερευνητικά ινστιτούτα (τρία των θετικών επιστημών και τρία των θεωρητικών - ανθρωπιστικών), καθώς και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Αυτά ισχύουν ώς σήμερα. Το αύριο του ΕΙΕ είναι άδηλο, διότι, εφόσον εφαρμοσθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση της έρευνας, το μέλλον του παλαιότερου ερευνητικού κέντρου της Ελλάδος είναι άδηλο...

Πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο υπάγεται η έρευνα, είναι να συγχωνεύσει τα τρία ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των θετικών επιστημών (Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας) με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Το εγχείρημα όμως δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Για να στεφθεί με επιτυχία και να αποβεί προς όφελος της επιστημονικής έρευνας, προϋποτίθεται η ανάλογη χρηματοδότηση, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών. Τίποτε από αυτά δεν υφίσταται σήμερα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της διάλυσης των υπαρχουσών υποδομών στον τομέα της έρευνας.

Οι ανησυχίες των ερευνητών είναι εύλογες και δεν αφορούν μόνον εκείνους του ΕΙΕ. Ανάλογους φόβους έχουν εκφράσει με ανακοίνωσή τους και οι ερευνητές του ΕΚΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Επιτείνονται μάλιστα οι ανησυχίες αυτές, εξαιτίας και της μεθόδευσης των αλλαγών από πλευράς του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Δεν προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερομένους· ο δε υπουργός, αφού για αρκετό καιρό αγνόησε το αίτημα των ερευνητών του ΕΙΕ να συναντηθούν μαζί του, ενέδωσε στις πιέσεις και υποσχέθηκε συνάντηση, μόνον αφότου εκείνοι απείλησαν να διαδηλώσουν έξω από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης την ημέρα των εγκαινίων.

Πριν από δεκαπέντε μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση για τα πενηντάχρονα του ΕΙΕ. Στην ομιλία του τότε, ο Κώστας Καραμανλής εξήρε τη συμβολή του Ιδρύματος στην προώθηση της έρευνας, αναγνωρίζοντας συγχρόνως την εθνική σημασία της επένδυσης στην έρευνα και ότι η Ελλάδα υπολείπεται των Ευρωπαίων εταίρων της στη χρηματοδότηση της έρευνας. «Αυτό που οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε», είχε πει, «είναι πως δεν επαρκεί πλέον η στομφώδης επίκληση των ιδανικών. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπηρετούμε στην πράξη»· και κατέληξε ως εξής: «Εύχομαι στο ΕΙΕ αυτά τα πρώτα πενήντα χρόνια να είναι απλώς ένα προοίμιο μιας ακόμη πιο παραγωγικής, ακόμη πιο ένδοξης πορείας προς την πορεία της γνώσης. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία, καλή δουλειά σε όλους. Συνεχίστε να μας κάνετε υπερήφανους». Ομολογουμένως, ο πρωθυπουργός μας έχει περίεργη αντίληψη του χιούμορ!..

Tου Στεφανου Κασιματη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη