3 Ιουν 2009

Ταξιδια επι χαρτου και υδρογειες σφαιρες στο βιβλιοπωλειο Stanfords

image Δεν ξέρω αν είναι η αγάπη για τα ταξίδια που σε οδηγεί στο βιβλιοπωλείο Stanfords του Λονδίνου ή αν μία επίσκεψη σε αυτόν τον ξεχωριστό, στην Ευρώπη, χώρο σε κάνει να θέλεις να χαθείς όλο και πιο πολύ σε ονειροπολήσεις. Οπως και να ’χει αυτό το ειδικευμένο βιβλιοπωλείο, γεμάτο βιβλία, χάρτες, υδρογείους και μουσικές, είναι κομμάτι της πολιτισμικής γεωγραφίας του Λονδίνου. Και, επίσης, μία επιβεβαίωση για κάποιες σταθερές αρχές της Δύσης.

Δεν είναι μόνο που βλέπεις τόσους πολλούς να ψάχνουν χάρτες της Νοτίου Αφρικής, της Χιλής, της Μογγολίας ή των νησιών του Ειρηνικού. Δεν είναι μόνο αυτό το ανακάτεμα των μποέμ και των από θέση ή κατ’ επιλογή αστών, είναι το βάθος του χρόνου και η αίσθηση της συνέχειας και της Ιστορίας, που κάνει μία επίσκεψη στο Stanfords ένα ταξίδι στην ελευθερία.

Στην Long Acre του Κόβεντ Γκάρντεν, το Stanfords έχει μια αριστοκρατική γαλήνη ταυτόχρονα με μία αίσθηση απόδρασης. Αρκεί να δεις το κτίριο, χτισμένο το έτος 1900 ειδικά για να στεγάσει αυτόν τον ναό των ταξιδίων. Σε ρυθμό Αγγλικής Αναγέννησης, με δίρριχτη στέγη μεγάλης κλίσης, αυτό το υπέρκομψο κτίριο απηχεί το όραμα του ιδρυτή, του Εντουαρντ Στάνφροντ, που στα μέσα του 19ου αιώνα, στην κορύφωση του βικτωριανού εκσυγχρονισμού, συνέλαβε τη δίψα για γνώση και την περιέργεια για μάθηση ως φυσικές ανάγκες των σύγχρονών του αστών.

Το Stanfords γεννήθηκε και αναπτύχθηκε την εποχή που η Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν εξαπλωμένη σε όλον τον κόσμο, ιδίως στην πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, την εποχή της φωτισμένης βασιλείας του Εδουάρδου, όταν η ευημερία της Βρετανίας έφθασε σε ένα πρωτόγνωρο στάδιο. Τότε, ξεδιπλώθηκαν αναρίθμητοι χάρτες και στριφογυρίστηκαν στρατιές ολόκληρες από υδρόγειες σφαίρες, που ακόμη και σήμερα, ξύλινες ή πλαστικές, είναι το ίδιο δημοφιλείς.

Το Stanfords σε κάνει να κατανοήσεις καλύτερα ακόμη και την κλασική βρετανική λογοτεχνία. Οχι τυχαία, λίγο μετά ξανάπιασα για να (ξανα) διαβάσω το αξεπέραστο «εφηβικό ανάγνωσμα» του Ρ. Μ. Μπαλαντάιν «Το Κοραλένιο Νησί», η επιτομή, ίσως, της ταξιδιωτικής μανίας των βικτωριανών Αγγλων. Και το σπουδαίο είναι ότι το ιστορικό αυτό βιβλιοπωλείο δείχνει πιο σύγχρονο παρά ποτέ...

  Του Νικου Βατοπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη