29 Ιουλ 2009

Ψηφιακη ιστορια του Τυπου της περιφερειας

image Την καταγραφή και τεκμηρίωση του Τύπου της περιφέρειας κατά τον 19ο αιώνα ώς και τις αρχές του 20ού αιώνα ολοκλήρωσαν οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη συστηματική προσπάθεια συνολικής καταγραφής του περιφερειακού Τύπου, με το ιστορικό αρχείο να περιλαμβάνει 611 τίτλους εφημερίδων απ' όλη την Ελλάδα (εκτός Θεσσαλονικής και Πειραιά). Το ιστορικό αρχείο φιλοξενείται στη δικτυακή πύλη www.perifereianews.gr, η οποία έχει δημιουργηθεί από τη ΓΓΕ - ΓΓΕ και είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στον Τύπο της περιφέρειας. Παρέχει πληροφορίες για κάθε έντυπο, όπως γεωγραφική περιοχή, χρονολογία κυκλοφορίας, περιοδικότητα, είδος, υπεύθυνοι, πηγές τεκμηρίωσης κ.ά. Η καταγραφή των εντύπων έχει εμπλουτιστεί, όπου αυτό ήταν εφικτό, με φωτογραφικές απεικονίσεις για την πληρέστερη παρουσίασή του. Στόχος του ιστορικού αρχείου είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τα έντυπα της περιφέρειας κατά τον 19ο αιώνα, με χρήσιμα στοιχεία για ερευνητές, ιστορικούς και πολίτες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν την ιστορία του ελληνικού περιφερειακού Τύπου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κατέστη εφικτός ο πλήρης προσδιορισμός των στοιχείων κάποιων εφημερίδων ή η πλήρης καταγραφή του συνολικού αριθμού των τίτλων των εφημερίδων, γεγονός που οφείλεται είτε στην ανυπαρξία τεκμηρίωσης λόγω παλαιότητας ή στη σπανιότητα των εφημερίδων. Η προσπάθεια για τη συμπλήρωση της καταγραφής αυτής και της ολοκλήρωσης της εικόνας της δημοσιογραφικής παραγωγής του 19ου αιώνα θα συνεχιστεί, γι' αυτό και οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών καλούν όλους όσοι έχουν σχετικά στοιχεία να τα υποβάλουν στις υπηρεσίες τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ/ Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη