27 Ιουλ 2009

Υπερψηφιστηκε στη Βουλη η συμβαση του Κεντρου Πολιτισμου Στ. Νιαρχος

image Με τις θετικές ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ υπερψηφίσθηκε την Πέμπτη (23/7/09) το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του ελληνικού Δημοσίου και λοιπών φορέων, για την δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Με έξοδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος 450 εκατομμυρίων ευρώ θα κατασκευαστεί στην παραλία της Καλλιθέας το Πολιτιστικό Κέντρο, καταλαμβάνοντας συνολικά 243 στρέμματα.

Σε αυτά θα δημιουργηθούν η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, η «Αγορά» (καθ' ομοίωση του χώρου συνάθροισης της Αρχαίας Ελληνικής Αγοράς) και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι το έργο «συμπυκνώνει την ταυτότητα της πόλης και καθρεφτίζει τον πολιτισμό της χώρας».

Από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ τόσο ο εισηγητής Ηλ.Μπεριάτος, όσο η Μαρία Δαμανάκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρ.Παπουτσής τόνισαν ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, αναγνωρίζουν την σπουδαιότητα της δωρεάς, αλλά έχουν ενστάσεις για το ρυθμιστικό ρόλο που θα εξακολουθεί να έχει το Κοινωφελές Ιδρυμα πέραν της κατασκευής και της διαχείρισης στο διάστημα αυτό και ως εκ τούτου δεν ψηφίζουν το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που συνιστά τη σύμβαση.
«Δένει τα χέρια του Δημοσίου», είπε ο κ. Μπεριάτος, ενώ η Μαρία Δαμανάκη εξέφρασε αμφιβολίες για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις Δημοσίου και Ιδρύματος με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Η ίδια μάλιστα διαβεβαίωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν θα συναποφασίσει με το Ίδρυμα οποιονδήποτε Κανονισμό λειτουργίας'.
«Το παν είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος» επισήμανε ο κ.Παπουτσής από την πλευρά του.
Απαντώντας, οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Σ. Καλογιάννης και Οικονομικών Αθ. Μπούρας δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ούτε ασάφειες, ούτε σκοτεινά σημεία υπάρχουν, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ, ότι ουσιαστικά δεν ψηφίζει τη σύμβαση.

Το ΚΚΕ δια της εισηγήτριάς του Εύας Μελά εξέφρασε πλήρη αντίθεση με τη σύμβαση, κάνοντας λόγο για «προτετελεσμένο έγκλημα και «παράδοση του Δέλτα Φαλήρου με όρους που δεν τιμούν το Ελληνικό Δημόσιο. Κατά την ίδια η «δωρεά» γίνεται για να καλυφθούν οι αντιδράσεις από την εκποίηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Αλλαγή θέσης σε σχέση με τη θετική στάση στην επιτροπή, παρουσίασε την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γρ.Ψαριανός σε αντίθεση με την εισηγήτρια Αννα Φιλίνη έκανε λόγο για «πρωτοφανή σύμβαση» με εξαιρετικά μεγάλες φοροαπαλλαγές.
Εκανε λόγο ακόμη και για «ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος», ενώ υποστήριξε ότι θα έπρεπε να προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός για τον αρχιτέκτονα.
Από την πλευρά της η Αννα Φιλίνη επέμεινε, ότι μπορεί να άλλαξε θέση το κόμμα της, αλλά όχι η ίδια, που παραμένει στη θετική της θέση.
Για μίζερη αντιμετώπιση κατηγόρησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αστ.Ροντούλης όσους διαφωνούν.

Σχετικές συνδέσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη