17 Αυγ 2009

Απαντηση σε δημοσιευμα του κ. Γ. Γιαννακοπουλου απο την Προεδρο του Γενικου Συμβουλιου Βιβλιοθηκων

Απάντηση  σε δημοσίευμα του κ. Γ. Γιαννακόπουλου

Αν. Καθηγητή και Προϊσταμένου του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας

Πληροφορήθηκα από γνωστό blog το αρνητικό για το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης περιεχόμενο του δημοσιεύματός σας σχετικά με τη στάση του απέναντι στο πρόβλημα των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, την Επιτροπή Αξιολόγησης των εισηγήσεων για το Προσυνέδριο της IFLA στην Αθήνα, τις συνεργασίες του Συμβουλίου και το έργο του.

Παραβλέποντας τον ειρωνικό τόνο του σχολίου σας, που ασφαλώς δεν προσιδιάζει σε επιστημονικό επίπεδο, θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω στα συγκεκριμένα θέματα, που παραθέσατε βεβαίως όλως ατεκμηρίωτα, διότι στο κείμενό σας περιλαμβάνονται ανακριβή στοιχεία, που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και συμπαρασύρουν ακόμη και καλοπροαίρετους σχολιαστές.

Σχετικά με το θέμα της μη χρηματοδότησης από την  Ευρωπαϊκή Ένωση των Ακαδημαϊκών  Βιβλιοθηκών, σας γνωρίζω ότι ευθύς ως το πληροφορήθηκα από δημοσίευμα της ΕΕΒΕΠ στις 21 Μαρτίου 2008, συνέταξα ως όφειλα, ενημερωτικό έγγραφο στις 28 Μαρτίου 2008 προς τον Υπουργό Παιδείας για το σοβαρό έργο που επιτελούν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, τις δυσάρεστες συνέπειες για τις ίδιες τις βιβλιοθήκες, την έρευνα και την επιστήμη, που προκαλεί η διακοπή της χρηματοδότησής τους, και την ανάγκη να συνεχισθεί η ομαλή λειτουργία τους.

Στις 31 Μαρτίου 2008 ήρθε στο Γραφείο μου για  το ίδιο θέμα αντιπροσωπεία της ΕΕΒΕΠ  από τις κυρίες Χ. Κυριακοπούλου, Αν. Κατσιρίκου και Μ. Αλεξανδράκη, τις οποίες ενημέρωσα για τις δικές μου ενέργειες προς την ιεραρχία του ΥΠΕΠΘ με βάση το ενημερωτικό έγγραφό μου.

Στις 11-4-2008 έφερα  προς συζήτηση το θέμα αυτό στο Γενικό Συμβούλιο, που πήρε ομόφωνα θέσεις υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας  των βιβλιοθηκών.

Έκτοτε πολλές φορές ενήργησα υπέρ των Ακαδημαϊκών  Βιβλιοθηκών και πρόσφατα στην ημερίδα  του ΕΚΕΒΙ και της ΕΕΒΕΠ  στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις 29 Μαΐου 2009, για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλιοθηκών, μετέφερα στους συνέδρους τη θετική στάση της ιεραρχίας του ΥΠΕΠΘ και τις ενέργειές της προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης  του Προσυνεδρίου, αυτό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της IFLA και έχουν δημοσιευθεί τα ονόματά των μελών της στην “Call for Papers”, που σας έχει σταλεί. Η φιλοξενούσα χώρα έχει δύο εκπροσώπους στην εν λόγω Επιτροπή, εκ των οποίων η κα Αράχωβα είχε συμπληρωθεί από το επιτελείο της IFLA, καθόσον αποτελεί από ετών αξιόμαχο μέλος του Management and Marketing Section.

Ως προς το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών, Γενικών  Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, αυτό εκτελεί αθόρυβα το έργο του και οσάκις χρειάσθηκε να συστήσει Επιτροπές, αυτές συγκροτήθηκαν από διακεκριμένες στο αντικείμενό τους προσωπικότητες, ενώ στις ενημερωτικές εκδηλώσεις του  είχαν προσκληθεί και τα τρία τμήματα Βιβλιοθηκονομίας και όλες οι βιβλιοθήκες της χώρας.

Όσο για το έργο της τελευταίας πενταετίας της  Ειδικής Γραμματείας αρχικά και του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης στη συνέχεια ώς σήμερα, θα παραθέσω επιγραμματικά βασικά αναπτυξιακά στοιχεία, που έδωσαν δυνατή ώθηση στον εκσυγχρονισμό τους, όπως είναι:

  • Η αύξηση του μόνιμου και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου προσωπικού των Δημόσιων Βιβλιοθηκών στο διπλάσιο σχεδόν, από 162 υπαλλήλους σε 313 και των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο τριπλάσιο, από 67 υπαλλήλους σε 209. Επίσης, προσλήφθηκε για τους ίδιους φορείς βοηθητικό και όχι μόνο προσωπικό 569 ατόμων, μέσω Stage.
  • Η υλοποίηση κοινοτικών και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων, της τάξεως των 35.000.000 € (ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν από το ΕΣΠΑ και άλλα 10.340.000 € για τη λειτουργία των Κινητών Βιβλιοθηκών), καθώς και η πραγματοποίηση ευρείας έκτασης ενιαίων δράσεων των βιβλιοθηκών και των αρχειακών υπηρεσιών για τον εκσυγχρονισμό τους, όπως π.χ. είναι η ψηφιοποίηση τεράστιου όγκου βιβλιακού και αρχειακού υλικού στις Βιβλιοθήκες και τα Αρχεία (25.000.000 σελίδες περίπου), που συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης αυτού του είδους υλικού στη χώρα μας. Και για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ανακοίνωσή της (com (2008) 513/11-8-2008) σχετικά με την εξέλιξη των «Ψηφιακών Βιβλιοθηκών» από το 2005 έως το σημερινό πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη παρουσιάζει τη χώρα μας ως παράδειγμα κράτους μέλους που προωθεί ενεργά τη διαδικασία ψηφιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος.
  • Η επιμόρφωση του προσωπικού των Δημόσιων βιβλιοθηκών και των Γενικών Αρχείων του Κράτους, σε στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, με την πραγματοποίηση 82 σεμιναρίων για το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού των φορέων αυτών και τη συμμετοχή σε 2 ή 3 ή και περισσότερα σεμινάρια κάθε υπαλλήλου. Τέτοιας έκτασης σεμινάρια για τις Βιβλιοθήκες και τα Αρχεία για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στον τόπο μας.
  • Η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων μεγάλου αριθμού κτηριακών έργων (14), που είναι σε εξέλιξη, και η επίλυση του κτηριακού προβλήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με την αγορά κτηρίου 3.500 τ.μ. και την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτηρίου της ΕΒΕ με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος».

Για περισσότερα  στοιχεία σας παραπέμπω στην εισήγησή μου στο 6ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, για «Πολιτικές Βιβλιοθηκών από άποψη τοπική, περιφερειακή και εθνική», που είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.goethe.de/Ins/gr/lp/prj/syn/aca/prog/elindex.htm

Αφήνω στην κρίση σας τη σύγκριση του ανωτέρω έργου με το έργο των προγενέστερων χρόνων. Αξίζει όμως να επισημανθεί η σημαντική υποτίμηση εκ μέρους σας του μεγαλύτερου παγκόσμια θεσμού των βιβλιοθηκών, που είναι η IFLA, καθ’ ον χρόνο μάλιστα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε για πρώτη φορά Προσυνέδριό της στη χώρα μας.

Δρ. Ευγενία Κεφαλληναίου

Πρόεδρος  του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών  Αρχείων του Κράτους  και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Σχετικές συνδέσεις: Η IFLA ΚΑΙ Η ΤΥΦΛΑ

2 σχόλια:

Dimitrios Kouis είπε...

Μετά το πέταγμα στους δρόμους των πάνω από 300 συναδέλφους στις βιβλιοθήκες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στα απολογιστικά μας σημειώματα ... Ειδικά στο σημείο που μιλάνε για αύξηση του προσωπικού σε άλλες βιβλιοθήκες και πολλά πολλα stage ... Δυστυχώς είναι πολύ πρόσφατο το έγκλημα και η απελπισία των ανθρώπων η οποία δεν συγκινεί κανέναν από αυτούς που είναι πρόεδροι και γραμματείς... Όσο για τις ψηφιοποιήσεις και τα σεμινάρια ... οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ... δεν θα μπω σε λεπτομέρειες... Αυτό το οποίο δεν υπήρξε και ούτε υπήρχει είναι η επιδίωξη του γενικού καλού. Αντίθετα υπάρχει η επιδίωξη της ιδιωτικής επιτυχίας με κάθε μέσο.
Δημήτρης Κουής

Γιώργος K Ζάχος είπε...

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες δημόσιων προσώπων. Αυτά που έχουν όραμα και δημιουργούν και άλλα που πουλάνε "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Η κ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ πρέπει να μας θεωρεί τουλάχιστον ηλίθιους όταν προσπαθεί να πείσει για το ανύπαρκτο έργο της οικειοποιούμενη έργα που υλοποιηθήκαν ή ήταν σε εξέλιξη πριν τη δική της εμφάνιση στα πολιτικά πράγματα (π.χ. ΕΠΕΑΕΚ, Έργα Κοιν. της Πληροφορίας, Οριζόντια Δράση Βιβλιοθηκών, Συλλογικοί Κατάλογοι κ.α. Είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι μερικά έργα όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση των Κωδίκων της Εθνικής Βιβλιοθήκης συνάντησαν τη λυσαλέα αντίδρασή της. Αντί λοιπόν η κ. Πρόεδρος να κλέβει το παρελθόν ας μας δώσει στοιχεία για τον τρόπο υλοποίησης του "εξαιρετικά επιτυχημένου" έργου ψηφιοποιήσεων στις Δημοσίες Βιβλιοθήκες - αλήθεια σε ποίο Site εμφανίζεται το τεράστιο αυτό ψηφιακό περιεχόμενο-, τις νομοθετικές της επιτυχίες - εκτός από αυτή της αύξησης του μισθού της- την απαίτηση της να επιστραφούν τα βιβλιογραφικά δεδομένα των Δημοσίων Βιβλιοθηκών από το Συλλογικό Κατάλογο των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και το εν συνεχεία κλείσιμό του Συλλογικού Καταλόγου Δημοσίων Βιβλιοθηκών,τον εμπαιγμό των συμβασιούχων των Ακαδημαϊκών και όχι μόνο Βιβλιοθηκών κ.α. Τώρα τα περί IFLA που αποφάσισε ποιές/οι θα είναι στην οργανωτική του Προσυνεδρίου της στην Αθήνα είναι για αφελείς και δεν μας αφορούν.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη