27 Αυγ 2009

Η Εθνικη Βιβλιοθηκη στη Λεωφ. Αθηνων

Αυτό το κτίριο στη Λεωφ. Αθηνών (φωτ.) ήταν σχεδόν έτοιμο, πριν από ένα χρόνο, να αποφορτίσει τον όγκο που συσσωρεύεται καθημερινά στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ενα χρόνο μετά, όλα παραμένουν στην ίδια κατάσταση και τα χαρτόνια εξακολουθούν να καλύπτουν τις τζαμένιες όψεις του ισογείου, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε εγκαίρως τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την απαιτούμενη τελική μετατροπή του κτιρίου. Ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Αθανάσιος Φωκάς, δηλώνει «εξαιρετικά απογοητευμένος» στην «Κ».

«Γρανάζια» ταλαιπωρίας στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενας διαγωνισμός καθυστέρησε ένα χρόνο την επέκτασή της

Της Ολγας Σελλα

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. Ενα χρόνο πριν, ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Αθανάσιος Φωκάς, μας είχε ξεναγήσει στο νέο κτίριο που απέκτησε η ΕΒΕ, στη συμβολή Λεωφ. Αθηνών και Σπ. Πάτση, μας είχε αποκαλύψει τα σχέδια και τις προοπτικές που ανοίγονται στο απαραίτητο αυτό απόκτημα για το ξεμπλοκάρισμα της λειτουργίας της και είχε δηλώσει ότι το νέο κτίριο θα ήταν έτοιμο να λειτουργήσει στο τέλος του 2008. Ενα χρόνο μετά, τα μεγάλα χαρτόνια που καλύπτουν τις τζαμένιες επιφάνειες που περιβάλλουν τον χώρο του ισογείου, εκεί όπου σχεδιάζεται να στεγαστούν όλα τα περιοδικά και οι εφημερίδες που διαθέτει η ΕΒΕ, καθώς και μηχανήματα συντήρησης, είναι ακόμα στην ίδια θέση (όπως ακριβώς παρουσιάζονται στη διπλανή φωτογραφία που τραβήχτηκε ένα χρόνο πριν) και μοιάζει τίποτα να μην έχει προχωρήσει.

Εντοπίσαμε τον κ. Φωκά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, και τον ρωτήσαμε γιατί ο χώρος εξακολουθεί να παραμένει κλειστός. Ο Αθανάσιος Φωκάς, ευθύς όπως πάντα, απάντησε χωρίς περιστροφές: «Ο λόγος είναι απλός. Ο,τι έχει να κάνει με διαγωνισμούς κάτω των 50 χιλ. ευρώ, που γίνονται απ’ ευθείας από την ΕΒΕ, έχει ολοκληρωθεί. Το υπόγειο και τα γραφεία είναι επιπλωμένα και περιμένουν τους ανθρώπους και τα περισσότερα βιβλία έχουν μεταφερθεί από την αποθήκη της Αγίας Παρασκευής στα βιβλιοστάσια του υπογείου. Το ισόγειο παραμένει όπως ήταν, διότι έπρεπε να προκηρυχθεί προκήρυξη από τη ΔΙΕΦΕΣ (τεχνική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας που έχει την ευθύνη της προκήρυξης διακηρύξεων, οι οποίες όταν αναρτηθούν πρέπει να παραμείνουν στο Διαδίκτυο για κάποιο διάστημα). Αυτός ο διαγωνισμός καθυστέρησε απελπιστικά. Εμενε για καιρό στο γραφείο του υπουργού. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι η προκήρυξη αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στα τέλη Ιουλίου. Δυστυχώς στην Ελλάδα όλα εξαρτώνται από τον προσωπικό παράγοντα και όχι από τις δομές», συμπληρώνει ο Αθανάσιος Φωκάς και δηλώνει «εξαιρετικά απογοητευμένος για την απελπιστική γραφειοκρατική κατάσταση».

Μηχανήματα συντήρησης

Ο διαγωνισμός που μόλις αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο αφορά την πλήρη υλικοτεχνική αποκατάσταση του ισογείου (υπάρχει μόνο η προμελέτη του αρχιτέκτονα Κων. Στάικου), εργασία απολύτως απαραίτητη, αφού εκεί θα στεγαστούν τα μηχανήματα συντήρησης των βιβλίων, που είναι αναγκαία. «Αλλά για να αδειάσει η αποθήκη της Αγίας Παρασκευής πρέπει πρώτα να τελειώσει το ισόγειο», λέει ο κ. Φωκάς.

Το κτίριο της Λεωφ. Αθηνών ήταν η πρώτη μεγάλη κτιριακή επέκταση της ΕΒΕ από την ίδρυσή της, πριν ακόμα ανακοινωθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα. Ο Αθανάσιος Φωκάς αφιέρωσε χρόνο και κόπο σ’ αυτό το έργο, που όμως έχει κολλήσει, χωρίς δική του ευθύνη. Παρ’ όλα αυτά δεν το βάζει κάτω. Πρόθεσή του είναι να ολοκληρώσει τη μεταφορά και των μηχανημάτων μέχρι τον Οκτώβριο, να γίνουν τα εγκαίνια παρ’ όλο που θα είναι ελλιπή και όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός να γίνει και η αποκατάσταση του ισογείου.

Η «Κ» επικοινώνησε και με τη διευθύντρια της ΕΒΕ, Αικατερίνη Κορδούλη, η οποία μας ενημέρωσε αναλυτικά για τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στο νέο κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών, και ήταν αποκλειστική ευθύνη της Εθνικής Βιβλιοθήκης. «Εχουν τακτοποιηθεί όλα τα ελληνικά περιοδικά, έχουν μεταφερθεί και τοποθετηθεί στο υπόγειο, έχει γίνει έλεγχος και ηλεκτρονικός κατάλογος. Επίσης έχουν μεταφερθεί και τα ξένα περιοδικά και τώρα μεταφέρονται εφημερίδες. Τοποθετούμε κινητά βιβλιοστάσια στο υπόγειο. Για το ισόγειο, επειδή εμείς δεν διαθέτουμε τεχνική υπηρεσία, το αναλαμβάνει η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο υπάγεται η Εθνική Βιβλιοθήκη. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο όροφο, εκεί θα στεγαστούν το τμήμα εισαγωγής βιβλίων, το γραφείο βιβλιογραφίας, το τμήμα ISBN και το τμήμα καταλόγων και είναι σχεδόν έτοιμο», λέει η κ. Κορδούλη.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, είναι να απορεί κανείς για τις αντιδράσεις που ακούστηκαν το περασμένο διάστημα στη Βουλή, όταν επικυρώθηκε η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Αναρωτιόμαστε αν το έργο και στο Φαληρικό Δέλτα αναλάμβανε αποκλειστικά το ελληνικό δημόσιο, πότε και με ποιον τρόπο θα ολοκληρωνόταν!

via & via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη