6 Αυγ 2009

Σημαδια κοπωσης στη Wikipedia;

H Wikipedia έχει γίνει πολύ γρήγορα μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες πηγές πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο, όμως μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι η εκρηκτική ανάπτυξή της αρχίζει να δείχνει σημάδια «κόπωσης», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι στον κυβερνοχώρο τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται αιώνιο.

Η μελέτη, υπό τον Εντ Τσι, ομάδας του Κέντρου Ερευνών του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με το New Scientist, επισημαίνει ότι η «κοινοτική» ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια σταδιακά έχει γίνει λιγότερο ανοικτή σε νέους συνεργάτες-συγγραφείς λημμάτων και προειδοποιεί ότι η ποιότητα της Wikipedia μπορεί να επιδεινωθεί στο μέλλον.

Η Wikipedia ξεκίνησε το 2001 και σήμερα έφθασε να περιλαμβάνει περίπου 3 εκατ. άρθρα, όμως εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα η ανοδική της πορεία φαίνεται πως έχει ανακοπεί. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο αριθμός των νέων λημμάτων που προστίθενται κάθε μήνα, αποκορυφώθηκε στα περίπου 60.000 το 2006 και έκτοτε έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου. Παράλληλα, από το 2007 έχει σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των διορθώσεων και συμπληρώσεων που γίνεται στα υπάρχοντα λήμματα κάθε μήνα, ενώ σταμάτησε να αυξάνεται και ο αριθμός των ενεργών λημματογράφων-διορθωτών, αφού έφθασε στον αριθμό των 5,5 εκατομμυρίων και 750.000 αντίστοιχα.

Εξάλλου σταδιακά φαίνεται ότι μετατοπίζεται η ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό όσων συνεισφέρουν στη δημιουργία της εγκυκλοπαίδειας. Σταδιακά αυξάνεται το ειδικό βάρος των πιο ενεργών και καθιερωμένων λημματογράφων, σε βάρος των πιο περιστασιακών και λιγότερο συχνών συνεργατών, πράγμα που αποθαρρύνει την είσοδο «νέου αίματος» μεταξύ των συγγραφέων των άρθρων.

Από την άλλη, η Wikipedia αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με μια κανονική οργανωμένη εγκυκλοπαίδεια. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περιστασιακοί λημματογράφοι (που κάνουν κατά μέσο όρο μια προσθήκη ή διόρθωση το μήνα) βλέπουν πλέον το 25% των συνεισφορών τους να σβήνεται ή να τροποποιείται από άλλους, πιο μόνιμους, συνεργάτες της Wikipedia, ενώ το 2003 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%.

Το ποσοστό εκ των υστέρων ακύρωσης ή τροποποίησης των άρθρων των πιο συχνών λημματογράφων (που κάνουν από δύο έως εννέα προσθήκες ή αλλαγές άρθρων το μήνα) έχει αντίστοιχα αυξηθεί από το 5% στο 15%. Είναι συνεπώς σαφής μια τάση προς «επαγγελματοποίηση» της εγκυκλοπαίδειας, αλλά και «αντίστασης» εκ μέρους της κοινότητας των παλιών συντακτών να αποδεχθούν νέο περιεχόμενο.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών του Πάλο Άλτο προειδοποιούν ότι, αν συνεχιστεί, αυτή η τάση ενέχει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμα να βλάψει την εγκυκλοπαίδεια, καθώς θα της στερήσει αξιόλογους εν δυνάμει νέους συνεργάτες, ενώ παράλληλα μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των διαθέσιμων ανθρώπων που θα πρέπει καθημερινά να αποκαθιστούν τους «βανδαλισμούς» σε διάφορα άρθρα που απειλούν συνεχώς τη Wikipedia.

Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι η πτώση ποιότητας της εγκυκλοπαίδειας. Σύμφωνα με τον Εντ Τσι, η Wikipedia πλέον περιέχει τόσες πολλές πληροφορίες, που ορισμένοι συντάκτες της δεν έχουν χρόνο να γράψουν νέα άρθρα, αλλά πρέπει αναγκαστικά να βελτιώνουν τα υπάρχοντα, πράγμα το οποίο όμως οδηγεί σε όλο και περισσότερες εσωτερικές διαφωνίες για το περιεχόμενό τους – στις οποίες συνήθως επικρατούν οι παλαιότεροι συντάκτες.

Βλέποντας τη δυναμική των αλλαγών, το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Wikipedia, που λειτουργεί την online εγκυκλοπαίδεια, μόλις ανέλαβε να προχωρήσει σε μια σφαιρική αναθεώρηση της στρατηγικής του, που θα είναι έτοιμη το 2010 και στην οποία όλοι οι συνεργάτες της εγκυκλοπαίδειας δημοκρατικά θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το μέλλον.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη