4 Σεπ 2009

Νέα Υόρκη: Δανειστική βιβλιοθήκη στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών

Το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών, στο Γουάιτστόουν της Νέας Υόρκης, τους δύο τελευταίους μήνες αντηχεί από τα ξυλουργικά μηχανήματα του επιπλοποιού Νικόλαου Βατσικούρα, ο οποίος ανέλαβε, αφιλοκερδώς, την ευθύνη για την δημιουργία της μεγάλης δανειστικής βιβλιοθήκης.

Οι εργασίες, όπως επεσήμανε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου, Ηλίας Νεοφυτίδης, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και έχουν εισέλθει στην τελική τους φάση.

«Σε περίπου δύο εβδομάδες η βιβλιοθήκη θα είναι έτοιμη. Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει και την πρώτη μεγάλη ελληνική δανειστική βιβλιοθήκη του Κουίνς», τόνισε ο κ. Νεοφυτίδης. «Η δημιουργία της βιβλιοθήκης ήταν μια ιστορική αναγκαιότητα, καθώς δεν μπορούσε να παραμείνει άλλο ανεκμετάλλευτος ο πλούτος που έχει συγκεντρωθεί στο Κέντρο. Παράλληλα θα μας δώσει την δυνατότητα να δεχτούμε βιβλία και κειμήλια συμπατριωτών μας και να τα αξιοποιήσουμε για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και του Μουσείου», πρόσθεσε.

Η βιβλιοθήκη έχει στηθεί στον πρώτο όροφο του Κέντρου και μαζί με την υπάρχουσα βιβλιοθήκη του δευτέρου ορόφου μπορεί να χωρέσουν περισσότερα από τρεις χιλιάδες βιβλία. Ερωτηθείς για το κόστος αυτής της προσπάθειας ο επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου είπε ότι όλα έγιναν δωρεάν. Η πρώτη ύλη για την δημιουργία της βιβλιοθήκης καλύφθηκε από την δωρεά του προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Θεόδωρου Σπυρόπουλου.

Η λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών θα είναι στα πρότυπα των δημοσίων δανειστικών βιβλιοθηκών της Νέας Υόρκης.

«Η βιβλιοθήκη μας θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στο Κουίνς. Η μοναδική βιβλιοθήκη που μπορεί κανείς να βρει λίγο περισσότερους ελληνικούς τίτλους είναι εκείνη του Φλάσιγνκ. Η δική μας βιβλιοθήκη θα είναι πολύ πιο μεγάλη και πιο πλούσια. Τα βιβλία θα δανείζονται δωρεάν, ενώ τα απογεύματα θα μπορεί κανείς να καθίσει εντός της βιβλιοθήκης να μελετήσει, έχοντας όλες τις ανέσεις», συμπλήρωσε.

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης αναμένονται να γίνουν το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.

«Ευχαριστούμε όλους όσους προσέφεραν τον οβολό τους για την ανακαίνιση και λειτουργία του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών μέχρι στιγμής έχει γίνει με την γενναιοδωρία των μελών, καθώς επίσης και των ιδίων των Μακεδονικών Συλλόγων, στους οποίους ανήκει και η κυριότητα του κτιρίου», κατέληξε ο κ. Νεοφυτίδης.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη