5 Σεπ 2009

ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: «Μεταλλεια - Τοποι - Πολεμοι»

Οι χάρτες που παρουσιάζονται στην έκθεση παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σπάνιοι χάρτες που παρέχουν σημαντικά ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία για τη Μακεδονία και τη Θράκη, κατά το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, θα παρουσιαστούν στην αίθουσα τέχνης της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την έκθεση «Μεταλλεία - Τόποι - Πόλεμοι», που διοργανώνει το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού - Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς - Εθνική Χαρτοθήκη».

Στην έκθεση παρουσιάζονται (για πρώτη φορά ολοκληρωμένα) περίπου 60 χάρτες, με απεικονίσεις της Βόρειας Ελλάδας, οι παλαιότεροι από τους οποίους χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη, παρουσιάζεται η διαχρονική μεταβολή τοπωνυμίων της Μακεδονίας και της Θράκης. Τους χάρτες της δεύτερης ενότητας δημιούργησαν δυνάμεις των Συμμάχων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο να χαρτογραφήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις της εποχής (1916-1918).

Η τρίτη ενότητα αφορά στη συγκριτική παρουσίαση χαρτών, από τις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα, προκειμένου να κατανοήσει ο επισκέπτης την εξέλιξη των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και των οικισμών της Βόρειας Ελλάδας.

Οι χάρτες προέρχονται από το αρχείο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ δημιουργήθηκαν και συγκεντρώθηκαν με αφορμή την καταγραφή και διαχείριση των μεταλλείων και των συναφών δραστηριοτήτων τους.

«Πρόκειται για σπάνια ντοκουμέντα, με ιστορική, αισθητική, ακόμα και συναισθηματική αξία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ Εθνικής Χαρτοθήκης, καθηγητής του ΑΠΘ, Πάρις Σαββαΐδης.

«Μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η δύναμη του χάρτη ως μέσου ιστορικής έρευνας και πολυεπίπεδης πληροφόρησης σε όλες τις εποχές και τις γεωγραφικές θέσεις», προσθέτει.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα (9/9), στις 8.30 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη