16 Σεπ 2009

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ: ΕΝΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Γιάννης Χαλάτσης Ο Γιάννης Χαλάτσης γεννήθηκε το 1957 στη Μαμουλάδα Ναυπάκτου. Το έτος 1982 αποφοίτησε από το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας και το 1986 αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

Από το 1985 εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου.

Είναι πατέρας δυο κοριτσιών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα βιβλιοθηκονομίας και τοπικής ιστορίας.

------------------------------------------------

Γάννης  Χαλάτσης, Ο κόσμος της ακτοπλοΐας στον Κορινθιακό κόλπο: η θάλασσα, η επικοινωνία και τα μικροεπαγγέλματα, Ναύπακτος 2008.

Ο κόσμος της παράκτιας ακτοπλοΐας ήταν ένας κόσμος μαγικός που ακροβατούσε μεταξύ στεριάς και θάλασσας. Ο κόσμος αυτός "μετέφερε" πάνω στα ξύλινα σκάφη του πλήθος από βάσανα και καημούς των μετακινούμενων βιοπαλαιστών. Είναι αυτός που, με πολύ κόπο και χειρονακτική δουλειά, έφερε κοντά τους πληθυσμούς των απέναντι ακτών του Κορινθιακού κόλπου και βοήθησε στην επικοινωνία των Ρουμελιωτών με τους Μοραΐτες.

Γι' αυτόν τον κόσμο οι μνήμες λιγοστεύουν και σε λίγο, με το πέρασμα του χρόνου, θα ξεχαστούν. Στο παρόν έντυπο γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής του κόσμου της παράκτιας ακτοπλοΐας και διατήρησης της ναυτικής μνήμης των κατοίκων, κυρίως των βόρειων παράλιων περιοχών, του Κορινθιακού κόλπου.

Your browser may not support display of this image.To “Ο κόσμος της ακτοπλοΐας στον Κορινθιακό κόλπο” είναι ένα καλαίσθητο βιβλίο, των  368 σελίδων, που καλύπτει τις  ναυτικές δραστηριότητες των  δύο τελευταίων αιώνων στα βόρεια παράλια του Κορινθιακού κόλπου. Βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την παράκτια ακτοπλοΐα και σε έρευνα στα παλιά νηολόγια του λιμανιού της Πάτρας. Τα κείμενα εμπλουτίζονται από 125 παλιές και σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Γίνεται λεπτομερής αναφορά στις ναυτικές δραστηριότητες της παράκτιας ακτοπλοΐας του Κρυονερίου, της Κάτω Βασιλικής, του Σοποτού, του Αντιρρίου, της Ναυπάκτου, του Μοναστηρακίου, του Μαραθιά, της Σεργούλας, των Τριζονιών, της Ερατεινής, του Γαλαξιδίου και της Ιτέας.

Η έκδοση αυτή επιχορηγήθηκε από το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής  Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου.

------------------------------------------------

Γιάννης  Χαλάτσης, Διαδρομές του παρελθόντος στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα: οδικό δίκτυο, γεφύρια, χάνια, Ναύπακτος 2009, 432 σελ.

Your browser may not support display of this image. Χάνι Λόη, χάνι Πλούμη, χάνι Παπαδιάς, χάνι Ρέρεσι, χάνι Κολαντζή, χάνι Καρανάσου, χάνι Σκορδά, χάνι Λιόλιου, χάνι Πυλαρινού. Είναι μερικά από τα ενενήντα χάνια που λειτούργησαν στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα μέχρι τα μισά του εικοστού αιώνα. Στα χάνια αυτά μας ταξιδεύει στο καινούργιο του βιβλίο ο Γιάννης Χαλάτσης με τίτλο «Διαδρομές στο παρελθόν στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα». Πρόκειται για ένα όμορφο ταξίδι στο πρόσφατο παρελθόν στην αγροτική κοινωνία της ορεινής ζώνης των βόρειων ακτών του Κορινθιακού κόλπου.

Η έκδοση αυτή επιχορηγήθηκε από το Δήμο Πυλήνης και το Ίδρυμα Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη – Νόβα.

Οι  δυο παραπάνω εργασίες είναι μελέτες  εθνολογικού και  λαογραφικού ενδιαφέροντος  με πλούσιο πρωτογενές υλικό. Περιέχουν  προφορικές μαρτυρίες  ηλικιωμένων, φωτογραφίες  από αρχεία οικογενειών  και καταλήγουν με μια κοινωνιολογική προσέγγιση της αγροτικής τοπικής κοινωνίας στη φάση του περάσματος από την αυτοκατανάλωση στην κοινωνία της αγοράς.

------------------------------------------------

Άλλα έργα του Γιάννη Χαλάτση:

 • Ανακαλύψτε τη Ναυπακτία: Ναύπακτος, Αποδοτία, Πλάτανος, Πυλήνη: Φυσικό περιβάλλον, αξιοθέατα, διαδρομές (2006)
 • Ναύπακτος και Ορεινή Ναυπακτία (2004)
 • Ναύπακτος: εικαστικές απεικονίσεις (2004)
 • Λογοτέχνες της λιμνοθάλασσας / επιμ. Γ. Λαουρδέκης, Ν. Κοκολιού, Γιάννης Χαλάτσης (2002)
 • Το Επαχτίτικο παζάρι : Ιστορική και λαογραφική προσέγγιση της εμποροπανήγυρης Ναυπάκτου / Γιάννη Βαρδάκουλα - Θωμά Παναγιωτόπουλου - Γιάννη Χαλάτση (2000)
 • Κινητή βιβλιοθήκη: Η βιβλιοθήκη που πάει να συναντήσει το κοινό της (1997)
 • Οδωνυμικά Ναυπάκτου : Συνοδοιπορώντας με την Ιστορία στους δρόμους της πόλης / Γιάννη Χαλάτση, & Ζωή Καζανά (1997)
 • Αλφαβητικός κατάλογος θεματικών περιγραφέων / επιμέλεια Γιάννης Γεωρ. Χαλάτσης (1999)
 • Ο Δημήτριος Παπαχαραλάμπους και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου (1995)
 • Μαμουλάδα Ναυπακτίας : Χθες-Σήμερα-Αύριο (1995)
 • Ναύπακτος: οδηγός πληροφόρησης (1991)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη