19 Σεπ 2009

Ολα οσα πρεπει να γνωριζετε για το ελευθερο λογισμικο

Τ ις βλέπουμε διαρκώς μπροστά μας, στον υπολογιστή του σπιτιού, στο laptop, στο γραφείο. Τις χρησιμοποιούμε κατά την περιήγησή μας στο διαδίκτυο, κατά την επεξεργασία ενός κειμένου ή την αναπαραγωγή ενός βίντεο, όμως η ονομασία τους μάς προβληματίζει, ιδίως όταν την ακούμε για πρώτη φορά. Το enet.gr, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού, βουτά στα «άδυτα» του ελεύθερου λογισμικού και σας ξεναγεί στον καινοτόμο κόσμο των εφαρμογών ανοικτού κώδικα μέσα από μια σειρά ερωταπαντήσεων.

Τί είναι το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοικτού κώδικα;

Το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοικτού κώδικα είναι εφαρμογές, των οποίων η άδεια επιτρέπει στον καθένα να τις διαβάσει, να τις τροποποιήσει αλλά και να τις διαθέσει σε τρίτους χωρίς περιορισμούς.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Σε όλους τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και κυρίως σε εκείνους που αγαπούν την ελεύθερη έκφραση και τη δημιουργία.

Τι παραπάνω προσφέρουν τα ελεύθερα λογισμικά από τα προγράμματα κλειστού λογισμικού;

Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την χρήση του ελεύθερου λογισμικού είναι πολλαπλά.

Καταρχάς, καταργούν την απαίτηση για διαρκή αναβάθμιση του εξοπλισμού (hardware). Σε αντίθεση με τα κλασικές εφαρμογές κλειστού λογισμικού, καλύπτουν χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην επεξεργαστική ισχύ, τη μνήμη και το γραφικό περιβάλλον ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών των χρηστών.

Το ανοικτό λογισμικό μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα και να επαναχρησιμοποιηθεί, ενώ έχει χαμηλό κόστος, μιας και η διανομή του γίνεται δωρεάν. Καθένας από τους χρήστες μπορεί να μελετήσει τον κώδικά του, να τον βελτιώσει και να συμβάλει στη διάδοση της γνώσης.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη της εγχώριας τεχνογνωσίας, προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η επιτυχία του συνίσταται στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών που έχει δημιουργήσει το διαδίκτυο στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές εφαρμογές ανοικτού κώδικα;

Mozilla Firefox: περιηγητής ιστοσελίδων

OpenOffice.org: εφαρμογή επεξεργασίας κειμένων, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων και επιτραπέζιας έκδοσης

VLC: πρόγραμμα αναπαραγωγής αρχείων βίντεο

GIMP: πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων και φωτογραφιών

RSSOwl: πλατφόρμα RSS

Thunderbird: πρόγραμμα επεξεργασίας και αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (email)

GNucleus: πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείων από χρήστη σε χρήστη (peer to peer)

του Χρήστου Παναγόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη