26 Σεπ 2009

Γεμισε τις σχολικες βιβλιοθηκες με εγχειριδια μαγειρικης και κομμωτικης!

By Aristotelis

Stulianides_poluglossos.jpg

Δεν είναι μόνο τα πολυτελή ταξίδια σε πεντάστερα ξενοδοχεία που χρέωνε στο υπουργείο Παιδείας ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά και μια σειρά βιβλίων κομμωτικής, μαγειρικής έως και ναυτιλιακής λογιστικής με τα οποία γέμισε τις σχολικές βιβλιοθήκες. Kατά την παραμονή του στο υπουργείο Παιδείας, αγνόησε σημαντικά εκπαιδευτικά συγγράμματα τα οποία θα αποτελούσαν κόσμημα για κάθε σχολική βιβλιοθήκη και βάλθηκε να μάθει σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου πώς δουλεύει το σεσουάρ κομμωτηρίου.

Η «αμαρτωλή» ιστορία των σχολικών βιβλιοθηκών ξεκινάει από παλιά, αλλά φαίνεται ότι το τελειωτικό χτύπημα στο έργο που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημόσια παιδεία το έδωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 70.431.000, τα οποία θα διετίθεντο μέσω περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων για την ίδρυση 1.000 βιβλιοθηκών σε αντίστοιχα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Επειτα από πολλές περικοπές όμως δόθηκαν 15 εκατ. ευρώ για μόλις 266 βιβλιοθήκες, από τα οποία τελικά τιμολογήθηκαν 8,5 εκατ. ευρώ ενώ 1,5 εκατ. πήγε για έξοδα αποστολής.

Εύλογα λοιπόν ορισμένες εκδοτικές εταιρείες αναρωτήθηκαν τι απέγιναν τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια... Μία από αυτές είναι και η «Γ. Δαρδανός - Κ. Δαρδανός Ο.Ε.», η οποία απέστειλε εξώδικο διαμαρτυρία ζητώντας παράλληλα να μάθει πού πήγαν τα λεφτά, αλλά και γιατί «λογοκρίθηκαν» και «απορρίφθηκαν» έργα σημαντικών συγγραφέων. Συγκεκριμένα στο εξώδικο αναφέρεται: «Ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή και δεν αγοράστηκαν, για παράδειγμα, βιβλία όπως: "Ελληνική Γλώσσα: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον" του Γιώργου Μπαμπινιώτη, "Γεώργιος Α. Παπανδρέου (1888-1968): Ο Πολιτικός της Παιδείας" του Σήφη Μπουζάκη, "Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1833-1993): Παράθεση Πηγών" του Ναπολέοντα Μήτση, "Ιστορία του Ελληνικού Κόσμου και του Μείζονος Χώρου" του Σαράντου Καργάκου, "Βασικό Λεξικό της Λατινικής" του Γεράσιμου Μαρκαντωνάτου κ.ά.».

Σύμφωνα με τις λίστες των παραγγελιών που οι εκδότες έχουν στα χέρια τους, αποδεικνύεται ότι ενώ η αρχική παραγγελία για τον τίτλο «Look: κλασικά χτενίσματα» ήταν μόλις οκτώ βιβλία, τα οποία προφανώς θα πήγαιναν σε εξειδικευμένες σχολές κομμωτικής, οι υπεύθυνοι αύξησαν την παραγγελία σε 266 και τα έστειλαν σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες. Σημειώνεται ότι ανάλογες αυξήσεις παρουσιάζονται σε όλα τα βιβλία με συνέπεια να φτάσουν στις βιβλιοθήκες γυμνασίων βιβλία διακοσμητικής, κεραμικής, ναυτιλιακής λογιστικής, μαιευτικής, αλλά και το «Η Μείζων Αθήνα» του κ. Βύρωνα Πολύδωρα. Μάλιστα, από τις επιπλέον αυθαίρετες παραγγελίες ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε κατά 2.170.474,55 ευρώ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα , Κυριακή 20/9/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη