27 Σεπ 2009

Πανεπιστημια χωρις προσβαση στα διεθνη περιοδικα

Την περίοδο που το υπουργείο Παιδείας επιτάχυνε τις διαδικασίες αδειοδότησης των ιδιωτικών κολεγίων, αδρανούσε σε ό,τι αφορά μια άλλη υποχρέωσή της προς τα δημόσια πανεπιστήμια, υπονομεύοντας έτσι το ερευνητικό τους έργο: Αφηνε τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες χωρίς πρόσβαση στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αφού δεν τους εξασφάλισε κονδύλια για την ανανέωση των συνδρομών σε αυτά!

*Η διαδικασία έχει παγώσει πλέον λόγω της προκήρυξης των εκλογών, αλλά οι πανεπιστημιακοί διέβλεπαν το αδιέξοδο από το καλοκαίρι, όταν το υπουργείο διαρκώς ανέβαλλε την ένταξη των σχετικών δαπανών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στην πραγματικότητα, το υπουργείο προσπαθούσε να το καθυστερήσει, μήπως και καταφέρει να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να χαρακτηριστεί η δαπάνη ως επιλέξιμη για το ΕΣΠΑ.

*Η δαπάνη είναι της τάξης των 15 εκατ. ευρώ ετησίως (45 εκατ. για την τριετία 2009-2011) για το σύνολο των ιδρυμάτων (δεν γίνονται πια συνδρομές ανά ίδρυμα, αλλά για το σύνολο του δικτύου ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, εξοικονομώντας έτσι πολλαπλάσια ποσά). Αφορά συμβάσεις με εκδότες, οι οποίοι πιέζουν από καιρό για την πληρωμή της πρόσβασης που παρείχαν μέχρι τώρα στη διεθνή βιβλιογραφία. Ορισμένοι εξακολουθούν να την παρέχουν, βάσει των υποσχέσεων ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν, αλλά οι περισσότεροι έχουν διακόψει την τροφοδοσία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Σημειωτέον, ότι για λόγους οικονομίας αλλά και διαχείρισης, δεν γίνονται πια συνδρομές σε έντυπες εκδόσεις, παρά μόνο σε ηλεκτρονικές.

*Η αναδιοργάνωση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στήθηκε χάρη στα κοινοτικά κονδύλια μετά το 1999, αλλά η λειτουργία τους είναι προβληματική και με ελάχιστο προσωπικό αφότου έληξαν τα σχετικά προγράμματα και τις ανέλαβε το ελληνικό κράτος. Μερική χρηματοδότηση θα υπάρξει πάλι από την Ε.Ε., μέσω της δράσης «Ερευνα και καινοτομία στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες» (ΕΣΠΑ 2007-2013). Ομως η Κομισιόν αρνείται να εντάξει σε αυτή τη δράση τις ηλεκτρονικές συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά γιατί τις θεωρεί λειτουργικά έξοδα, αυτονόητα για κάθε πανεπιστήμιο.

*Με τη συνδρομή του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, το υπουργείο επιχειρεί να μεταπείσει την Ε.Ε. με το επιχείρημα ότι χωρίς ηλεκτρονικά περιοδικά δεν θα είναι δυνατή η υλοποίηση άλλων συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, που αφορούν στην έρευνα, τα διδακτορικά, τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών κ.λπ., εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου, καθηγητής του ΕΜΠ, Β. Παπάζογλου.

*Στο μεταξύ, όμως, κρίνεται απαραίτητο να ενταχθούν προσωρινά οι δαπάνες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να μείνουν εντελώς ακάλυπτες.

ΑΓΓ. ΜΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη