20 Σεπ 2009

Linux: Γεννημα χακερς, θρεμμα για ολα τα ελευθερα λογισμικα

Tο Linux (Λίνουξ) είναι ένα πρωτότυπο λειτουργικό σύστημα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το οποίο τεχνικά στηρίχθηκε στον κώδικα του συστήματος Unix.

Ο πιγκουίνος Tux, σήμα κατατεθέν του λειτουργικού συστήματος LinuxAναπτύχθηκε το 1991 από τον Φινλανδό φοιτητή και χάκερ, Λίνους Τόρβαλντς, ο οποίος με βοήθεια πολλών εθελοντών προγραμματιστών (από χόμπι ή επαγγελματίες) μέσω του διαδικτύου, κατάφερε να δημιουργήσει έναν λειτουργικό σύστημα που ανταγωνίζεται πυρήνες λογισμικού μεγάλων εταιριών. Ο Τόρβαλντς και οι συνεργάτες του είχαν ένα κοινό στοιχείο: ήταν όλοι τους χάκερς*!

Το ξεκίνημα, τα εμπόδια και ο "νονός"

Tο Linux είχε σαν πρότυπο το Minix, ένα άλλο λειτουργικό τύπου Unix, το οποίο είχε αναπτύξει ο προγραμματιστής, Άντριου Τάνενμπαουμ, για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο τελευταίος, όμως, δεν επέτρεψε την τροποποίηση και επέκταση του Minix και για το λόγο αυτό, ο Τόρβαλντς δημιούργησε εξαρχής έναν πυρήνα για το αντικαταστήσει. Αρχικά ο πυρήνας αυτός ονομάστηκε FreaX (από τους όρους free και freak, με την κατάληξη X να υποδηλώνει ένα σύστημα τύπου Unix).

Όμως, «νονός» του συστήματος ήταν ο επίσης Φινλανδός, Άρι Λέμκε, ο οποίος και βάφτισε το πρωτοποριακό λειτουργικό σύστημα με το όνομα «Linux». Αν και η προσπάθεια δημιουργίας του Linux άρχισε το 1991, η δημιουργία ενός ελεύθερου λειτουργικού συστήματος χωρίς περιορισμούς στον τελικό χρήστη, είχε ξεκινήσει παλαιότερα από τον Ρίτσαρντ Στώλλμαν, ιδρυτή του “Free Software Foundation” και του “GNU project”. Έτσι, το Linux είχε στο ξεκίνημά του ένα ολόκληρο σύστημα να βασιστεί.

Το παρόν και η ελληνική δημιουργικότητα στο Linux

Στις μέρες μας, το Linux αποτελεί την εναλλακτική λύση απέναντι σε λειτουργικά συστήματα όπως τo Microsoft Windows και το MacOS. Η ανάπτυξή του στηρίζεται καθαρά στην εθελοντική προσπάθεια, ενώ οι περισσότερες από τις διανομές του παρέχονται δωρεάν ή και ελεύθερα στον χρήστη.

Οι πιο δημοφιλείς από αυτές είναι:

Debian GNU/Linux: Οργανωμένη από μια ομάδα εθελοντών, είναι η διανομή με τα περισσότερα πακέτα σήμερα. Είναι η μοναδική που αποτελείται μόνο από ελεύθερα πακέτα.

Ubuntu Linux : Ίσως η πιο δημοφιλής διανομή αυτή τη στιγμή. Βασίζεται στο Debian και είναι πολύ φιλική προς το χρήστη.

Αξιοσημείωτη είναι και η ελληνική παρουσία και δημιουργικότητα στο Linux, με διανομές όπως η Zeus, η Slackel, ο Monomaxos και η Knoppel.

*Προς αποφυγήν παρερμηνειών ο ορισμός του χάκερ (hacker) διαφοροποιείται σημαντικά από τον ορισμό του κράκερ (cracker). Σύμφωνα με το δίκτυο επιστημονικής ορολογίας Wordnet, ο χάκερ είναι ένας προγραμματιστής, ο οποίος ανταμείβεται από την προσωπική του εργασία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μπορεί να θεωρεί πρόκληση το να εισβάλει σε ένα υπολογιστικό σύστημα, ωστόσο δεν έχει σκοπό να προξενήσει κακό. Αντίθετα, ο κράκερ, ορίζεται ως ένας αμοραλιστής χάκερ, ο οποίος εισβάλλει σε υπολογιστικά συστήματα, με σκοπό να καταστρέψει και να προξενήσει σύγχυση.

του Χρήστου Παναγόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη