15 Οκτ 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΒΩΒΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΚΙ ΒΟΛΟΥ (16/10/09)

imageΜουσική συνοδεία στον αμερικανικό βωβό κινηματογράφο

Εκδήλωση για τη μουσική συνοδεία στον Αμερικανικό βωβό κινηματογράφο διοργανώνει  το  Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο και τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και ώρα 9.00 μ.μ. στο κινηματοθέατροΑΧΙΛΛΕΙΟΝ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελέυθερη.

Στην εκδήλωση, ο μουσικολόγος-μουσικός Αθ. Μπιλιλής θα παρουσιάσει πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία, ηχητικά αποσπάσματα, φωτογραφικό υλικό και κινηματογραφικά στιγμιότυπα, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της συνοδευτικής παραστατικής πράξης αλλά και της εποχής του αμερικανικού βωβού κινηματογράφου (1896-1926).

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με την προβολή μιας κωμωδίας του αμερικανικού βωβού κινηματογράφου με πρωταγωνιστή τον Stan Laurel («Λιγνός»), την οποία ο κ. Μπιλιλής θα συνοδεύσει στο πιάνο σύμφωνα με τις συνοδευτικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις της υπό παρουσίαση εποχής.

Στα πρώτα βήματα του κινηματογράφου, τέλος 19ου – αρχές 20ού αι., η μουσική, έχοντας ήδη βαθιά σχέση με τα θεάματα που προηγήθηκαν (μελόδραμα, μουσικό θέατρο), συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της συνοδεύοντας τις κινούμενες με μηχανικό τρόπο φωτογραφικές εικόνες.

Η μουσική συνοδεία από πιανίστα ή ορχήστρα ήταν ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε δημόσιας προβολής. Οι πιανίστες αποφάσιζαν για το είδος της μουσικής συνοδείας με κριτήριο αυτό που τους άρεσε ή αυτό που γνώριζαν, συνθέτοντας προγράμματα (κολάζ δημοφιλών μουσικών κομματιών) που ακούγονταν χωρίς εμφανή διαφορά από ταινία σε ταινία.

via email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη