7 Οκτ 2009

Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Για πρώτη φορά από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διαγράφεται το «Εθνικής» και προστίθεται το «Δια Βίου Εκπαίδευσης».

H Aννα Διαμαντοπούλου αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας και υφυπουργοί η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ Γιάννης Πανάρετος.

Ειδικότερα:

Άννα Διαμαντοπούλου

Ημερομηνία γέννησης: 26 Φεβρουαρίου 1959Άννα Διαμαντοπούλου

Τόπος γέννησης:Γεννήθηκε στην Κοζάνη

Οικογενειακή κατάσταση: Είναι παντρεμένη με το Γιάννη Σαβαλάνο, πολιτικό μηχανικό, και έχουν ένα γιο, το Χαρίδημο.

Σπουδές: 1976-1981: Πολιτικός Μηχανικός (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) 1991-1993: Μεταπτυχιακές σπουδές στην περιφερειακή Ανάπτυξη (Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) Επαγγελματική δραστηριότητα: 1989 - 1993: Διευθύνουσα Σύμβουλος εταιρείας μελετών Προγραμμάτων Περιφερειακής Ανάπτυξης 1981 - 1985: Πολιτικός Μηχανικός στην Κοζάνη και παράλληλα διδάσκει στα ΤΕΙ Κοζάνης

Πολιτικές-κοινωνικές δραστηριότητες: 21/03/2004 - σήμερα: Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ 16/03/2005 - σήμερα: Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας 03/2004 - 03/2005: Συντονίστρια αρμόδια για θέματα Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων 09/1999 - 03/2004: Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με χαρτοφυλάκιο την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Επί θητείας της, υιοθετείται η Ατζέντα για την Κοινωνική Πολιτική, καθώς και μια σειρά στρατηγικών και προγραμμάτων με στόχο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την νομοθεσία για την εξάλειψη των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, καθώς και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Υλοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την απασχόληση. Συμφωνήθηκε η Λευκή Χάρτα για την Κοινωνική Ευθύνη των Επιχειρήσεων. Η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας θεωρείται ένα από τα πιό σημαντικά βήματα της Κοινωνικής Ευρώπης. 10/1996 - 06/1999: Υφυπουργός Ανάπτυξης στην Κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη με αρμοδιότητα σε θέματα Βιομηχανίας 09/1996 - 06/1999: Πρώτη Βουλευτής Νομού Κοζάνης 1994-1996: Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας 1993-1994: Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) 1990 - 03/2005: Μέλος Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ 1988-1989: Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς 1987-1988: Γενική Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης 1985-1986: Νομάρχης Καστοριάς

Γενικά: Επιτροπές της Βουλής: Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου Θέση: Μέλος, Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων Θέση: Μέλος, Ειδική Επιτροπή για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου "Κύρωση Συνθήκης για τη Θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης" Θέση: Αντιπρόεδρος

via

Πανεπιστημιακοί Καθηγητές είναι οι δύο υφυπουργοί Παιδείας.Ο μεν Γιάννης Πανάρετος έχει έδρα στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Παν. Αθηνών , η δε Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι  Επίκουρος Καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Γιάννης Πανάρετος

Γεννήθηκε στα Kύθηρα. Είναι Καθηγητής Πιθανοτήτων και Στατιστικής στο  Τμήμα Στατιστικής  του  Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών  από το 1991. Την εποχή αυτή είναι σε εκπαιδευτική άδεια επισκεπτόμενος τα Πανεπιστήμια Μπέρκλεϋ και Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Γιάννης Πανάρετος Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής (από το 1987), Διευθυντής του Ινστιτούτου Στατιστικής Τεκμηρίωσης Ανάλυσης και Ερευνας (από το 1996), και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ)HYPERLINK "http://www.istame-apapandreou.gr/default.asp" \t "_blank" Ανδρέας Παπανδρέου (από το 2004).

Εχει διδάξει στο Γενικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πάτρας (ως Kαθηγητής (1987-1991) και ως Aναπληρωτής Kαθηγητής (1984-1987)), στο Τμήμα Μαθηματικών του  Πανεπιστημίου της Κρήτης  ως Επισκέπτης Καθηγητής (1983-1985), στo Τμήμα Στατιστικής τoυ  Πανεπιστημίου Iowa ως Associate Professor (1982-1983), στo Τμήμα Στατιστικής τoυ Πανεπιστημίου Missouri-Columbia ως Assistant Professor (1980-1982) και στo Τμήμα Στατιστικής τoυ Πανεπιστημίου του Dublin (Trinity College), ως Lecturer (1979-1980). Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος, Διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών,  μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας διετέλεσε Αντιπρύτανης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, Aναπληρωτής Kοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και Πρόεδρος του Γενικού Τμήματος.

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπεύθυνος για τις Γενικές Εξετάσεις (1988-1989 και 1995-1996), ως Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (1995-2000), του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας και ως Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Συμβουλίων Παιδείας (EUNEC) (1997-2000).

 Εύη Χριστοφιλοπούλου

Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Περιφέρειας ΑττικήςΗ Εύη (Παρασκευή) Χριστοφιλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Δροσιά Αττικής. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Νομικής, Δημήτρη Χριστοφιλόπουλο, και έχουν δύο παιδιά, τον Παύλο και την Ελιάνα. Εύη Χριστοφιλοπούλου

Είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μετά την εκλογή της στη Βουλή, το 2004, βρίσκεται σε αναστολή των καθηκόντων της.

Μετά την αποφοίτησή της από το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έγινε Διδάκτορας του London School of Economics στο αντικείμενο της Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Πολιτικής (τίτλος Διατριβής: «Αποκέντρωση στη Μετα-δικτατορική Ελλάδα»). Γνωρίζει άριστα την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα.

Η επαγγελματική της δραστηριότητα ξεκίνησε από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το 1986 έως το 1991 εργάστηκε ως υπεύθυνη του Τομέα Οργάνωσης και Ανάπτυξης Στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Στη συνέχεια, από το 1992 έως το 1997, συνεργάστηκε με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, στο αντικείμενο της εκπαίδευσης προσωπικού.
Το ίδιο διάστημα (1992-1997) δίδαξε ως Εντεταλμένη Επίκουρος Καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ τα επόμενα δύο έτη (1998-1999) ανέλαβε διδακτικά καθήκοντα σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο διάστημα 1993 – 1994, ασχολήθηκε ενεργότερα με την πολιτική, ως Ειδική Σύμβουλος του Γιώργου Γεννηματά στα τότε Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε ζητήματα Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και Ταμείου Συνοχής.

Από το 1997 ως το 2002 διατέλεσε Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από όπου παραιτήθηκε προκειμένου να πολιτευθεί. Στη διάρκεια της θητείας της εργάστηκε συστηματικά για την προώθηση των ελληνικών προτεραιοτήτων στον τομέα διαχείρισης των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το ανθρώπινο δυναμικό και την προώθηση της απασχόλησης. Από τη θέση της ως Γενικής Γραμματέως, συνέβαλε στην χρηματοδότηση κοινωνικών υποδομών, όπως βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρίες, προγράμματα κατ’ οίκον φροντίδας ηλικιωμένων εντός του Β’ Κ.Π.Σ., καθώς και στην κατάλληλη και ταχύτατη προετοιμασία των σχετικών πολιτικών του Γ’ Κ.Π.Σ., αποσπώντας γι αυτό και τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καθ’όλη την περίοδο από το 1986 έως το 1997 απέκτησε σημαντική εμπειρία ως μέλος Υπουργικών και Διυπουργικών Επιτροπών, καθώς και ως εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διακρατική συνεργασία σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης και αποκέντρωσης.

Στο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 1999 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Την ιδιότητα αυτή ανανέωσε και στο ενδιάμεσο Συνέδριο του 2001, οπότε ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ορίστηκε Αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Ισότητας καθώς και Μέλος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος.

Το 2004 εξελέγη βουλευτής Αττικής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Περιφέρεια Αττικής. Είναι τακτικό μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Έρευνας – Τεχνολογίας της Βουλής. Διετέλεσε Αναπληρώτρια Συντονίστρια και Συντονίστρια του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και Συντονίστρια Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Οργλάνων του ΠΑΣΟΚ είναι μέλος της Επιτροπής Προγράμματος, υπεύθυνη για τον Τομέα “Οικογένεια και Παιδί”. Ακόμη, συμμετέχει ενεργά στην Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ευρώπη του P.E.S. (Ε.Σ.Κ.- Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα).

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη