27 Οκτ 2009

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ERASMUS AWARD FOR NETWORKING EUROPE 2009 ΣΤΗ EUROPEANA

image Η Europeana τραβά ξανά τα φώτα της δημοσιότητας. Αφορμή έγινε η απονομή του βραβείου Erasmus Award for Networking Europe 2009 στις 16-10-2009. Η απονομή έγινε από τη European Society for Education and Communication στη Βιέννη.

Οι κριτές απεφάνθησαν ότι η κεντρική ιδέα της Europeana είναι η πεποίθηση ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες θα συνδεθούν έχοντας πρόσβαση στην πολιτισμική κληρονομιά τους σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, καθιστώντας το περιεχόμενό της προσβάσιμο από ερευνητές και απλούς πολίτες που αναζητούν πληροφορίες. Αν δούμε τη Europeana ως θησαυροφυλάκιο, τότε ο χρήστης είναι ο σκαπανέας του, ο οποίος ανακαλύπτει έναν εικονικό κόσμο πολιτισμού, που φαίνεται να είναι χωρίς σύνορα.

Στη Europeana συμμετέχουν βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές οπτικοακουστικού υλικού από 27 ευρωπαϊκές χώρες (και την Ελλάδα), ενώ η δικτυακή πύλη είναι μεταφρασμένη σε όλες αυτές τις γλώσσες. Μέχρι σήμερα περιέχει ψηφιοποιημένο υλικό από βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, χειρόγραφα, μουσική, φωτογραφίες, τηλεοπτικές εικόνες και αποσπάσματα από ταινίες και ηχητικές εγγραφές. Ο μακρύς δρόμος του ενοποιημένου πολιτισμικού χώρου της Ευρώπης μικραίνει, καθώς υλοποιείται και μεγαλώνει το περιεχόμενο της Europeana.

Ο επίσημος εταίρος της Ελλάδος στη Europeana είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει με ψηφιοποιημένο υλικό. Ο στόχος είναι μέχρι το 2013 να περιέχει πάνω από 11 εκατ. ψηφιοποιημένα τεκμήρια.

Εύα Σεμερτζάκη
μέλος της ομάδας Europeana στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη