31 Οκτ 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΟ MEGARON PLUS (11/11/09)

«Οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα: Καινοτομία – Δημιουργικότητα και Κοινωνικά Δίκτυα»
Ημερίδα για τις σύγχρονες βιβλιοθήκες φιλοξενεί το Megaron Plus

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009, ώρα 7μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει μιάμιση ώρα πριν την έναρξη.

Στρέφοντας την προσοχή του στον θεσμό της βιβλιοθήκης και στον ρόλο που παίζει στις μέρες μας, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει μια ημερίδα που θα επικεντρωθεί στο μέλλον αυτού του θεσμού στον 21ο αιώνα.

Η ημερίδα με θέμα «Οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα: Καινοτομία – Δημιουργικότητα και Κοινωνικά Δίκτυα» πραγματοποιείται την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ξένοι ομιλητές και Έλληνες επαγγελματίες του χώρου θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα συζητήσουν για τις βιβλιοθήκες. Υπεύθυνος της εκδήλωσης και συντονιστής θα είναι ο Γιάννης Τροχόπουλος, Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

clip_image006Χορηγός της ημερίδας είναι το Κοινωφελές Ιδρύμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

Η ημερίδα θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην παρουσίαση και τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών, νέων υπηρεσιών και μεθόδων στρατηγικής ανάπτυξης από τον χώρο των βιβλιοθηκών σε διεθνές επίπεδο. Δύο διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και την Αμερική θα αναλάβουν να μας παρουσιάσουν τη διεθνή εμπειρία.

Η πρώτη ομιλήτρια είναι η Helene Blowers(Ελεν Μπλάουερς), Διευθύντρια Ψηφιακής Στρατηγικής στη Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη Κολόμπους στο Οχάιο.

Το 2007, η Helene Blowers ανακηρύχθηκε από το Library Journal μία από τις 50 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο ως προς το μέλλον των βιβλιοθηκών. Το πρόγραμμα ανακαλυπτικής εκμάθησης Learning 2.0: 23 Things, που δημιούργησε ενώ υπηρετούσε ως Διευθύντρια Τεχνολογίας στη βιβλιοθήκη Charlotte Mecklenburg Library στη Βόρεια Καρολίνα, χρησιμοποιήθηκε από 500 τουλάχιστον βιβλιοθήκες σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο.

clip_image002

Στο Πανεπιστήμιο, η Helene Blowers είχε επικεντρώσει την έρευνά της στο δανεισμό ανάμεσα στις βιβλιοθήκες, ενώ έχει επίσης δουλέψει ως συντονίστρια υλοποίησης συστημάτων, ως σχεδιάστρια εκπαιδευτικού λογισμικού, καθηγήτρια και διευθύντρια ξενοδοχείου. «Η καριέρα μου φαίνεται σπασμένη σε χίλια κομμάτια, αλλά όλα συνδέονται μεταξύ τους», λέει η ίδια.

Με 20 περίπου χρόνια εμπειρίας στον χώρο των βιβλιοθηκών, η Helene Blowers έχει γράψει μαζί με τον Robin Bryan το βιβλίο Weaving a Library Web: A Guide to Developing Children's Websites, έχει βραβευτεί με το LITA Hi Tech award για το 2008 και δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο για τις βιβλιοθήκες, την τεχνολογία και την καινοτομία. «Αυτό που προσπαθώ καθημερινά είναι να μην χάσει η Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη Κολόμπους τις ευκαιρίες που προσφέρει το κύμα των τεχνολογικών εξελίξεων. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να γράφω στο blog μου LibraryBytes.com, κυρίως όμως απολαμβάνω την ¨πρώτη¨ μου καριέρα, αφού είμαι μητέρα δύο κοριτσιών και σύζυγος ενός ταλαντούχου σχεδιαστή λογισμικών», δηλώνει για τη ζωή της.

Η διάλεξη της Helene Blowers έχει τίτλο Ανακαλύπτοντας τον Φοίνικα: Φτερά, Πτήση και το Μέλλον των Μέσων στις Βιβλιοθήκες. «Καθώς οι βιβλιοθήκες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνεχίζουν να εξελίσσονται στον σημερινό πολιτισμό, ο οποίος αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, η ανησυχία για το μέλλον της εκτύπωσης και του «βιβλίου» παραμένει. Ωστόσο, κοιτώντας κανείς τις τρέχουσες τάσεις, μπορεί να θεωρήσει ότι το μέλλον των βιβλιοθηκών ίσως δεν εξαρτάται από τη δημιουργία ή την εξέλιξη νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών, αλλά έγκειται ενδεχομένως σε κάτι “βαθύτερα τοπικό”. Καθώς τα παλιά μορφότυπα και τα μοντέλα υπηρεσιών παρακμάζουν, ένας καινούργιος κόσμος αναδύεται», εξηγεί η Helene Blowers.

Δεύτερος ομιλητής της ημερίδας είναι ο Rolf Hapel(Ρόλφ Χάπελ), Διευθυντής του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινού και Βιβλιοθηκών της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Υπηρεσιών για τον Πολίτη του Δήμου Άαρχους της Δανίας.

Ο Rolf Hapel αποφοίτησε από τη Βασιλική Σχολή Βιβλιοθηκονομίας και Επιστήμης της Πληροφόρησης της Δανίας το 1977, ενώ πραγματοποίησε και σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων. Έχει δουλέψει σε τέσσερις πόλεις της Δανίας ως βιβλιοθηκονόμος, αναπληρωτής διευθυντής και διευθυντής. Το 1994 διορίστηκε διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Άαρχους, ενώ υπηρετεί στην σημερινή του θέση από το 2006.

Ο Rolf Hapel έχει γράψει πολλά άρθρα και δίνει συχνά διαλέξεις για θέματα που άπτονται των βιβλιοθηκών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ήταν μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού της Δανίας, η οποία συνέταξε την Δανέζικη πράξη για τις δημόσιες βιβλιοθήκες. Το 2000 χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα της Δανίας και είναι επίτιμος καθηγητής στη Βασιλική Σχολή Βιβλιοθηκονομίας της Δανίας από το 2006.

Το 1998, η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Άαρχους ανακηρύχθηκε σε Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας, ενώ το 2004 της απονεμήθηκε το βραβείο Bill and Melinda Gates Foundation «Access to Learning Award», ως έπαινος για τις «παραδειγματικές προσπάθειες της βιβλιοθήκης να διευρύνει τη δημόσια πρόσβαση στην πληροφορία και την τεχνολογία». Το 2007, οι Υπηρεσίες Κοινού και Βιβλιοθηκών του Άαρχους ανακηρύχθηκαν μία από τις τρεις καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες της Δανίας για εκείνη τη χρονιά.clip_image004

Η διάλεξη του Rolf Hapel έχει τίτλο «Η δημόσια βιβλιοθήκη και ο ρόλος της σε μια Κοινωνία Βασισμένη στη Γνώση». «Η δημόσια βιβλιοθήκη είναι γνωστός θεσμός της βιομηχανικής κοινωνίας. Όμως οι καιροί άλλαξαν και η πληροφορία πέρασε από τις αναλογικές τυπωμένες μορφές σε ψηφιακές μορφές στο Ίντερνετ. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες αποτελούν χρήσιμο επιχειρηματικό μοντέλο” διανομής της γνώσης με τυπωμένα βιβλία. Ωστόσο, το μοντέλο αυτό αρχίζει ήδη να υφίσταται δραματικές αλλαγές. Για να έχουν οι βιβλιοθήκες μέλλον ως θεσμός στη σύγχρονη κοινωνία, είναι απαραίτητες νέες στρατηγικές», λέει ο Rolf Hapel. Στην παρουσίασή του θα μιλήσει για τις προκλήσεις της σύγχρονης ηλεκτρονικής δημοκρατίας.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει Στρογγυλό Τραπέζι με τους δύο ξένους ομιλητές και Έλληνες επαγγελματίες του χώρου. Εκεί θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα συνεργασίας ιδρυμάτων σε τοπικό επίπεδο αλλά και ο ρόλος των βιβλιοθηκών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Εκτός από την Helene Blowers και τον Rolf Hapel, συμμετέχουν επίσης: ο Μανώλης Γαρυφάλλου, Ph.D, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», η Αλεξάνδρα Παπάζογλου, Διευθύντρια των Βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού) και ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Ph.D, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Ιωάννης Τροχόπουλος, Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας και συντονιστής του στρογγυλού τραπεζιού, γράφει: «Ζούμε σε μία εποχή όπου η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας πληροφόρησης και επικοινωνιών κάνει εμφανή την παρουσία της ποικιλοτρόπως σε κάθε εκδήλωση της καθημερινής μας ζωής. Αυτή η τεχνολογική έκρηξη, σε συνδυασμό με την πληθώρα παραγωγής γνώσης δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία επανάσταση στο χώρο της πληροφόρησης. Παράλληλα, από την άλλη πλευρά, αυτή η νέα εποχή αναδεικνύει καινούργιες μορφές πολιτισμού και μάθησης. Έρευνες έχουν καταγράψει την ολοένα αυξανόμενη χρήση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία μάθησης, κυρίως από παιδιά και νεαρά άτομα. Επίσης, έχει επισημανθεί το γεγονός ότι οι νέοι μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα μέσα από δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με τη διασκέδαση και τη δημιουργική συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα, που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής τους πραγματικότητας.

Σ’ αυτή τη νέα εποχή όπου δημιουργείται ένα δυναμικό πλέγμα σχέσεων μεταξύ των φορέων πληροφόρησης, του κοινού και της τεχνολογίας, πολιτιστικοί φορείς όπως οι βιβλιοθήκες, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις αξίες, το ρόλο και τη σχέση τους μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εφόσον θέλουν να παραμείνουν στις επάλξεις ως κέντρα διαχείρισης της πληροφορίας, δημιουργικής μάθησης, προώθησης της νέας τεχνολογίας και συνοχής του κοινωνικού ιστού. Ακόμη περισσότερο, οι βιβλιοθήκες χρειάζεται να ενισχύσουν το ρόλο τους ως χώροι ανακάλυψης, ερμηνείας και απόκτησης εμπειριών και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης των πολιτών».

Γιατί να χτίζουμε βιβλιοθήκες στην υψηλής τεχνολογίας κοινωνία μας; Πώς να σχεδιάσουμε ιστο-βιβλιοθήκες; Πώς να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες ενστερνιζόμενοι τις δυνατότητες του Διαδικτύου;

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο διακεκριμένους ξένους εμπειρογνώμονες και κάποιους από τους σημαντικότερους Έλληνες επαγγελματίες του χώρου σε μια ζωντανή συζήτηση για τις βιβλιοθήκες στην ημερίδα του Megaron Plus «Οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα: Καινοτομία – Δημιουργικότητα και Κοινωνικά Δίκτυα» στις 11 Νοεμβρίου!

Διεύθυνση Προβολής & Επικοινωνίας

Τομέας Τύπου: Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282717, rvou@megaron.gr

Πληροφορίες για το δελτίο τύπου: Μυρτώ Βουνάτσου, 210 7282718 - myrto@megaron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη